Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG blijft steken op 1024  (gelezen 1135 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Parelhoen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
SG blijft steken op 1024
« Gepost op: 20-02-2019 20:51 u »
Op 2 februari een zwaar bier gebrouwen met een begin sg van 1092 en deze heeft vooral in het begin geweldig staan borrelen. Afgelopen weken het sg gemeten, met tussenpozen van een week, en deze blijft steken op 1024. Kan ik nog wat doen om hem lager te krijgen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.007
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #1 Gepost op: 20-02-2019 20:54 u »
Zonder een recept is het lastig om aan te geven of dit mogelijk is. Zou je het recept willen delen, en aan willen geven hoe je gemeten hebt (met hydrometer (dobber) of met een refractometer)?

Groet,
Teun

Offline Scorpionrose

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #2 Gepost op: 20-02-2019 20:55 u »
Op 2 februari een zwaar bier gebrouwen met een begin sg van 1092 en deze heeft vooral in het begin geweldig staan borrelen. Afgelopen weken het sg gemeten, met tussenpozen van een week, en deze blijft steken op 1024. Kan ik nog wat doen om hem lager te krijgen?

Kun je het recept plaatsen, zodat het voor anderen te zien is wat voor moutsoorten je gebruikt hebt en gist enz.

Offline Parelhoen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #3 Gepost op: 20-02-2019 21:19 u »
Naam Recept          :        Winterbier
Datum            :      02-02-2019
Hoeveelheid maischwater   :      30 liter
Spoel water         :      24 liter
Gist            :      Safale S-04 ( 2 zakjes in giststarter)

Ingredienten:

Pilsmout         :      9200  gram
Munchnermout      :      1000  gram
Ambermout         :        760  gram
Karamelmout 120 MD   :        750  gram
Chocolademout      :        400  gram
Kandijsuiker (wit)      :        600  gram

maischschema         :   60 graden      40 minuten
               70 graden      30 minuten
               78 graden        5 minuten

Kookschema:         :   90 minuten

Toevoegingen:

Hop            : Hallertauer Perle 7.7      100 gram   90 minuten
              Hallertauer Hersbruck     24 gram   laatste 15 minuten

Zoethout         :    12 gram   90 minuten
Sinaasappel schil      :    36 gram   90 minuten
Steranijs         :      7 gram   laatste 15 minuten      
Honing         : 450  gram   laatste 5 minuten

SG voor gisting      :  1092
Eind SG         :
Alcohol percentage      :




Offline Parelhoen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2019 21:20 u »
Vandaag nog gemeten met een dobber. sg 1024

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.395
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #5 Gepost op: 20-02-2019 22:05 u »
Van 1092 naar 1024 is praktisch volgens het boekje. Je hebt veel donkere mouten waaronder caramout die de SVG verlagen en suiker die de SV verhoogt. Samen is 1024 dan redelijk normaal.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.611
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #6 Gepost op: 20-02-2019 23:03 u »
Vandaag nog gemeten met een dobber. sg 1024

Je hebt een vergistingsgraad van 74%. De gebruikte gist is S-04. Die heeft een gemiddelde vergistingsgraad van 75%...
Niets aan de hand.

Tip: gebruik de volgende keer een andere gist als je hogere vergistingsgraad wilt hebben.
Omdat de voedingstoffen die gist nodig heeft om te groeien verbruikt zijn door de S-04 heeft het weinig zin om nu nog een andere gist toe te voegen.

Offline Parelhoen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG blijft steken op 1024
« Reactie #7 Gepost op: 21-02-2019 08:09 u »
Ok. duidelijk antwoord. Ik begin het te begrijpen  :)

Tags: