Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

2e brouwdag met Bulldog Brewer: “English” IPA - More like Old World IPA

(1/5) > >>

teckna:
Goedemiddag,

Gister heb ik met mijn brouwmaat voor de 2e keer gebrouwen met de Bulldog Brewer.
We hebben een IPA recept gebruikt uit het boek Brouwen van James Morton.
Zie hier het recept:


Al met al best prima gegaan, maar er zijn zeker nog veel verbeteringen. We hebben dan wel een automatische ketel, maar we zijn zeker wel de hele dag bezig geweest.
Hieronder onze bevindingen:
- Volgende keer niet meer zoveel liter brouwen, want de ketel is propvol als je een beslag maakt met 27 liter. Daarbij is er dan kans dat de mouten in de buitenkuip komen.
- Interessante SG waardes pre-boil:
     Refractometer: 1.090 bij 20 graden
     Hydrometer: 1.070 bij 20 graden
<aangepast>
Weet iemand misschien wat het grote verschil tussen de refractometer en hydrometer kan verklaren? Later is het wel ongeveer gelijk.
Voor vergisting:
    Refractometer: 1.062 bij 20 graden
    Hydrometer: 1.060 bij 20 graden
    Doel: 1.062-1.065
- Volgende keer de binnenketel tijdens het koken erin laten, zodat bij het overhevelen je het hop er eerst makkelijk uit kan vissen.

Ik ben zeer benieuwd wat het gaat worden.

Paul




springerke:
Klopt dit wel

Voor koken
 Refractometer: 1.090 bij 20 graden
     Hydrometer: 1.070 bij 20 graden

Na koken
Refractometer: 1.062 bij 20 graden
    Hydrometer: 1.060 bij 20 graden

Na het koken zou uw SG hoger moeten zijn

Scorpionrose:

--- Citaat van: springerke op 19-01-2019  20:09 u ---Klopt dit wel

Voor koken
 Refractometer: 1.090 bij 20 graden
     Hydrometer: 1.070 bij 20 graden

Na koken
Refractometer: 1.062 bij 20 graden
    Hydrometer: 1.060 bij 20 graden

Na het koken zou uw SG hoger moeten zijn

--- Einde van citaat ---

Als hij na het spoelen het wort niet geroerd heeft en bij het kraantje heeft afgetapt om te meten dan meet hij inderdaad een te hoog SG

springerke:

--- Citaat van: Scorpionrose op 19-01-2019  21:05 u ---Als hij na het spoelen het wort niet geroerd heeft en bij het kraantje heeft afgetapt om te meten dan meet hij inderdaad een te hoog SG

--- Einde van citaat ---

U bedoelt de eerste afloop van het wort bij filteren, dit kan hoog zijn.
Bij mij wordt er nooit geroerd  tijdens het spoelen en uw SG is altijd lager na het spoelen dan na het koken
Ik denk dat hij bedoelt na het maischen voor het spoelen en niet voor koken.

WouterD:
Ik hanteer altijd het volgende voor de Bulldog Beerbrewer:

25 liter voor kook
90 min koken, een goede 4 liter verdampt
1 liter troep

= 20 liter wort je vat in :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie