Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisten  (gelezen 1028 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mechels

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisten
« Gepost op: 31-01-2019 15:57 u »
Witte waas over wort bij na vergisten wat kan dit zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: vergisten
« Reactie #1 Gepost op: 31-01-2019 16:09 u »
Het kan kaam zijn. Is het echt een vlies of zijn het meer eilandjes die uit elkaar vallen als je het vat beweegt? Het tweede kan ook gewoon eiwit-gistklontjes zijn.  Heb je een foto?

Offline Mechels

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisten
« Reactie #2 Gepost op: 01-02-2019 11:44 u »
Was een vlies.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: vergisten
« Reactie #3 Gepost op: 01-02-2019 14:46 u »
Ik hou het ook lekker kort: 100% Kaam.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: vergisten
« Reactie #4 Gepost op: 01-02-2019 15:35 u »
Wat is kaam?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: vergisten
« Reactie #5 Gepost op: 01-02-2019 15:49 u »
Wat is kaam?

Een wilde gist, candida. Zoek maar eens op kaam infectie op dit forum.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: vergisten
« Reactie #6 Gepost op: 01-02-2019 15:53 u »
Kaam is een wilde gist die vaak voorkomt als de koolzuurdeken boven het bier weg is. Dit kan komen door te laat hevelen, slecht afsluitend gistvat, wisselende temperaturen.

Deze 'infectie' heeft vaak weinig invloed op de smaak. Het bier wordt wel wat dunner in mondgevoel en er kan te veel koolzuur worden gevormd. Je kunt het nog bottelen, zorg dat je van onder het vlies hevelt. Houd het bier op de fles wel in de gaten mbt druk. De andere optie is wegkieperen natuurlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisten
« Reactie #7 Gepost op: 01-02-2019 17:09 u »
Ik heb de foto in het bericht geplaatst.


Ook ik zeg: kaam.
Zeker ook omdat ik vermoed dat er geen waterslot op de mandfles zit. Dat vermoeden heb ik door de doek die ik zie.

Je hebt eerder last van kaam als er lucht bij je bier kan komen. Naast een verminderde body en schuimhoudbaarheid heb je dan ook last van een oxidatiesmaak. Anders gezegd: je bier is minder fris van smaak.

Proef het bier en als je zelf vindt dat het niet echt lekker is, zou ik het weggieten. Het leven is namelijk te kort om slecht bier te drinken.
Maar als het je smaakt is er niets mis mee om het te bottelen.

Offline Mechels

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisten
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2019 11:18 u »
Ik heb vandaag overgeheveld na 14 dagen het gist vat was niet goed afgesloten de smaak was goed alleen het sg was hoog 1028 kan misschien lager worden bij de na vergisting

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Vergisten
« Reactie #9 Gepost op: 03-02-2019 12:02 u »
Ik heb vandaag overgeheveld na 14 dagen het gist vat was niet goed afgesloten de smaak was goed alleen het sg was hoog 1028 kan misschien lager worden bij de na vergisting
Toevallig het SG met een refractometer gemeten? Dan moet je de waarde nog omrekenen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.427
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisten
« Reactie #10 Gepost op: 03-02-2019 12:51 u »
Het leven is namelijk te kort om slecht bier te drinken.
Misschien wordt het daardoor nog wel korter. 2 redenen dus om alleen maar goed bier te drinken.

Offline Mechels

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisten
« Reactie #11 Gepost op: 04-02-2019 12:10 u »
SG is gemeten met dompelaar.

Tags: