Een lager koudhoppen?

Gestart door HansvV, 12-01-2019 12:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HansvV

Ik heb wat zitten zoeken in de (zeer vele) posts over koudhoppen, maar dat gaat meestal over ale. Wordt het bij een lager ook gedaan? Ik heb nu een Dortmund-type (start SG 1.073) in de vergisting en vraag me af of ik er wat extra hop-aroma in zou willen hebben. Welke hop past dan het beste? Heb al gelezen dat je het bij voorkeur met pellets doet, OK, en dat koudhoppen bij Ale zo rond/vanaf 15 ºC wordt gedaan (de 10 tips). Die lager staat op 11 ºC, dus dat is wat laag. Langer laten staan geeft kans op "grassmaakjes" meldt Jacques ergens. Dus: wel of niet doen?

Koen S

Gewoon doen! Best inderdaad pellets, een weekje op 11° en daarna coldcrashen. Welke andere hoppen gebruik je?

HansvV

In deze zijn bij de kook Hallertau Mittelbrüh en wat Saaz meegegaan. Wat is een mooie aromahop voor het koude deel?

Knobby

Citaat van: HansvV op 12-01-2019  12:43 uIn deze zijn bij de kook Hallertau Mittelbrüh en wat Saaz meegegaan. Wat is een mooie aromahop voor het koude deel?
Saaz!

HansvV

Citaat van: Knobby op 12-01-2019  13:38 uSaaz!

Saaz? Niet goed?

Knobby

Juist wel, lekker met Saaz dryhoppen

HansvV

Mooi, dan doe ik die. Heb ik van de zomer een kilo van gekocht, dus niet al te lang in de vriezer laten liggen.

marc0871

Net nog een Dry Hopped Lager bij de Jumbo gezien.
Zo vreemd is het dus niet.
Merk heb ik verder niet op gelet.

Dirtbag

Ook lekker een urtype pilsner met een daarin Saaz bloemen dryhop. Yummie.

db

HansvV

Nou, dat geeft de burger moed. Je eigen Jumbokoudhoplager maken doet je toch wel iets.

Koen S

Citaat van: Knobby op 12-01-2019  13:38 uSaaz!
Absoluut Saaz en genoeg: doe maar eens gek, 10 gram/liter. 👍

lier

Vooral doen koudhoppen van een lager, het maakt lekkere biertjes

lier

Met Cascade koudhoppen heb ik ook goede ervaring mee met een lager, 10gr per liter vind ik persoonlijk wel erg veel +- 3gr zou mijn keuze zijn

HansvV

Bellen of pellets? Ik heb zoals gezegd afgelopen zomer zelf een kilo bellen geplukt: heel vers dus. Gelijk gevriesdroogd (vriesgedroogd?? drooggevroren??). Geen overmatig risico op oxidatie, zoals ik nu weer in één van de posts zag langskomen?

Jacques

Citaat van: HansvV op 12-01-2019  12:02 uIk heb wat zitten zoeken in de (zeer vele) posts over koudhoppen, maar dat gaat meestal over ale. Wordt het bij een lager ook gedaan? Ik heb nu een Dortmund-type (start SG 1.073) in de vergisting en vraag me af of ik er wat extra hop-aroma in zou willen hebben. Welke hop past dan het beste? Heb al gelezen dat je het bij voorkeur met pellets doet, OK, en dat koudhoppen bij Ale zo rond/vanaf 15 ºC wordt gedaan (de 10 tips). Die lager staat op 11 ºC, dus dat is wat laag. Langer laten staan geeft kans op "grassmaakjes" meldt Jacques ergens. Dus: wel of niet doen?

Een hele mooi IPL (indian pale lager) is Gulpener Ur-Hop. Het is heel goed mogelijk om bij een ondergistend bier koudhop te gebruiken.

Bij een recente test heb ik na 10 weken koudhoppen geen grasachtige smaak waargenomen. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je geen grasachtige smaakjes kunt krijgen door lang te koudhoppen. Wel zegt het dat het soms meevalt. De gebruikte hop en ook de aanwezigheid van veel andere smaken in je bieren spelen een rol. In een zwaar bier zoals een dort kan het zijn dat je er minder snel last van krijgt.

Zie ook https://beerandbrewing.com/off-flavor-of-the-week-grassy/
https://byo.com/article/avoiding-off-flavors/


lier

Ik drooghop het liefste met pellets maar als ik bloemen heb doe ik het daarmee het kan beide.

Jacques

Citaat van: lier op 13-01-2019  22:35 uIk drooghop het liefste met pellets maar als ik bloemen heb doe ik het daarmee het kan beide.

Het kan inderdaad beide. Professionele brouwers geven de voorkeur aan pellets omdat je dan minder zuurstof in je bier krijgt en de koudhop sneller het aroma afgeeft.

HansvV

Bedankt voor alle reacties. Morgen gaat de Saaz erin. Zal een wat gemiddelde dosering aanhouden. Ik heb alleen bellen. Zal die eerst in een bak onder wat CO2 zetten, en dan toedienen. Zuurstof vermijden waar mogelijk (is de boodschap alom).

lier

Dat bedoel ik gewoon doen experimenteer en lekker bier brouwen. :biersmile:

HansvV

Citaat van: lier op 13-01-2019  22:53 uDat bedoel ik gewoon doen experimenteer en lekker bier brouwen :biersmile:

Het probleem begint een beetje te worden dat ik het ook grotendeels zelf allemaal moet opdrinken, en dat ik dat nog leuk vind ook! Hebben jullie vast geen last van. Maar het riempje moet nu al...

lier

Af en toe een feestje organiseren dan is je bier zo op.

HansvV

Maar dat moet je dan natuurlijk niet met andere brouwers gaan doen, want dan moeten we aan elkaars bier, en dat schiet nog niet op. Maar ik ben nu wel ineens heel populair in onze vereniging, dus gaat lukken.

lier

Dan doe je het goed. Bij ons gilde neemt iedereen ook gelukkig veel mee en zitten we nooit zonder. Echter toen ik laatst met 2 medebrouwers in mijn schuur gebouwen heb is de voorraad redelijk geslonken.

HansvV

Ik kom wel eens langs met een hoplager.

Guppie

Hophouse 13 is één van mijn favoriete lagers, Of deze een dryhop of een flame out krijgt weet ik niet, maar het is een heerlijk hoppige lager van 4.1%

Biertje1985

Je zou ook zeker eens de PORNSTACHE van de Bebaarde Brouwer moeten proberen. (Erg lekker)

Een India Pilsener Lager, het is niet verschrikkelijk bitter, erg toegangelijk ik zou het meer een hoppige pilsener noemen.
Of anders gezegd een Pilsener met een smaakje en een geurtje!

Een lager met koudhop kan heel erg lekker en verfrissend zijn. Het geeft juist dat stukje extra aan het bier.
Een overdaat aan koudhop zou ik zeker niet gebruiken, denk meer aan een Pale Ale hoeveelheid ipv een IPA hoeveelheid.

Jouw bier is aan de stevige kant, dus kan je wat meer koudhop toepassen, of gefaseerd koudhoppen totdat je het gewenste resultaat hebt behaalt. 11 graden is prima, ideaal zou 18 graden zijn (zegt men wel eens) maar op 11 graden kan je prima koudhoppen.

Bedenk dat in de eerste 24 tot 48 uur het meeste aroma er wel in zit op een graad of 18. Wanneer je op 11 graden koudhopt kan dat wat langer duren. Maar met een dag of 4 zal het meeste aroma er wel aan zitten.

Wil je wat meer grassige aroma's en smaken eraan dan kan je overwegen langer te koudhoppen.

HansvV

Dan kan ik mijn Saaz-bellen dus het beste in een hopzak bovenin de Brewbucket (daar zit het nu in) hangen, zoals beschreven eerst op wat CO2 zetten, en het er dan zeg 3 dagen in laten hangen?

Biertje1985

Citaat van: HansvV op 14-01-2019  10:52 uDan kan ik mijn Saaz-bellen dus het beste in een hopzak bovenin de Brewbucket (daar zit het nu in) hangen, zoals beschreven eerst op wat CO2 zetten, en het er dan zeg 3 dagen in laten hangen?
De manier waarop is iets wat waar veel mensen andere inzichten over hebben. Zelf gebruik ik alleen nog maar pellets.
Toen ik met bellen koud hopte had ik ook prima resultaat, er zit wat meer plantenmateriaal in bellen en ze drijven.

Ik deed bellen in een hopzak met een paar ontsmette knikkers om het zaakje te laten zinken zodat er meer contact is met de hop.

Er zijn meerdere manieren. In ieder geval Saaz geeft wel een fijn aroma.

MaartenM

Voor mijn Noors kerstbier (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42156.msg635757.html#msg635757) zit ik ook te denken aan de laatste week te dry-hoppen met Saaz aangezien door een verstopte hopspider er wel erg weinig hop in te proeven is. Vraag is alleen hoeveel?! Het lijkt op vienna/märzen en vooral de mout moet naar voren komen. Het moet (hoewel ik dol op bitter ben) geen hopbom worden maar iets meer dan nu mag wel. Is 50 g op 20 liter dan te gek?

Jan de Graaff

Citaat van: MaartenM op 15-11-2020  15:45 uVoor mijn Noors kerstbier (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42156.msg635757.html#msg635757) zit ik ook te denken aan de laatste week te dry-hoppen met Saaz aangezien door een verstopte hopspider er wel erg weinig hop in te proeven is. Vraag is alleen hoeveel?! Het lijkt op vienna/märzen en vooral de mout moet naar voren komen. Het moet (hoewel ik dol op bitter ben) geen hopbom worden maar iets meer dan nu mag wel. Is 50 g op 20 liter dan te gek?
De hopbitterheid krijg je alleen als je de hop meekookt; hoe langer je kookt, hoe meer bitterheid. Koudhoppen gaat je vrij weinig bitterheid geven, maar veel meer de hoparoma's – afhankelijk van de hopsoorten krijg je aroma's als citrus, steenvruchten, etc., etc.. Voor koudhop is 2½ g/l niet ontzettend veel.

Als je nu te weinig bitterheid in je bier hebt en je wilt dat opkrikken, kun je beter hopthee zetten en die aan je bier toevoegen. Hopthee maak je door water met hop te koken, net zoals je zou doen met je wort.
Of geïsomeriseerd hopextract gebruiken.
In dit draadje staat er meer over: link

MaartenM

Tja de vraag is, heb je meer hopbitterheid of hoparoma nodig... Lastig. Hij is niet bedorven dus daarvoor is het niet nodig. Dan is de vraag wat past bij het biertype?! Een beetje extra bitterheid of aroma? Ik neig naar wat extra aroma... In dat geval geef je aan dat het niet heel veel is (waarvoor dank) maar is het te weinig? Proef je hier wat van?

Jan de Graaff

Citaat van: MaartenM op 15-11-2020  21:28 uIn dat geval geef je aan dat het niet heel veel is (waarvoor dank) maar is het te weinig? Proef je hier wat van?
Jawel, tuurlijk proef je het wel.
2½ g/l is niet ontzettend veel, maar het is ook geen IPA. 8 g/l is, naar verluid, zo'n beetje maximaal ivm hoeveel hop-olie maximaal opgenomen zou kunnen worden. Daarentegen worden veel commerciële bieren op meer dan 12 tot soms zelfs 20 g/l gekoudhopt; maar dat zijn, zoals je aangaf, de echte hopbommen. 20 g/l is extreem. 12 g/l is heel flink.

Het is dus een beetje zaak daar omheen te gaan spelen met je hoeveelheden. Kijken wat je wilt bereiken en dan een weloverwogen keuze maken.

Johan_vL

Citaat van: JanDeGraaff op 15-11-2020  16:26 uDe hopbitterheid krijg je alleen als je de hop meekookt; hoe langer je kookt, hoe meer bitterheid. Koudhoppen gaat je vrij weinig bitterheid geven, maar veel meer de hoparoma's – afhankelijk van de hopsoorten krijg je aroma's als citrus, steenvruchten, etc., etc.. Voor koudhop is 2½ g/l niet ontzettend veel.

Als je nu te weinig bitterheid in je bier hebt en je wilt dat opkrikken, kun je beter hopthee zetten en die aan je bier toevoegen. Hopthee maak je door water met hop te koken, net zoals je zou doen met je wort.
Of geïsomeriseerd hopextract gebruiken.
In dit draadje staat er meer over: link

Dit is bijna waar, er zijn hier draadjes over op het forum en links naar artikelen die Jacques veelvuldig deelt. Als je bier onder de 20 IBU is en dat kan makkelijk bij een lager en je gaat dryhoppen heeft het wel zeker invloed op de bitterheid. Die bitterheid vind ik zelf zeer plezant, omdat het iets ronder en minder scherpe bitters lijken.

Brouwgroet,  :brouwen: J.

Jacques

Citaat van: Johan_vL op 06-12-2020  13:23 uDit is bijna waar, er zijn hier draadjes over op het forum en links naar artikelen die Jacques veelvuldig deelt. Als je bier onder de 20 IBU is en dat kan makkelijk bij een lager en je gaat dryhoppen heeft het wel zeker invloed op de bitterheid. Die bitterheid vind ik zelf zeer plezant, omdat het iets ronder en minder scherpe bitters lijken.

Brouwgroet,  :brouwen: J.

Klopt.

Zie
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33562
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41261

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.