Heineken gist

Gestart door Edgar, 09-02-2006 10:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

afgesplits uit deze thread:


Wat me opvalt is dat de Heineken gist nog nergens is opgedoken.

Hopmans


CiteerWat me opvalt is dat de Heineken gist nog nergens is opgedoken.

Klopt, het is niet 1 gist. Ssst (geheimpje)  ;)

 :degroeten:

Edgar

Wil je zeggen dat Heineken nu niet meer enkel de beroemde A-gist gebruikt?

Hopmans

Als hoofdgist wel, maar ik heb me wel eens laten vertellen dat ze meerdere gisten gebruiken.
Kan hier echt niet de bron vermelden.
misschien zijn die andere gisten voor ons toch niet zo belangrijk.

 :degroeten:

hansvdm

Bij mijn weten is er maar 1 Heineken A gist! Die wordt gebruikt voor Heineken pils (en amstel). Voor de speciaalbieren zullen ze wel andere gisten gebruiken neem ik aan.. Maar in Zoeterwoude wordt bij mijn weten maar 1 gist gebruikt (ieder geval tijdens mijn stage op het KCT lab). Wel heeft men de Heineken A gist in verschillende vormen. Gedroogd b.v. om het makkelijker te versturen over de gehele wereld. Heb regelmatig een zakje in mijn handen gehad (van de gistpers)...

Adrie

En, wel eens zelf mee gebrouwen?

Edgar

Citaat van: hansvdm op 09-02-2006  13:11 uHeb regelmatig een zakje in mijn handen gehad (van de gistpers)...

Oeioeioeioei...! Er moet toch aan deze gist te komen zijn. Zelf een Super-Heineken brouwen...

Wel 'toevallig' dat de Heineken A-gist een droogbare variant zou zijn. Dat lukt immers niet met elke gist.

hansvdm

Citaat van: Adrie op 09-02-2006  13:17 uEn, wel eens zelf mee gebrouwen?

Nee, was toen nog niet zelf bezig met brouwen.

JeroenCV

Sinds gisteren ben ik het bezit van ongeveer 200mL pure A-gist slurrie.  ;D
Ik ben van plan die in kleine potjes te verdelen zodat ik voor meerdere brouwsels heb. Of zal ik eerst dit opkweken en vermeerderen....tja.... :denken: wat te doen. Heeft iemand ideeën?

Oscar

Misschien op schuine buis zetten of in en reageerbuis in 10% suikerwater. Die A-gist is een goede plakgist, maar wel ondergist (toch?). Dus je moet ondergisters gaan maken. :duimop:

JeroenCV

Jep het is een ondergister, wel leuk eens iets anders.

Als ik het in buisjes met 10% suikerwater zet, hoe lang kan ik het bewaren?

Oscar

In de koelkast toch wel zeker een jaar. Al weet ik niet hoe dat met een ondergist zit. Een bovengist gaat dan in slaapstand.

Hopmans

Ik ben geïnteresseerd.

 :degroeten:

oranjeboombiertje

Citaat van: JeroenCV op 22-01-2007  07:39 uSinds gisteren ben ik het bezit van ongeveer 200mL pure A-gist slurrie.  ;D
Ik ben van plan die in kleine potjes te verdelen zodat ik voor meerdere brouwsels heb. Of zal ik eerst dit opkweken en vermeerderen....tja.... :denken: wat te doen. Heeft iemand ideeën?

Hoe doe je zoiets? De gisten zijn toch super geheim bij brouwerijen?

 :degroeten:
Wesley

JeroenCV

Tja eh...eigenlijk heel simpel, je vraagt aan een brouwer van Heineken, mag ik wat gist. En tot mijn eigen verbazing, mocht het. :hoera:

oranjeboombiertje

Dan heb je heel erg geluk  :groots:  Ken je de brouwer of heb je hem gemaild of iets dergelijks?

 :degroeten:
Wesley

JeroenCV


Oscar

Die operators in de brouwerij doen daar helemaal niet zo moeilijk over, bij een brouwerij als Grolsch of Amstel zal dat ook wel lukken hoor. Als zo'n operator even een gisttank instapt bij het schoonmaken, en even een potje met slurry vult, niemand die dat in de gaten heeft. En echt nadeel heeft Heineken daar niet van hoor. Dus waarom dan moeilijk doen.

Caspar

Misschien is het verstandig om even te strijken om te kijken of er geen infectie in is geslopen. Komt de gist uit het lab of uit de gisttank?

Groet Caspar

JeroenCV


Caspar

OK, No problemo dan. Ik moest even denken aan het borrelglaasje De Koninck gist wat je in Antwerpen kunt krijgen. ;)

JeroenCV

Ik heb een aantal potjes uit het lab mee genomen om hier in elk 10 ml suikerwater (10%) gedaan. Hierbij heb ik met een gesteriliseerd spateltje in elke een lik gist slurrie gedaan. Deze potjes staan nu lekker in mijn koelkast.

Heb ik dit goed gedaan?
(domme vraag, wat is verschil tussen schuine buis en reageerbuis)

Adrie

Nou, een schuine buis is meestal een reageerbuis. Je giet in een schuin gelegde reageerbuis een warme wort/agar oplossing, laat die afkoelen. Na afkoelen strijk je de gist erop met een entnaald. De agar ligt schuin in de buis, vandaar de naam "schuine buis".

JeroenCV

Ok, dat was al wat ik ongeveer had gedacht.

JeroenCV

Gisteren heb ik stiekem van mijn werk wat kweekplaten voor bacteriën mee gekregen. Ik heb hier de gist op uitgestreken met hulp van steriele entnaalden. Deze platen liggen nu in de vensterbank om de gist te laten groeien.

De potjes met de 10% suikeroplossing slaan goed aan.

Ik hou jullie op de hoogte.

JeroenCV

De kweekplaten doen eigenlijk niets, althans ik zie niets gebeuren. Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen?

Gerb

Op welke temperatuur heb je de platen staan? Wellicht moet je deze op lagere temperatuur zetten.

JeroenCV

Dat was dus waar ik aan twijfelde, ik zal het proberen.

RobinB

Gist kan goed groeien op kamertemperatuur, iets sneller gaat het als je het in een stoof doet (ook afhankelijk van de soort).
Biergist kan zo ook wel op 30 ºC groeien (sneller dan op kamertemp).

Als je lagere temperaturen gebruikt duurt het langer, maar heb je wel een temperatuurselectie in het voordeel van gist tov bacteriën.
Op bijvoorbeeld 15 ºC, kan het best een week duren voor je iets ziet, op kamertemp zou ik al wat verwachten na 2-3 dagen, op 30 ºC na overnacht of tot 2 dagen al wel.

Wat voor plaat heb je gebruikt?
Gewone bloedagar? Daar zou een gist het wel op moeten doen. Ook wel op een ISO-agar of op een neutrale agar plaat.
Bij selectieve bacterie-platen kan het zijn dat er schimmeldodende middelen in de agar zitten, das niet goed! ;)

Als je toch iets stiekem meeneemt van je werk, zou ik selectieve gist/schimmelplaten meenemen. Sabouraud platen, liefst nog met antibiotica (bijvoorbeeld Sab-AV, Sabouraud met Aztreonam en Vancomycine) zijn dan te prefereren.

Waarschijnlijk nog even geduld!

JeroenCV

Ik heb verschillende platen gebruikt, gewone agar en een SAB nog iets.

Mijn plan: nog een weekje geduld, anders opnieuw doen.

Adrie

Soms duurt het wel een paar dagen voordat je wat ziet. De ene gist is wat sneller dan de andere.

JeroenCV

Goed,

Ik heb wat foto's gemaakt van wat ik precies heb nu.
foto 1: zo staan de petrischalen thuis, bij de kachel op de vensterbank:


foto 2 t/m 4 close-up van de petrischalen.



De vraag is nu, wat zijn al die verschillende kleurtjes en gaat het wel goed?

Oscar

Dit ziet er voor een gistkweek niet goed uit. Of opnieuw proberen en dan gewoon op agar, of van de diverse verschillende kolonies proberen een reinkweek te maken. Maar ik zou voor de eerste optie gaan.

JeroenCV

Oscar,

De onderste foto is op agar.

Oscar

Dan heb je of iets fout gedaan, of je zult van enkele kolonies een reikweek moeten maken. Die gekleurde kolonies zijn naar mijn mening geen gisten, die zijn altijd wit van kleur, bij mij in ieder geval wel.

JeroenCV

Ik ga het gewoon opnieuw doen!!!

Dank je voor je mening.

RobinB

hmmm, ziet er wel interessant uit maar lijken me niet alleen gisten.

Die witte romige kolonies kunnen heel goed wel je gist zijn. Als je daarvan een losse kolonie neemt/aanstipt en 3x (of 4x) uitstrijkt, om em rein te krijgen zou het nog wel goed kunnen komen :)

In principe kunnen gisten ook wel andere kleurtjes hebben, maar voor de Heineken gist lijkt me dat niet waarschijnlijk.

Die slijmerige kolonies lijken me bacterien, waarschijnlijk Gramnegatieve staven. De gele romige kolonie lijkt me een Grampositieve kok, waarschijnlijk Micrococcus luteus, een veel voorkomende contaminatie (valt gewoon uit de lucht).
Die donzige kolonie is een schimmel.

Succes!

Drents Hopbier

Citaat van: RobinB op 05-02-2007  09:23 uDe gele romige kolonie lijkt me een Grampositieve kok, waarschijnlijk Micrococcus luteus, een veel voorkomende contaminatie (valt gewoon uit de lucht).
Enig idee hoeveel gisten en bacteriën er in een bepaalde ruimte per m3 zweven?

Hopbier

Gerb

Wat ik nog weet van practicumles microbiologie is dat je altijd een blanco plaat meenam om te controleren of je niet al een besmetting hebt opgelopen met het gieten van de platen. Zijn jouw platen zelf gegoten of kant-en-klaar?

Je hebt nu de platen bij de kachel staan, maar eigenlijk is dat oneerlijke concurrentie voor de ondergist, toch? De meeste bacteriën en schimmels groeien ook goed op die temperatuur. Als je de platen kouder zou zetten, heb je volgens mij minder kans op uitgroei van andere, ongewenste koloniën. En natuurlijk steriel werken helpt ook.  :)

RobinB

Dat is afhankelijk van de ruimte zelf, het aantal mensen in die ruimte en de activiteit van deze mensen.
Hoe meer en actiever de mensen, hoe meer er opwervelt. In schone ruimtes vind je logischerwijs minder bacteriën.

Je kan grofweg aanhouden dat er enkele honderden bacteriën rondzweven per m3. Van gisten heb ik geen data, maar zal vast in dezelfde orde van grote zijn.

Wat je zelf kan doen is een passieve sedimentatie test:
- Neem 4 schone platen.
- Leg ze open op tafel en doe verder zoals gebruikelijk, of zoals tijdens brouwen.
- Doe 1 plaat dicht na 1 minuut, één na 10 minuten, na 30 minuten en na 1 uur.
- Tape de platen dicht om uitdroging te voorkomen en incubeer bij gewenste temperatuur 1 á 2 dagen.
- Tel na het incuberen het aantal kolonies per plaat en je kan in een grafiek plotten hoeveel bacteriën er per tijdseenheid neerdalen op je agar.

Zo weet je wat er per tijdseenheid in jouw situatie neerdaalt op een bepaald oppervlak! :)

JeroenCV

Citaat van: Gerb op 05-02-2007  12:40 uZijn jouw platen zelf gegoten of kant-en-klaar?

En natuurlijk steriel werken helpt ook.  :)

De platen komen van ons lab. 100% zeker dat het goede platen zijn. Ze zijn vacuüm verpakt voor het vervoer.
Het enige is dat ik thuis niet 100% steriel kan werken, ik heb geen flow-cabinet of glove-box ;D

Blanco heb ik meegenomen, omdat ik dacht dat dat voor het niet-kwantitief werk van de gistkweek niet nodig was. Ik was niet voor een klant aan het meten....


dennisbier

CiteerDe kweekplaten doen eigenlijk niets, althans ik zie niets gebeuren. Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen?

De PCA platen worden gebruikt voor een total count van bacteriën. (Plate Count Agar)
Voor gisten en schimmels heb je MEA-platen. (Mout-extract-agar)
Je kan beter die platen vragen op het lab! Je zou kunnen zeggen dat moutextract ook de meest effectieve
voedingsbodem is voor gisten, anders zou het niet gebruikt worden. ;D
Die moutextract hebben ze op het lab in poedervorm, dat kun je oplossen en er platen van gieten.
Afkoelen en dan enten.
In de buurt van je fornuis met vlam aan is redelijk kiemarm.
Entnaald uitgloeien en afkoelen in alcohol.
Daarna met het entnaaldoogje wat cultuur overbrengen door zachtjes over de agar te strijken.
Niet erin duwen.
Van de concurrent:
http://www.brouw-bier.nl/praktijk/gist/media.htm

JeroenCV

Zo beetje bij beetje steeds meer aan het kijken hoe ik met deze gist ga brouwen. Ik weet eigenlijk helemaal niks van deze gist behalve de naam en waar het vandaan komt.

Hoe kan ik het beste deze gist gebruiken?
Ik ben van plan een starter te maken; gewoon zoals elke andere starter. Dus moutextract, voeding en dan beluchten en rustig afwachten bij kamertemperatuur.

Maar de hoofdvergisting, hoe lang en bij welke temperatuur zal ik dat doen?
Dan het lageren, ook hierbij weet ik niet hoe lang en bij welke temperatuur.




MO

Het is toch gewoon een ondergist. Waarom zou je anders vergisten dan een week bij 8-10 °C en na een week of twee lageren bij dezelfde temperatuur bottelen? Ik zie het probleem niet.

Tsjerk

Citaat van: MO op 09-03-2007  14:51 uHet is toch gewoon een ondergist. Waarom zou je anders vergisten dan een week bij 8-10 °C en na een week of twee lageren bij dezelfde temperatuur bottelen? Ik zie het probleem niet.

Een week hoofdvergisting is na mijn mening te kort. Ik zou gaan voor 2 weken.

Oscar

2 weken lijkt inderdaad voor ondergist wel een goede optie. Mijn schwarz staat nu in secundaire vergisting, maar heeft zeker wel 1,5 week geschuimd (= hoofdvergisting)

Hans (Lagos)

Hangt volgens mij allemaal af van je vergisting en hoeveelheid gist, nu twee keer een Wyeast ondergister gebruikt en beide keren was binnen een week de hoofdvergisting klaar, drie dagen diacetylrust en naar beneden met de thermostaat.
Commerciële brouwerijen doen er drie dagen over maar die zullen wel echt heel veel gist gebruiken.

korek

Ik denk dat de Heineken gist niets bijzonders is vergeleken met andere ondergist, dus gewoon de vorige raad volgen.

Hans (Lagos)

En natuurlijk een monster warm wegzetten met hydrometer, je SG regelmatig meten met een refractometer (kost je niet zoveel bier  :biersmile: ). Meten is weten!  ;D

JeroenCV

Citaat van: korek op 10-03-2007  15:50 uIk denk dat de Heineken gist niets bijzonders is vergeleken met andere ondergist, dus gewoon de vorige raad volgen.

Ga ik doen :proost2:

JeroenCV

Van het beetje slurrie uit de koelkast heb ik gisteravond een starter gemaakt voor het komend weekend. Goh wat is dit een hyperactieve gist :gistsmile:
30 minuten na het gist toevoegen begon het toch te bruisen en doen, wat een activitei, dat heb ik nog nooit gezien!
Vanmorgen was er al een hele mooie dikke gist laag gevormd.  :hoera:

Dus dat wordt weer eens heel mooi brouwen komend weekend  :brouwen: , ik kan nu al niet wachten!

JeroenCV

Zo, gisteren lekker gebrouwen in mijn brouwtent in het zonnetje.

Alles ging lekker en ik van de berekende 1045 heb ik uiteindelijk 1043 gehaald.
Het gistvat staat nu te pruttelen in mijn bierkoelkast.

JeroenCV

Beste mensen,

Klopt het dat een ondergister een stuk trager vergist dan een bovengister?

Johannes

Ja, die doet er langer over. Dat is hierboven toch net besproken?

JeroenCV

Oeps, alle berichten na lezen is een kunst.  :verbergen:

JeroenCV

Gisteren heb ik het jong-pils overgegooit op de lagering. De pils is al erg helder en de SG was 1009. Dus dat is best wel goed, vind ik.

Nou nog even wat weekjes wachten en dan kijken of ik kan gaan bottelen. Echt leuk pils brouwen!

JeroenCV

Zo vanmorgen vroeg even gecontroleerd wat mijn pilsje aan het doen was. Hmmmm wat een tegenvaller.
De smaak lijkt erg op die van een giststarter waar net het voedingszout inzit en er nog geen gist bijzit.
Er is totaal geen CO2 aanwezig. Dus misschien lijkt daardoor de smaak anders.
Wel is het jong-bier tamelijk droog en licht bitter van smaak, zoals gepland.

Komt het nog goed met die smaak? Moet ik het lageren stoppen en gaan bottelen? Wie heeft er tips?

 

MO

Het jongbier was dus nog erg troebel?

JeroenCV

Nee niet meer, het jong bier is nu erg helder.

Oscar

Dan zou ik gaan bottelen....

JeroenCV

Citaat van: Oscar op 11-04-2007  10:58 uDan zou ik gaan bottelen....

En niet druk maken om die smaak?

Adrie

Wat kun je doen?

Als een bier eenmaal op druk is, smaakt ie vaak heel anders dan tijdens het bottelen.

Weggooien kan altijd  nog.

JeroenCV

Ok, dan ga ik bottelen.

JeroenCV

Zo gisteren gebotteld. En eigenlijk viel de smaak nu wel mee!

45 flesjes staan nu in de kratten. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.