Zeer geslaagd pilsje

Gestart door Scorpionrose, 11-01-2019 19:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Scorpionrose

In november onderstaand pils gebrouwen.
Ondanks dat de hoeveelheid gist (1 zakje) aan de lage kant was is het toch een zeer geslaagd brouwsel geworden.
Alleen jammer dat het zo snel weer op is.
Dus deze maand nog maar een keer brouwen maar dan een volle ketel :proost: :proost: :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept7huizen pils
Brouwdatum15-11-2018
BierstijlOverige bieren
Volume10.0
Begin SG1.062 SG
Eind SG1.018 SG
Schijnbare vergistingsgraad71.0%
Alcoholgehalte5.7 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement86.6 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14.00 lWater uit Zevenhuizen
6.00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l52 mg/l14 mg/l2 mg/l17 mg/l4 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.40 kgPilsmoutDingemans3 EBC85.7 %
0.40 kgMaïsvlokkenSupermarkt3 EBC14.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
stap 152.0 °C1 min.10 min.5.0 l/kg
stap 263.0 °C1 min.40 min.5.0 l/kg
stap 372.0 °C1 min.35 min.5.0 l/kg
stap 478.0 °C1 min.5 min.5.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gNorthern Brewerbellen7.0%60 min.15.6 IBU
10.0 gSaazpellets3.7%15 min.4.5 IBU
15.0 gSaazpellets3.7%5 min.2.7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting14.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting14.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.020 SG
Schijnbare vergistingsgraad67.7%
Start nagisting20-11-2018
Temp. nagisting14.0 °C
Start lagering23-11-2018
Temp. lagering4.0 °C


Biertje1985

Goede pils is best moeilijk. Goed gelukt dus, lang gelagerd ook?
De lekkerste pilsgist vind ik persoonlijk de Whitelabs Copenhagen lager.
Er staat nu een pils te lageren, waarvan ik hoge verwachtingen heb. Als moutstort gebruik ik tegenwoordig standaard Bohemian pilsmout met 4% munchener en 3% carapils.

Dit weekend gaat er een Baltic Porter op de gistkoek, want daar hebben we nu zonder starter genoeg cellen voor vanuit de pilsener.

Lekker makkelijk die ondergisters met de temperatuur deze maanden.

Volgens mij zijn er niet zoveel brouwers met pils bezig tegenwoordig. (of heb ik dat fout?)

Oxhead

Met dit startsg en alcoholpercentage zou ik het een helles bock noemen.  ;)
Ach als het maar smaakt. :biersmile:

Scorpionrose

Citaat van: Biertje1985 op 11-01-2019  19:38 uGoede pils is best moeilijk. Goed gelukt dus, lang gelagerd ook?
De lekkerste pilsgist vind ik persoonlijk de Whitelabs Copenhagen lager.
Er staat nu een pils te lageren, waarvan ik hoge verwachtingen heb. Als moutstort gebruik ik tegenwoordig standaard Bohemian pilsmout met 4% munchener en 3% carapils.

Dit weekend gaat er een Baltic Porter op de gistkoek, want daar hebben we nu zonder starter genoeg cellen voor vanuit de pilsener.

Lekker makkelijk die ondergisters met de temperatuur deze maanden.

Volgens mij zijn er niet zoveel brouwers met pils bezig tegenwoordig. (of heb ik dat fout?)

2 weken lageren.

Was mijn eerste pils en tevens eerste brouw met ondergist

WouterD

Met een vrij stabiele 10-12 graden in de garage ben ik er ook aan begonnen. Ben erg benieuwd, komende week bottelen.

Scorpionrose

Citaat van: WouterD op 11-01-2019  21:36 uMet een vrij stabiele 10-12 graden in de garage ben ik er ook aan begonnen. Ben erg benieuwd, komende week bottelen.

Heb nu nog een biertje in de vergistingskast staan.
Daarna wil ik ipv pilsmout de pale ale 7ebc eens gaan gebruiken

WouterD

Citaat van: Scorpionrose op 11-01-2019  21:43 uHeb nu nog een biertje in de vergistingskast staan.
Daarna wil ik ipv pilsmout de pale ale 7ebc eens gaan gebruiken

Heb ik ook over getwijfeld, ben benieuwd!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.