Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Overhevelen afgekoelde wort  (gelezen 2127 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #25 Gepost op: 17-01-2019 17:32 u »
Is het niet net zoals bij het filteren van het beslag na het maischen, een hogere temperatuur voor een betere filtratie zorgt? Of is dat alleen als je de bostel als filterbed hebt?

Ja. Ook bij het uitfilteren van de hop gaat dit makkelijker bij een hogere temperatuur.
Overigens vormen bij het filteren van de hop de eiwitten en de hopdeeltjes samen het filterbed. Als je een te fijn filter hebt kan dat dichtslibben. Dat voorkom je als het wort roert. De vaste deeltjes vormen dan een kegel in het midden van je pan. Je hebt dan een zogenaamde whirlpool gecreŽerd.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #26 Gepost op: 17-01-2019 17:58 u »
De filosofie om eerst te de hop uit te filteren en dan pas te koelen is een hele praktische. Als je een platenkoeler gebruikt raakt die verstopt wanneer je niet eerst filtert. Bij een spiraalkoeler maakt het niet zo veel uit. Je kunt dan koelen terwijl de hop er nog bij zit. Daarna filteren want wilt je geen hop in je gistvat.

De hoeveelheid koude trub is overigens een fractie van de hitte trub. De koude trub kan dienen als gistvoeding en het is niet nodig om deze te verwijderen. Het wort hoeft niet kraakhelder te zijn voorafgaande aan de vergisting. Beter is zelfs van niet... Kraakheldere wort bevat in verhouding weinig vetzuren. De gist heeft vetzuren nodig voor de opbouw van celmembranen. Je krijgt dus een wat betere vergisting.

Ik kan het mezelf dus eigenlijk gewoon makkelijker maken door mijn spiraalkoeler meteen in de hete gekookte wort te laten zakken... Goed om te weten en het proberen waard :) Mooi om te zien hoe iedereen z'n eigen werkwijze heeft. Ook de tip van Brouwerwaldonk om de bloemen als filter te gebruiken is er zeker eentje om over na te denken.

Maarre, nog maar eens een suffe beginnersvraag Jacques.  De koude trub, dat zijn dan de neergeslagen eiwitten na het koelen? En de hete trub is zoals al eerder gezegd de trub die nog opgelost is in het hete wort?

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #27 Gepost op: 17-01-2019 18:00 u »
Ja. Ook bij het uitfilteren van de hop gaat dit makkelijker bij een hogere temperatuur.
Overigens vormen bij het filteren van de hop de eiwitten en de hopdeeltjes samen het filterbed. Als je een te fijn filter hebt kan dat dichtslibben. Dat voorkom je als het wort roert. De vaste deeltjes vormen dan een kegel in het midden van je pan. Je hebt dan een zogenaamde whirlpool gecreŽerd.

Ok, interessant...

Ik heb nu een neteldoek gebruikt boven op mijn rooster als filtermateriaal. Is dat dan misschien toch te fijn, in ieder geval als je wort filtert dat al gekoeld is?
Dat neteldoek zat echt helemaal onder de drab...

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #28 Gepost op: 17-01-2019 19:06 u »
Ik kan het mezelf dus eigenlijk gewoon makkelijker maken door mijn spiraalkoeler meteen in de hete gekookte wordt te laten zakken... Goed om te weten en het proberen waard :) Mooi om te zien hoe iedereen z'n eigen werkwijze heeft.
Best je spiraalkoeler al 15 minuten voor einde koken in je kookketel zetten, is ie meteen gedesinfecteerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #29 Gepost op: 17-01-2019 21:21 u »
Maarre, nog maar eens een suffe beginnersvraag Jacques.  De koude trub, dat zijn dan de neergeslagen eiwitten na het koelen? En de hete trub is zoals al eerder gezegd de trub die nog opgelost is in het hete wort?

Bijna goed...  ;D

Hete trub zijn eiwitten die samengeklonterd zijn tijdens het koken van het wort.
Zie onderstaande foto's die ik een tijd geleden gemaakt heb.








Foto's van koude trub heb ik niet. Het gaat daarbij meer om een waas dan om echte grote vlokken.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 956
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #30 Gepost op: 17-01-2019 22:37 u »
Een foto van koude trub heb ik wel. Na het koelen alles goed laten ronddraaien en als het bijna stil staat is deze foto genomen.



En ook nog van de trub op de laag hopbellen.




Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #31 Gepost op: 17-01-2019 22:40 u »
Een foto van koude trub heb ik wel. Na het koelen alles goed laten ronddraaien en als het bijna stil staat is deze foto genomen.




Dat is warme trub...  ^-^ (met ook koude trub...)

Zoals ik al schreef is koude trub meer een waas. Het zijn heel kleine eiwitvlokjes.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 956
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #32 Gepost op: 18-01-2019 06:32 u »
Noem het zoals je wil, al die vlokjes blijven netjes in de ketel en komen niet in het gistvat.
Hoe het wort eruit ziet weten jullie al allemaal, daarom geen foto ditmaal.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Reactie #33 Gepost op: 18-01-2019 08:27 u »

Hoe het wort eruit ziet weten jullie al allemaal, daarom geen foto ditmaal.
OEF!!! Haha sorry Walter ik kon het niet laten. ;)

Tags: