Hobbybrouwen > Brouwproces

Voor de kenners: CO2 gehalte vs SG vraagjes

(1/2) > >>

knifeman:
Ik las onlangs een paar artikels over carbonisatie van bier en de principes zijn me (redelijk) duidelijk: Je bier houdt een hoeveelheid CO2 vast tijdens de gisting, afhankelijk van de max bereikte temp tijdens de gisting, aan de hand daarvan bereken je de hoeveelheid bottelsuiker in functie van de carbonisatie en soort suiker dat je gebruikt. Ik heb het eens een keer of 2 manueel berekend en kom zelfde uit als wat mijn brouwsoftware berekend.

Echter heb ik de indruk dat hoe hoger de SG van het uitgegist bier, er toch meer CO2 in blijft zitten ... dan er gemiddeld wordt aangenomen enkel op basis van de temp. Bij het dozijn biertjes die ik tot nu toe brouwde is er bij het bottelen duidelijk meer rest CO2 bij de bieren met hogere einddichtheid dan die met een lagere einddichtheid (wat ik al in beschouwing neem: Ze zijn uitgegist en ik bottel op dezelfde temperatuur als de gisting (zelfde ruimte), dus het is niet dat ze CO2 vrijkomt omdat het bier opwarmt tijdens bottelen).

Is er een verband gekend? Kan iemand me het fysisch/chemisch uitleggen? Idee om dit te 'testen' (zou het bv een idee zijn om uit het gistvat een vaste hoeveelheid in een flesje te doen, ballonnetje over te trekken, goed schudden en moeten hoeveel volume vrijkomt? Of bv wegen voor kook, na kook en in mg uitrekenen hoeveel CO2 gewichtsverlies? ... Ik ben nu maar snel aan het denken maar wil dit wel eens testen?)...

Alvast bedankt

Jacques:
Dat bij zelfgebrouwen bier bieren met een hoger eind SG ook een hoger koolzuurgehalte hebben komt volgens mij vooral doordat er meer restsuikers zijn die alsnog vergisten.

Bij een test die ik laatst heb uitgevoerd heb ik gezien dat een hele tijd duurt voordat alle suikers vergist zijn.
Voor mij een reden om minder bottelsuiker te gebruiken bij zware bieren.

hansHalberstadt:
Ik denk dat het komt omdat de gist het bij zware bieren veel moeilijker heeft en dat je daardoor sneller last krijgt van te weinig gist. Met als gevolg dat je geneigd bent te snel te bottelen en daardoor een deel van de gisting in je flesjes gebeurt evt met nog een kleine opleving door toegetreden zuurstof bij het bottelen.

knifeman:
Dank voor het antwoord maar ik denk dat mss mijn vraag niet helemaal duidelijk was.


Ik heb het over de opgeloste CO2 voor je bottelt dus niet het eindresultaat. Die opgeloste CO2 zit mee in de formule vàbrouwsoftware om je suikergift bij bottelen te berekenen maar is gebaseerd op temperatuur only... zoals in onderstaande tabel uit brouwmagazine.

hansHalberstadt:
Je zegt:
'bij het dozijn biertjes die ik tot nu toe brouwde is er bij het bottelen duidelijk meer rest CO2'
Hoe constateer je dan dat er meer CO2 is? Aan de hand van het schuim? Schuim geeft alleen maar aan dat er CO2 ontsnapt. En dat is weer een teken dat er nog gisting is en dus nog CO2 zal ontstaan ook daarna, dus op die manier hebben beiden met elkaar te maken.

 ps wat je kunt doen is in een glas bier wat suikeroplossing doen. Dat heb ik geprobeerd. Wat je dan ziet is dat er koolzuur vrij komt, dus kan de oplossing dan minder CO2 bevatten.
De koolzuurprikkeling is waar het uiteindelijk om gaat denk ik en die prikkeling is in feite het teveel aan koolzuur wat gaat ontsnappen en dat is dus juist wat je via bottelsuiker gaat toevoegen. dus ook al kan er minder of meer oplossen bij einde hoofdgisting, dan nog verwacht ik dat het alleen maar de toegevoegde bottelsuiker is die de prikkeling bepaalt. 

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie