Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwrecept, tips gevraagd  (gelezen 502 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WerdvdBeste

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Brouwrecept, tips gevraagd
« Gepost op: 19-01-2019 13:34 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk06
Naam receptIrish Dry Stout
Brouwdatum
BierstijlStout (Irish Dry)
Volume10,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)49 EBC
Berekende bitterheid (Mosher)41 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
11,50 lWater uit 's-Hertogenbosch (Vlijmen)
4,79 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l15 mg/l10 mg/l17 mg/l25 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,57 kgPilsen MD TMDingemans3 EBC69,0 %
0,46 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %
0,14 kgAroma 100 MD TMDingemans100 EBC6,0 %
0,11 kgMroost 900 MD TMDingemans900 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.75 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.5,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,2 gE.K. Goldingpellets5,8%90 min.19,7 IBU
10,7 gTargetpellets9,0%90 min.21,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Heeft iemand nog tips over bovenstaand recept. Het moet een stout worden. In plaats van geroosterde gerst wil ik Mroost van Dingemans gebruiken. Is dat slim?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline WerdvdBeste

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwrecept, tips gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 19-01-2019 13:36 u »
Ik heb nog nooit gerstvlokken in mijn brouwsel gebruikt. Hoe kunnen die het best verwerkt worden?


Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 876
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Brouwrecept, tips gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 19-01-2019 13:43 u »
Die gerstvlokken gewoon mee in de maischketel samen met de rest aan het begin van het maischen.

Offline WerdvdBeste

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwrecept, tips gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 19-01-2019 13:49 u »
Die gerstvlokken gewoon mee in de maischketel samen met de rest aan het begin van het maischen.

Dank je voor de reactie.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.084
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brouwrecept, tips gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 20-01-2019 01:55 u »
De mroost zal een wat meer koffie/chocoladige dan branderige smaak geven aan je stout. Net wat je lekkerder vindt (al is gebrande gerst wel traditioneel).

Wat is je idee achter de aromamout? In combinatie met een eenstapsmaisch op 67įC zal dit een wat moutig-zoeter bier opleveren dan de echte 'dry' stout ŗ la guinness (en een wat lichter kleurtje). Zoek je dat niet per sť, brouwen met die hap. Ziet er smakelijk uit!

Tags: