Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spoed vraagje recept  (gelezen 1207 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobbieN

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Spoed vraagje recept
« Gepost op: 25-01-2019 15:00 u »
Hoi iedereen,

Ben nog heel onervaren en ik ben nu bezig met het maischen van het volgende recept:

https://www.roerstok.nl/recepten?id=294

Nu dacht ik op voorhand dat het suiker in het recept bedoeld was voor de koolzuur. Echter, dat lijkt mij veel te veel en ik vermoed nu dat ik het straks 10 minuten aan het einde van de hopkook moet toevoegen. Klopt dit?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2019 15:06 u »
Dit is inderdaad geen bottelsuiker.
Je kan de suiker 5 minuten voor einde kook toevoegen of later na de hoofdgisting, dan wel even opkoken in wat water en de suikeroplossing bij je gistend bier gieten.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #2 Gepost op: 25-01-2019 15:34 u »
Kan op zich niet heel veel kwaad, wel kan je suiker aanbranden, je kan zachtjes roeren om dit te voorkomen.

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: be
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #3 Gepost op: 25-01-2019 16:28 u »
Kan op zich heel veel kwaad, wel kan je suiker aanbranden, je kan zachtjes roeren om dit te voorkomen.

Waarom kan dit kwaad?
Suiker zal niet aanbranden.

Offline RobbieN

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #4 Gepost op: 25-01-2019 20:20 u »

Dank jullie voor de snelle antwoorden. Dit heeft heel wat onzekerheid weggenomen tijdens het brouwen. Ben jullie erg dankbaar!

Dit is mij tweede poging tot graan brouwen. Het brouwen gaat wel erg met vallen en opstaan.
Ook vandaag had ik weer een probleempje. Het recept kent 7,4 kg aan graan en ik heb een vrij kleine ketel van 18/20 liter.
Het beslag was dan ook veel te dik en ik heb er een vijf liter pan naast moeten zetten. Niet ideaal, maar wel geleerd dat ik hier rekening mee moet houden.

Als ik zo vrij mag zijn om nog een laatste vraag te stellen.
Zelfs na het filteren (ik gebruik de MattMill LauterHelix) blijf er een waas in het wort. Dit moet vermoedelijk van het hop zijn.
Zal dit bezinken tijdens het gisten of is er met het filteren iets misgegaan?

Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #5 Gepost op: 25-01-2019 21:34 u »
Jonge, jonge, jonge! Je gebruikt een recept voor een doorgewinterde brouwer. Veel te moeilijk en veel te zwaar voor een beginner. Afijn het zal wel bier worden. Het bezinkt vanzelf. Maar verwacht er niet te veel van.
Weet je wel dat je met zo'n recept minimaal 6 weken geduld moet doen na het bottelen?
Waarom nu eerst niet wat simpelers om het vak te leren! Deze recepten vragen om mislukking door onervaren brouwers. Dat is zo jammer van al het werk wat je er van hebt.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij t Ernhems Nat
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #6 Gepost op: 25-01-2019 22:11 u »
Jonge, jonge, jonge! Je gebruikt een recept voor een doorgewinterde brouwer. Veel te moeilijk en veel te zwaar voor een beginner. Afijn het zal wel bier worden. Het bezinkt vanzelf. Maar verwacht er niet te veel van.
Weet je wel dat je met zo'n recept minimaal 6 weken geduld moet doen na het bottelen?
Waarom nu eerst niet wat simpelers om het vak te leren! Deze recepten vragen om mislukking door onervaren brouwers. Dat is zo jammer van al het werk wat je er van hebt.
Ach ieder zijn ding...
De een brouwt vijf bouwsels en maakt 10 fouten, als hij nu 10 fouten maakt in n brouwsel...

Belangrijkste is dat je fouten durft te maken. Neemt niet weg dat je meerdere keren gebrouwen moet hebben om je installatie en het proces goed onder de knie te krijgen. Pas dan ga je fouten herkennen en kun je deze goed en snel oplossen.

Het moeilijkste is het geduld dat je moet opbrengen, dat kan niemand je leren. Maar dat geeft uiteindelijk prima bier!

William

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.542
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #7 Gepost op: 25-01-2019 22:21 u »
Uiteindelijk allemaal niet zo'n probleem. Heb je het begin SG gemeten? Met zo'n relatief zwaar bier zou ik zelf de extra suiker na een dag of 2 pas toevoegen hoewel het ook wel werkt als je het bij het koken er al bij doet. Zo krijgt de gist het in het begin wat makkelijker (hoge suikerconcentratie maakt het voor de gistcellen wat lastiger)
Wel voldoende gist gebruiken, bijvoorbeeld 2 zakjes op 20 liter. Mijn eerste bier ooit was ook zwaar.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2019 22:53 u »
Dank jullie voor de snelle antwoorden. Dit heeft heel wat onzekerheid weggenomen tijdens het brouwen. Ben jullie erg dankbaar!

Dit is mij tweede poging tot graan brouwen. Het brouwen gaat wel erg met vallen en opstaan.
Ook vandaag had ik weer een probleempje. Het recept kent 7,4 kg aan graan en ik heb een vrij kleine ketel van 18/20 liter.
Het beslag was dan ook veel te dik en ik heb er een vijf liter pan naast moeten zetten. Niet ideaal, maar wel geleerd dat ik hier rekening mee moet houden.

Als ik zo vrij mag zijn om nog een laatste vraag te stellen.
Zelfs na het filteren (ik gebruik de MattMill LauterHelix) blijf er een waas in het wort. Dit moet vermoedelijk van het hop zijn.
Zal dit bezinken tijdens het gisten of is er met het filteren iets misgegaan?
Je moet recepten altijd aanpassen aan de capaciteit van je brouwinstallatie. Voor maischen hanteer je best een verhouding van 3 tot 4 liter water per kg graan.
Die waas is normaal, na vergisting en lagering klaart je bier wel uit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #9 Gepost op: 27-01-2019 14:54 u »
Jonge, jonge, jonge! Je gebruikt een recept voor een doorgewinterde brouwer. Veel te moeilijk en veel te zwaar voor een beginner. Afijn het zal wel bier worden. Het bezinkt vanzelf. Maar verwacht er niet te veel van.
Weet je wel dat je met zo'n recept minimaal 6 weken geduld moet doen na het bottelen?
Waarom nu eerst niet wat simpelers om het vak te leren! Deze recepten vragen om mislukking door onervaren brouwers. Dat is zo jammer van al het werk wat je er van hebt.

Je bedoelt denk ik dat het gaat om een recept van een doorgewinterde brouwer.
Waarom is het recept te moeilijk voor een beginner? Een beginner kan een recept van iemand met veel ervaring nabrouwen, dat is toch geen probleem.

Ok, je moet wat meer rekenen om de juiste hoeveelheden te bereken. Je kunt namelijk niet uitgaan van de hoeveelheden die in het recept staan. Het is een recept van een bier dat een prijs heeft gewonnen in de B-klasse. Dat wil zeggen dat het begin SG niet hoger is dan 1060.

Jeroen Free, de prijswinnaar heeft het brouwsel gesplitst en aangevuld met water. Dat hoeft RobbieN natuurlijk niet te doen. In plaats daarvan van hij voor 10 liter de vermelde hoeveelheden vermenigvuldigen met 0,38 (behalve de gist).

Er moeten wat meer mouten worden afwegen maar dat is toch niet zo moeilijk. Ook het afwegen van meerdere hopsoorten is niet zo moeilijk.

90 minuten op 65 C maischen is ook niet het moeilijkste...

Een begin SG van 1060 is niet zwaar. De US-05 kan dat makkelijk aan. Daar zit het probleem ook niet.

Wordt een mooi biertje volgens mij.  :)

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: nl
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #10 Gepost op: 27-01-2019 17:04 u »
Je bedoelt denk ik dat het gaat om een recept van een doorgewinterde brouwer.
Waarom is het recept te moeilijk voor een beginner? Een beginner kan een recept van iemand met veel ervaring nabrouwen, dat is toch geen probleem.

Ok, je moet wat meer rekenen om de juiste hoeveelheden te bereken. Je kunt namelijk niet uitgaan van de hoeveelheden die in het recept staan. Het is een recept van een bier dat een prijs heeft gewonnen in de B-klasse. Dat wil zeggen dat het begin SG niet hoger is dan 1060.

Jeroen Free, de prijswinnaar heeft het brouwsel gesplitst en aangevuld met water. Dat hoeft RobbieN natuurlijk niet te doen. In plaats daarvan van hij voor 10 liter de vermelde hoeveelheden vermenigvuldigen met 0,38 (behalve de gist).

Er moeten wat meer mouten worden afwegen maar dat is toch niet zo moeilijk. Ook het afwegen van meerdere hopsoorten is niet zo moeilijk.

90 minuten op 65 C maischen is ook niet het moeilijkste...

Een begin SG van 1060 is niet zwaar. De US-05 kan dat makkelijk aan. Daar zit het probleem ook niet.

Wordt een mooi biertje volgens mij.  :)

Keer 0,38? Dus niet "gewoon" door de helft?
Als je dit recept wilt gebruiken om 100 liter te maken, moet je dan ook niet alles x 5 doen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #11 Gepost op: 27-01-2019 20:17 u »
Keer 0,38? Dus niet "gewoon" door de helft?
Als je dit recept wilt gebruiken om 100 liter te maken, moet je dan ook niet alles x 5 doen?

Nee. Het is een beetje een verwarrend recept, daarin moet ik Gossi gelijk geven.

Het bier heeft niet een begin SG van 1078 maar 1060. Dit komt doordat Jeroen aan 10 liter bier 3 liter water heeft toegevoegd. Vandaar de factor 0,38 in plaats van 0,5.

Overigens staat het recept ook in het board Bewezen recepten. Daar is de omschrijving veel uitgebreider.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20385

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: nl
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #12 Gepost op: 27-01-2019 22:06 u »
Nee. Het is een beetje een verwarrend recept, daarin moet ik Gossi gelijk geven.

Het bier heeft niet een begin SG van 1078 maar 1060. Dit komt doordat Jeroen aan 10 liter bier 3 liter water heeft toegevoegd. Vandaar de factor 0,38 in plaats van 0,5.

Overigens staat het recept ook in het board Bewezen recepten. Daar is de omschrijving veel uitgebreider.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20385

Ah, duidelijk. Dank je wel!

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Spoed vraagje recept
« Reactie #13 Gepost op: 28-01-2019 22:34 u »

Waarom kan dit kwaad?
Suiker zal niet aanbranden.
Ha ik was bij editeren de niet vergeten. Ik wou dus zeggen kan niet veel kwaad ...

Tags: