Recepten > Discussie over recepten

Blonde stoot

(1/3) > >>

ciesvandekwis:
Omdat menig familielid me de oren van de kop zaagt om eens iets 'gewoons' te brouwen: een simpel blond licht iets, mét snuifje koriander, wat altijd goed matcht met kruidig honingtoetsje, én opwerken van restjes hop.. Kan niet misgaan volgens mij.

Ik neem voor het water ipv wat de Brouwplanner voorrekent eerder 30 L maischwater, waarvan 50% demiwater en een 10-15 L spoelwater (tot ik aan volume kom).

De honing gaat er gewoontegetrouw in na dag 1 vergisting, licht vloeibaar gemaakt in de microgolf (30% kracht).


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum : 10/02/2019
Naam van het bier : Blonde stoot
Brouwvolume : 30 liter
Extractie-efficiëntie : 85%
Voorspelling begindensiteit : 1050,7 SG /12,6 °P /13,0 Brix
Waarvan suikers : 1004,9 SG /1,3 °P /1,3 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,7 SG /2,6 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 23 IBU / 7 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 4,500 75,0 %
Tarwemout 3 1,000 16,7 %
Honing dik 2 0,500 08,3 %

MAISCHEN EN SPOELEN

Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 23,6 liter aan 65 °C
62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C

Totaal spoelwater : 23,7 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


HOPPEN

Totale kooktijd : 60 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 13,4% 20 0' 22,5

Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 20 55' 0,8

Saaz CZ (A) PELL 3,5% 110 dry 0,0

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Koriander 6,0 g 60'

VERGISTING
Gistnaam : M47 Belgian abbey
Gisteigenschappen : Deze matig alcoholtolerante en bijzonder vlokkige gist is minder fenolisch dan ‘Belgian Ale M41’, maar is uitzonderlijk fruitig en heeft zeer complexe esters.
Volume giststarter: 1,4 liter maken met: 180 gram moutextract
en 4 gram gistvoeding in 1,4 liter water koken + pH aanpassen

tdp:
Cies,

laat graag weten wat het geworden is, heb recentelijk honing uit de buurt gekregen, en wil een blond bier met honing brouwen!

knifeman:
Is dit ook het recept van de commercieel verkochte 'blonde stoot' of je eigen blonde stoot ?

ciesvandekwis:
Is een eigen receptje. Wat ook altijd goed met honing matcht is saisongist. Zoek maar eens op 'Bier De Goede Hoop', heb ik al vaker gebrouwen. Deze is een lichtere variant met andere gist.

Gisteren deze gebrouwen, stevig rendement gehaald: 36 L aan 1045 zonder honing, met 1050. Vanavond de honing erbij.

Enkel het solarpompje weigerde aan het einde van de maisch dienst. Heb nog een vorige in reserve dat de boel overgenomen heeft.

Deze week es uitzoeken waar het spel scheelt.

ciesvandekwis:
Pompje werkt terug, het kalf lag bij de AC/DC adaptor gebonden (kapot dus). Gelukkig had ik die van het ander pompje nog en met die man-meisje fiches kan ik hem ook op mijn eigen laptopadaptor aansluiten.

Ondertussen zit de honing erin en staat het zootje lekker te blazen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie