Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zure bieren houten vat  (gelezen 420 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JanDC

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Zure bieren houten vat
« Gepost op: 08-01-2019 12:55 u »
Hoi brouwers, ik heb het bezinksel van een flesje Watergeus opgekweekt met bleek moutextract (17 Plato). Dat ging heel goed, het bier wordt mooi zuur (pH 3.8 ongeveer), ook een mooi Brett-aroma. Nu wil ik eens proberen om dat te vergroten naar 20 liter, en wat houtrijping te doen. Weet er iemand welke vaatjes er geschikt zijn (ik wil liefst geen te overdreven houtkarakter erin aanvankelijk)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.372
  • Land: be
Re: zure bieren houten vat
« Reactie #1 Gepost op: 08-01-2019 15:10 u »
Elk gebruikt vat is dan goed.
Maar houd er rekening mee dat een klein vat veel meer O2 doorlaat dan een groot vat van 200l of 300l, dus de verzuring in een klein vat gaat vele malen sneller (eigenlijk te snel) daarom worden kleine vaten meestal geheel of gedeeltelijk gelakt of gewaxt aan de buitenzijde.
Een glazen mandfles met een silicone dop en waterslot laat al bijna dubbel zoveel zuurstof door dan een 300l eiken vat op jaarbasis!!

Bron: https://cuisinedocbox.com/Wine/68876719-Lactic-acid-beverages-sour-beer-milk-soda.html
Verder vind je heel veel info over het gebruik van (eiken) vaten bij zure bieren op Mik the funck http://www.milkthefunk.com/wiki/Barrel

Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 287
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: zure bieren houten vat
« Reactie #2 Gepost op: 08-01-2019 15:22 u »
Elk gebruikt vat is dan goed.
Maar houd er rekening mee dat een klein vat veel meer O2 doorlaat dan een groot vat van 200l of 300l, dus de verzuring in een klein vat gaat vele malen sneller (eigenlijk te snel) daarom worden /url]

Stomme vraag wellicht, maar waarom? Al beide % gewijs evenveel gevuld zijn en de kleine meer O2 laat doorgaan komt dat omdat er in verhouding meer bier wordt blootgesteld?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.372
  • Land: be
Re: zure bieren houten vat
« Reactie #3 Gepost op: 08-01-2019 16:23 u »
Stomme vraag wellicht, maar waarom? Al beide % gewijs evenveel gevuld zijn en de kleine meer O2 laat doorgaan komt dat omdat er in verhouding meer bier wordt blootgesteld?
Het gaat hem niet over de kopruimte en het oppervlak aan bier daar (of de vullingsgraad).
Het is de totale wandoppervlakte van het vat tov de inhoud die belangrijk is en de hoeveelheid O2 die de wand doorlaat per m2
De hoeveelheid O2 die de wand doorlaat is dan ook weer afhankelijk van de wanddikte en die is bij een klein vat in vele gevallen dunner dan bij een groot vat.


Tags: