Recepten > Discussie over recepten

Brouwrecept, tips gevraagd

(1/1)

WerdvdBeste:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk06Naam receptIrish Dry StoutBrouwdatumBierstijlStout (Irish Dry)Volume10,0 lBegin SG1,050 SGBerekende kleur (Morey)49 EBCBerekende bitterheid (Mosher)41 IBUBrouwzaalrendement75,0 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt11,50 lWater uit 's-Hertogenbosch (Vlijmen)4,79 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO444 mg/l5 mg/l15 mg/l10 mg/l17 mg/l25 mg/l

Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%1,57 kgPilsen MD TMDingemans3 EBC69,0 %0,46 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %0,14 kgAroma 100 MD TMDingemans100 EBC6,0 %0,11 kgMroost 900 MD TMDingemans900 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust67,0 °C1 min.75 min.5,1 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.5,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU15,2 gE.K. Goldingpellets5,8%90 min.19,7 IBU10,7 gTargetpellets9,0%90 min.21,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType11,5 gSafale American (US-05)bovengist

Heeft iemand nog tips over bovenstaand recept. Het moet een stout worden. In plaats van geroosterde gerst wil ik Mroost van Dingemans gebruiken. Is dat slim?

WerdvdBeste:
Ik heb nog nooit gerstvlokken in mijn brouwsel gebruikt. Hoe kunnen die het best verwerkt worden?

brouwerwaldonk:
Die gerstvlokken gewoon mee in de maischketel samen met de rest aan het begin van het maischen.

WerdvdBeste:

--- Citaat van: brouwerwaldonk op 19-01-2019  13:43 u ---Die gerstvlokken gewoon mee in de maischketel samen met de rest aan het begin van het maischen.

--- Einde van citaat ---

Dank je voor de reactie.

BrouwMark:
De mroost zal een wat meer koffie/chocoladige dan branderige smaak geven aan je stout. Net wat je lekkerder vindt (al is gebrande gerst wel traditioneel).

Wat is je idee achter de aromamout? In combinatie met een eenstapsmaisch op 67°C zal dit een wat moutig-zoeter bier opleveren dan de echte 'dry' stout ą la guinness (en een wat lichter kleurtje). Zoek je dat niet per sé, brouwen met die hap. Ziet er smakelijk uit!

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie