Recepten > Discussie over recepten

DIPA

<< < (2/2)

Biertje1985:
Veel meer hop, je mag bij een stevige DIPA alleen al op de koudhop tussen de 5g en 10g per liter gaan.
In een Wirlpool stap kan je ook makkelijk 100g of meer gebruiken.

Je kan beter minder bitterhop gebruiken en meer aromahop om de uiteindelijk de gewenste bitterheid te krijgen.

Het is ook maar de vraag wat je precies wilt bereiken maar de echte DIPA's onderscheiden zich naar mijn idee door een overdaad aan hoparoma en een heel complexe smaak.

(Duur bier, veel hop)

Miekelt:

--- Citaat van: RienP op 21-01-2019  09:43 u ---Aandachtspuntje: zorg voor voldoende gist. Met 1 pakje ga je het waarschijnlijk niet redden.

--- Einde van citaat ---

Ik heb drie zakjes liggen, had niet gezien dat ik er 1 had ingevuld, maar 2 volledige zakjes moet zat zijn geloof ik.


--- Citaat van: RienP op 21-01-2019  09:43 u ---Verder:
Zonde om die Galena 45 minuten te koken. Zou ik persoonlijk verschuiven naar de laatste 10 minuten of whirlpool.
Het tekort aan bitterheid kun je dan met wat extra magnum compenseren.
Verder vooral veel meer hop. Niet alleen dryhop, maar ook in de laatset 10 minuten en whirlpool.

--- Einde van citaat ---

Nog geen ervaring met Galena, bij Brouwmarkt wordt hij als bitterhop verkocht, dus mijn verwachtingen zijn dat dat dan de meest logische manier van verwerking is.
Echter ben ik wel benieuwd, 'ze' zeggen dat Galena een zwarte bes achtige smaak oplevert. Krijg je die door hem als bitterhop te verwerken of als aroma hop. Anders ga ik hem op beide manieren toevoegen. Waarschijnlijk dan dry en/of whirlpool.


--- Citaat van: Biertje1985 op 21-01-2019  10:43 u ---Veel meer hop, je mag bij een stevige DIPA alleen al op de koudhop tussen de 5g en 10g per liter gaan.
In een Wirlpool stap kan je ook makkelijk 100g of meer gebruiken.

Je kan beter minder bitterhop gebruiken en meer aromahop om de uiteindelijk de gewenste bitterheid te krijgen.

Het is ook maar de vraag wat je precies wilt bereiken maar de echte DIPA's onderscheiden zich naar mijn idee door een overdaad aan hoparoma en een heel complexe smaak.

(Duur bier, veel hop)

--- Einde van citaat ---

Er komt inderdaad nog meer dryhop bij.

Minder bitterhop en meer aromahop is een discusie punt denk ik. Althans de whirlpool toevoeging is mijns inziens lastig te tracken op IBU's omdat het afhankelijk is van de duur van het afkoelen (tot aan de 83 omdat het daaronder geen bitterheid meer afgeeft). Op deze manier kan ik goed mijn bitterheid afstemmen op mijn wensen.

De bedoeling is goed bitter! En fruit fruit fruit.

Jacques:

--- Citaat van: Gerb op 21-01-2019  10:25 u ---Ik zou Galena niet voor aroma gebruiken. Dat vind ik toch meer een bitterhop.

--- Einde van citaat ---

Afgelopen november heb ik de BrauBeviale bezocht in Neurenberg. Daar werd een presentatie gegeven over hop door hopleverancier Barth-Haas. De boodschap was: laat de oude gedachte van bitterhop en aromahop los. Elke hop kan voor elk doel gebruikt worden. Hopsoorten met hoog alfazuurgehalte kunnen een heel mooi aroma aan je bier geven en hopsoorten met een laag alfazuur kunnen zonder problemen gebruikt voor de bitterheid.
Kortom: het hopkussen werd flink opgeschud!

Miekelt:

--- Citaat van: Jacques op 24-01-2019  22:25 u ---Afgelopen november heb ik de BrauBeviale bezocht in Neurenberg. Daar werd een presentatie gegeven over hop door hopleverancier Barth-Haas. De boodschap was: laat de oude gedachte van bitterhop en aromahop los. Elke hop kan voor elk doel gebruikt worden. Hopsoorten met hoog alfazuurgehalte kunnen een heel mooi aroma aan je bier geven en hopsoorten met een laag alfazuur kunnen zonder problemen gebruikt voor de bitterheid.
Kortom: het hopkussen werd flink opgeschud!

--- Einde van citaat ---

Kijk dat zijn leuke mededelingen. In principe misschien ook wel heel logisch. Dank voor het delen Jacques!

Rickske:
Nou dacht ik zelf toch al niet in bitter of aromahop hokjes. Maar zo zet je natuurlijk wel gemakkelijk hop in. Voor een hoge bitterheid is een 60 minuten hopgift met een hop met 10%of meer alfazuur een stuk goedkoper. Maar als ik een fijne ondergister wens met alleen Saaz, en als enigste hopgift op 20 minuten dan kan dat natuurlijk gewoon. Met de huidige IPA's worden sowieso klassieke gedachtengangen doorbroken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie