Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zeer geslaagd pilsje  (gelezen 642 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 307
  • Land: nl
Zeer geslaagd pilsje
« Gepost op: 11-01-2019 19:02 u »
In november onderstaand pils gebrouwen.
Ondanks dat de hoeveelheid gist (1 zakje) aan de lage kant was is het toch een zeer geslaagd brouwsel geworden.
Alleen jammer dat het zo snel weer op is.
Dus deze maand nog maar een keer brouwen maar dan een volle ketel :proost: :proost: :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept7huizen pils
Brouwdatum15-11-2018
BierstijlOverige bieren
Volume10.0
Begin SG1.062 SG
Eind SG1.018 SG
Schijnbare vergistingsgraad71.0%
Alcoholgehalte5.7 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement86.6 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
14.00 lWater uit Zevenhuizen
6.00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l52 mg/l14 mg/l2 mg/l17 mg/l4 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.40 kgPilsmoutDingemans3 EBC85.7 %
0.40 kgMaļsvlokkenSupermarkt3 EBC14.3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
stap 152.0 °C1 min.10 min.5.0 l/kg
stap 263.0 °C1 min.40 min.5.0 l/kg
stap 372.0 °C1 min.35 min.5.0 l/kg
stap 478.0 °C1 min.5 min.5.0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gNorthern Brewerbellen7.0%60 min.15.6 IBU
10.0 gSaazpellets3.7%15 min.4.5 IBU
15.0 gSaazpellets3.7%5 min.2.7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting14.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting14.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.020 SG
Schijnbare vergistingsgraad67.7%
Start nagisting20-11-2018
Temp. nagisting14.0 °C
Start lagering23-11-2018
Temp. lagering4.0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.327
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Zeer geslaagd pilsje
« Reactie #1 Gepost op: 11-01-2019 19:38 u »
Goede pils is best moeilijk. Goed gelukt dus, lang gelagerd ook?
De lekkerste pilsgist vind ik persoonlijk de Whitelabs Copenhagen lager.
Er staat nu een pils te lageren, waarvan ik hoge verwachtingen heb. Als moutstort gebruik ik tegenwoordig standaard Bohemian pilsmout met 4% munchener en 3% carapils.

Dit weekend gaat er een Baltic Porter op de gistkoek, want daar hebben we nu zonder starter genoeg cellen voor vanuit de pilsener.

Lekker makkelijk die ondergisters met de temperatuur deze maanden.

Volgens mij zijn er niet zoveel brouwers met pils bezig tegenwoordig. (of heb ik dat fout?)

Online Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 928
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Zeer geslaagd pilsje
« Reactie #2 Gepost op: 11-01-2019 19:49 u »
Met dit startsg en alcoholpercentage zou ik het een helles bock noemen.  ;)
Ach als het maar smaakt. :biersmile:

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 307
  • Land: nl
Re: Zeer geslaagd pilsje
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2019 20:21 u »
Goede pils is best moeilijk. Goed gelukt dus, lang gelagerd ook?
De lekkerste pilsgist vind ik persoonlijk de Whitelabs Copenhagen lager.
Er staat nu een pils te lageren, waarvan ik hoge verwachtingen heb. Als moutstort gebruik ik tegenwoordig standaard Bohemian pilsmout met 4% munchener en 3% carapils.

Dit weekend gaat er een Baltic Porter op de gistkoek, want daar hebben we nu zonder starter genoeg cellen voor vanuit de pilsener.

Lekker makkelijk die ondergisters met de temperatuur deze maanden.

Volgens mij zijn er niet zoveel brouwers met pils bezig tegenwoordig. (of heb ik dat fout?)

2 weken lageren.

Was mijn eerste pils en tevens eerste brouw met ondergist

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zeer geslaagd pilsje
« Reactie #4 Gepost op: 11-01-2019 21:36 u »
Met een vrij stabiele 10-12 graden in de garage ben ik er ook aan begonnen. Ben erg benieuwd, komende week bottelen.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 307
  • Land: nl
Re: Zeer geslaagd pilsje
« Reactie #5 Gepost op: 11-01-2019 21:43 u »
Met een vrij stabiele 10-12 graden in de garage ben ik er ook aan begonnen. Ben erg benieuwd, komende week bottelen.

Heb nu nog een biertje in de vergistingskast staan.
Daarna wil ik ipv pilsmout de pale ale 7ebc eens gaan gebruiken

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zeer geslaagd pilsje
« Reactie #6 Gepost op: 12-01-2019 08:20 u »
Heb nu nog een biertje in de vergistingskast staan.
Daarna wil ik ipv pilsmout de pale ale 7ebc eens gaan gebruiken

Heb ik ook over getwijfeld, ben benieuwd!

Tags: