Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mislukte brouwdag  (gelezen 1034 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WerdvdBeste

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Mislukte brouwdag
« Gepost op: 21-01-2019 19:21 u »
Gisteren voor de vierde keer de Speidel Braumeister gebruikt. Helaas niet het hele brouwproces kunnen afmaken. Na het vullen van de moutpijp het maishen gestart. Na een tiental minuten begon het behoorlijk te kletteren. Er bleek een fontein te zijn ontstaan. Brouwproces gestopt. De filters verwijderd, de maisch goed doorgeroerd en het proces weer gestart. Helaas geen oplossing. De fontein begon weer. Wat zou dat kunnen zijn. Op het forum lees ik dat te fijn schroten de oorzaak kan zijn. Of een verstopte pomp. Hoe fijn moet je schroten om dit te voorkomen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mislukte brouwdag
« Reactie #1 Gepost op: 21-01-2019 20:19 u »
Je moet grof schroten, zodat het kafje net openbarst.
Dus eerder breken dan malen. Bij een walsenmolen is een tussenafstand van ca. 1,1 tot 1,3 mm voldoende.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.999
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mislukte brouwdag
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2019 15:45 u »
Wat zou dat kunnen zijn. Op het forum lees ik dat te fijn schroten de oorzaak kan zijn. Of een verstopte pomp. Hoe fijn moet je schroten om dit te voorkomen?

Je hoort inderdaad grof te schroten zoals Basje42 ook al schrijft.
Dat hoeft geen belemmering te zijn voor een hoog rendement. Met mijn Braumeister haal ik tegenwoordig een moutrendement tussen de 80 en 90% afhankelijk van het recept (lees zwaarte van het wort).

Offline WerdvdBeste

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mislukte brouwdag
« Reactie #3 Gepost op: 26-01-2019 15:59 u »
Bedankt voor de reacties.

Ik schroot nu op 1,1. De volgende keer wat grover schroten. 1,25 maar eens proberen. Eerst voelermaatjes halen om de walsenmolen goed af te stellen.

Online bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mislukte brouwdag
« Reactie #4 Gepost op: 26-01-2019 16:02 u »
Mijn ervaring is toch dat als je te grof schroot je dan ook last van fonteinen krijgt.
Toen ik pas mijn walsenmolen had zette ik hem zo grof mogelijk, maar wel dat elke korrel net gebroken was. Met als resultaat fonteinen.

Sindsdien de walsen een stuk dichter bij elkaar gezet en nergens last meer van.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.999
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mislukte brouwdag
« Reactie #5 Gepost op: 26-01-2019 17:00 u »
Mijn ervaring is toch dat als je te grof schroot je dan ook last van fonteinen krijgt.
Toen ik pas mijn walsenmolen had zette ik hem zo grof mogelijk, maar wel dat elke korrel net gebroken was. Met als resultaat fonteinen.

Sindsdien de walsen een stuk dichter bij elkaar gezet en nergens last meer van.

Mijn ervaring is dat je vooral fonteinen krijgt als je fijn schroot. Overigens is het ook mout afhankelijk. Mijn vermoeden is dat je er minder snel last van krijgt als je rijsthulzen gaat gebruiken.
Fonteinen heb trouwens maar 2 keer meegemaakt in al de jaren dat ik met de Braumeister brouw. Gelukkig komt het niet te vaak voor.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Mislukte brouwdag
« Reactie #6 Gepost op: 26-01-2019 19:11 u »
Ik heb na >100 brouwsels in mijn 50 l Braumeister drie keer fonteinen gehad. In alle drie de keren ging het om een brouwsel met heel weinig mout. Dus wanneer ik 65 liter berliner weisse van 3,5% wil maken. Ik zit dan op 9 kilo mout terwijl er normaal 13-14 in gaat.

Tags: