Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Heineken gist  (gelezen 18110 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Heineken gist
« Gepost op: 09-02-2006 10:49 u »
afgesplits uit deze thread:


Wat me opvalt is dat de Heineken gist nog nergens is opgedoken.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: overzicht oorsprong Wyeast gisten
« Reactie #1 Gepost op: 09-02-2006 12:15 u »

Citaat
Wat me opvalt is dat de Heineken gist nog nergens is opgedoken.

Klopt, het is niet 1 gist. Ssst (geheimpje)  ;)

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: overzicht oorsprong Wyeast gisten
« Reactie #2 Gepost op: 09-02-2006 12:19 u »
Wil je zeggen dat Heineken nu niet meer enkel de beroemde A-gist gebruikt?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: overzicht oorsprong Wyeast gisten
« Reactie #3 Gepost op: 09-02-2006 12:29 u »
Als hoofdgist wel, maar ik heb me wel eens laten vertellen dat ze meerdere gisten gebruiken.
Kan hier echt niet de bron vermelden.
misschien zijn die andere gisten voor ons toch niet zo belangrijk.

 :degroeten:

Offline hansvdm

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: 00
Re: overzicht oorsprong Wyeast gisten
« Reactie #4 Gepost op: 09-02-2006 13:11 u »
Bij mijn weten is er maar 1 Heineken A gist! Die wordt gebruikt voor Heineken pils (en amstel). Voor de speciaalbieren zullen ze wel andere gisten gebruiken neem ik aan.. Maar in Zoeterwoude wordt bij mijn weten maar 1 gist gebruikt (ieder geval tijdens mijn stage op het KCT lab). Wel heeft men de Heineken A gist in verschillende vormen. Gedroogd b.v. om het makkelijker te versturen over de gehele wereld. Heb regelmatig een zakje in mijn handen gehad (van de gistpers)...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: overzicht oorsprong Wyeast gisten
« Reactie #5 Gepost op: 09-02-2006 13:17 u »
En, wel eens zelf mee gebrouwen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Heineken gist
« Reactie #6 Gepost op: 09-02-2006 13:20 u »
Heb regelmatig een zakje in mijn handen gehad (van de gistpers)...

Oeioeioeioei...! Er moet toch aan deze gist te komen zijn. Zelf een Super-Heineken brouwen...

Wel 'toevallig' dat de Heineken A-gist een droogbare variant zou zijn. Dat lukt immers niet met elke gist.

Offline hansvdm

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: 00
Re: Heineken gist
« Reactie #7 Gepost op: 09-02-2006 14:36 u »
En, wel eens zelf mee gebrouwen?

Nee, was toen nog niet zelf bezig met brouwen.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #8 Gepost op: 22-01-2007 07:39 u »
Sinds gisteren ben ik het bezit van ongeveer 200mL pure A-gist slurrie.  ;D
Ik ben van plan die in kleine potjes te verdelen zodat ik voor meerdere brouwsels heb. Of zal ik eerst dit opkweken en vermeerderen....tja.... :denken: wat te doen. Heeft iemand ideeŽn?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Heineken gist
« Reactie #9 Gepost op: 22-01-2007 07:42 u »
Misschien op schuine buis zetten of in en reageerbuis in 10% suikerwater. Die A-gist is een goede plakgist, maar wel ondergist (toch?). Dus je moet ondergisters gaan maken. :duimop:

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #10 Gepost op: 22-01-2007 07:44 u »
Jep het is een ondergister, wel leuk eens iets anders.

Als ik het in buisjes met 10% suikerwater zet, hoe lang kan ik het bewaren?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Heineken gist
« Reactie #11 Gepost op: 22-01-2007 07:47 u »
In de koelkast toch wel zeker een jaar. Al weet ik niet hoe dat met een ondergist zit. Een bovengist gaat dan in slaapstand.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Heineken gist
« Reactie #12 Gepost op: 22-01-2007 09:12 u »
Ik ben geÔnteresseerd.

 :degroeten:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Heineken gist
« Reactie #13 Gepost op: 22-01-2007 09:19 u »
Sinds gisteren ben ik het bezit van ongeveer 200mL pure A-gist slurrie.  ;D
Ik ben van plan die in kleine potjes te verdelen zodat ik voor meerdere brouwsels heb. Of zal ik eerst dit opkweken en vermeerderen....tja.... :denken: wat te doen. Heeft iemand ideeŽn?

Hoe doe je zoiets? De gisten zijn toch super geheim bij brouwerijen?

 :degroeten:
Wesley

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #14 Gepost op: 22-01-2007 09:30 u »
Tja eh...eigenlijk heel simpel, je vraagt aan een brouwer van Heineken, mag ik wat gist. En tot mijn eigen verbazing, mocht het. :hoera:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Heineken gist
« Reactie #15 Gepost op: 22-01-2007 09:38 u »
Dan heb je heel erg geluk  :groots:  Ken je de brouwer of heb je hem gemaild of iets dergelijks?

 :degroeten:
Wesley

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #16 Gepost op: 22-01-2007 09:57 u »
Ik ken hem.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Heineken gist
« Reactie #17 Gepost op: 22-01-2007 10:40 u »
Die operators in de brouwerij doen daar helemaal niet zo moeilijk over, bij een brouwerij als Grolsch of Amstel zal dat ook wel lukken hoor. Als zo'n operator even een gisttank instapt bij het schoonmaken, en even een potje met slurry vult, niemand die dat in de gaten heeft. En echt nadeel heeft Heineken daar niet van hoor. Dus waarom dan moeilijk doen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Heineken gist
« Reactie #18 Gepost op: 22-01-2007 10:43 u »
Misschien is het verstandig om even te strijken om te kijken of er geen infectie in is geslopen. Komt de gist uit het lab of uit de gisttank?

Groet Caspar

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #19 Gepost op: 22-01-2007 10:55 u »
Uit het lab.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Heineken gist
« Reactie #20 Gepost op: 22-01-2007 12:03 u »
OK, No problemo dan. Ik moest even denken aan het borrelglaasje De Koninck gist wat je in Antwerpen kunt krijgen. ;)

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #21 Gepost op: 24-01-2007 09:59 u »
Ik heb een aantal potjes uit het lab mee genomen om hier in elk 10 ml suikerwater (10%) gedaan. Hierbij heb ik met een gesteriliseerd spateltje in elke een lik gist slurrie gedaan. Deze potjes staan nu lekker in mijn koelkast.

Heb ik dit goed gedaan?
(domme vraag, wat is verschil tussen schuine buis en reageerbuis)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Heineken gist
« Reactie #22 Gepost op: 24-01-2007 10:03 u »
Nou, een schuine buis is meestal een reageerbuis. Je giet in een schuin gelegde reageerbuis een warme wort/agar oplossing, laat die afkoelen. Na afkoelen strijk je de gist erop met een entnaald. De agar ligt schuin in de buis, vandaar de naam "schuine buis".

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #23 Gepost op: 24-01-2007 10:47 u »
Ok, dat was al wat ik ongeveer had gedacht.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Heineken gist
« Reactie #24 Gepost op: 27-01-2007 19:41 u »
Gisteren heb ik stiekem van mijn werk wat kweekplaten voor bacteriŽn mee gekregen. Ik heb hier de gist op uitgestreken met hulp van steriele entnaalden. Deze platen liggen nu in de vensterbank om de gist te laten groeien.

De potjes met de 10% suikeroplossing slaan goed aan.

Ik hou jullie op de hoogte.

Tags: