Recepten > Discussie over recepten

Een Blond bier brouwen? 2.0

(1/6) > >>

erik ijssels:
Mij eerste brouwsel gister geproefd maar mist toch nog wat
dus nu een nieuw recept.
Alle tips zijn welkom


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkBlondNaam recept 0002 (00-01-2019)Brouwdatum20-01-2019BierstijlBlondVolume16,0 lBegin SG1,054 SGBerekende kleur (Morey)8 EBCBerekende bitterheid (Rager)31 IBUBrouwzaalrendement70,0 %Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt16,00 lWater uit Zutphen5,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO412 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC22,2 %1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC22,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust69,0 °C1 min.40 min.4,6 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU11,0 gCascadebellen6,8%60 min.10,9 IBU11,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.9,9 IBU40,0 gSaazbellen3,2%10 min.3,7 IBU32,0 gCascadebellen6,8%10 min.6,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType20 gramBelgian Abbey (M47)bovengist


Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting19,0 °CMax. temp. hoofdvergisting19,0 °CEind temp. hoofdvergisting19,0 °CEind SG hoofdvergisting1,000 SGTemp. nagisting19,0 °CTemp. lagering19,0 °C

Henielma:
Bij zo'n laag start SG zou ik geen suiker gebruiken maar in de plaats daarvoor de hoeveelheid pilsmout verhogen. Verder kan je nog 2 of 3% Cara120 mout toevoegen voor een iets caramellige smaak.

erik ijssels:
Even vergeten te melden dat ik ook nog 4,5 liter water in met gistvat bijvoeg
Dus het SG die hier staat is met die 4,5 liter water er bij

Zonder dat water er bij krijg je dit:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkBlondNaam recept 0002 (00-01-2019)Brouwdatum20-1-2019BierstijlBlondVolume16,0 lBegin SG1,070 SGBerekende kleur (Morey)11 EBCBerekende bitterheid (Rager)40 IBUBrouwzaalrendement70,0 %Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt16,00 lWater uit Zutphen5,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO412 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC22,2 %1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC22,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust69,0 °C1 min.40 min.4,6 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU11,0 gCascadebellen6,8%60 min.14,0 IBU11,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.12,8 IBU40,0 gSaazbellen3,2%10 min.4,8 IBU32,0 gCascadebellen6,8%10 min.8,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType20 gramBelgian Abbey (m47)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting19,0 °CMax. temp. hoofdvergisting19,0 °CEind temp. hoofdvergisting19,0 °CEind SG hoofdvergisting1,000 SGTemp. nagisting19,0 °CTemp. lagering19,0 °C

CeesM:

--- Citaat van: erik ijssels op 20-01-2019  11:48 u ---Even vergeten te melden dat ik ook nog 4,5 liter water in met gistvat bijvoeg
Dus het SG die hier staat is met die 4,5 liter water er bij

--- Einde van citaat ---
Waarvoor doe je dat?

erik ijssels:

--- Citaat van: CeesM op 20-01-2019  18:57 u ---Waarvoor doe je dat?

--- Einde van citaat ---

Dan heb ik meer bier.
Mijn pan is niet groter namelijk.

Maar heb het toch maar niet gedaan.
Nu 15.5 liter met sg 1.065 in het gistvat

Heel benieuwd wat het gaat worden.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie