Hobbybrouwen > Apparatuur

Hoogte instelling tijdens spoelen met brouwautomaten

(1/21) > >>

hansHalberstadt:
Een van de nadelen met de huidige generatie brouwautomaten is nog het volledig optillen van de moutkorf tijdens het spoelen waardoor veel gekletter en zuurstofinslag. Dat kun je oplossen met een takel en de juiste hoogte. Maar dan is de vraag hoeveel je het moet optillen want je kunt er vaak niet goed inkijken.

Beslagfilters werken met een kleine onderdruk. Die onderdruk kun je bij brouwautomaten simpel meten als volgt:


Je tilt eerst de moutkorf een heel kleine beetje op zodat deze net los komt van de bodem. Met een kofferweger van een paar euro kun je precies bepalen wat de moutkorf weegt. Vervolgens til je hem op tot je het gewenste gewicht bereikt en dat gewicht probeer je tijdens het spoelen te handhaven. Daarmee kun je nauwkeurig de hoogte h instellen en daarmee de onderdruk van het filterbed.

hansHalberstadt:
Bijvoorbeeld Grainfather stel oppervlak is 570 cm2 (even exact opmeten) en je wilt een onderdruk maken van 15 cm waterkolom. neem even voor het gemak een gemiddelde dichtheid van je beslag van 1050 (1.05 g/cm3) en je hebt bijvoorbeeld 3 kg gewicht als je de moutkorf net los meet van de bodem. Dan moet je zover optakelen dat je een gewicht meet van   
3000 + 570 X 15 * 1.05 = 3000 +8 977 = 11977 gram.
Als je gaat spoelen zal het nivo stijgen en zal h afnemen, dus moet je steeds een beetje optakelen tot get gewicht weer klopt.

hansHalberstadt:
Je kunt zelfs iets maken met een constante spankracht. Dan zul je zien dat de hoogte zich automatisch aanpast en je steeds dezelfde onderdruk houdt op je filter.

Albertus:
Voor een constante kracht heb je geen elastiek nodig, een gewicht is voldoende. Als je daar een bakje, blikje. o.i.d. gevuld met wat ijzer (bouten, moeren etc.) voor neemt kun je het gewicht zo afregelen dat de korf geleidelijk omhoog komt met de snelheid die je wenst.

Bert

hansHalberstadt:
Zo iets bedoel je?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie