Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren  (gelezen 474 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Gepost op: 07-01-2019 10:29 u »
Op 30 december brouwde ik een oatmeal stout. Begin SG 1055, zou op 1020 moeten eindigen. Zonder toevoeging van suiker, alc zou rond de 5,8 moeten uitkomen. Met de Mangrove Jack M15 verliep de vergisting zoals verwacht zeer explosief (blowof moeten steken ondanks 1/3 kopruimte). Na 5 dagen stopte de vergisting ook redelijk snel, nu is waterslot al 3 dagen stilgevallen. SG is ook al 3 dagen stabiel.

Kan ik het bier nu best in vat laten lageren (ga sowieso niet overhevelen, fastferment dus trub is er uit) of meteen maar bottelen? Ik heb schrik als ik nog een week laat lageren in vat zonder activiteit dat de oxidatie insluipt, anderzijds als ik nu al bottel dat er te veel zaksel in de flessen komt?

Graag jullie raad.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2019 10:32 u »

Op 30 december brouwde ik een oatmeal stout. Begin SG 1055, zou op 1020 moeten eindigen. Zonder toevoeging van suiker, alc zou rond de 5,8 moeten uitkomen. Met de Mangrove Jack M15 verliep de vergisting zoals verwacht zeer explosief (blowof moeten steken ondanks 1/3 kopruimte). Na 5 dagen stopte de vergisting ook redelijk snel, nu is waterslot al 3 dagen stilgevallen. SG is ook al 3 dagen stabiel.

Kan ik het bier nu best in vat laten lageren (ga sowieso niet overhevelen, fastferment dus trub is er uit) of meteen maar bottelen? Ik heb schrik als ik nog een week laat lageren in vat zonder activiteit dat de oxidatie insluipt, anderzijds als ik nu al bottel dat er te veel zaksel in de flessen komt?

Graag jullie raad.

Ik zou het zeker nog even laten staan. Je loopt volgens mij geen risico op oxidering omdat je vat niet open is geweest, toch?

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2019 10:35 u »
Klopt, is nog niet open geweest, echter heb ook geen gistingskamer dus vat kan 's nachts +- 2 graden afkoelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.980
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2019 22:02 u »
Klopt, is nog niet open geweest, echter heb ook geen gistingskamer dus vat kan 's nachts +- 2 graden afkoelen.

Een terugslagklepje kan uitkomst bieden...
In speciaalwinkels voor aquariums hebben ze die meestal op voorraad liggen.

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #4 Gepost op: 08-01-2019 15:43 u »
Zou ik al de helft kunnen bottelen en de helft verrijken met een portie suiker en chocolade melk en ook nog wat laten uitgisten?

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #5 Gepost op: 08-01-2019 15:50 u »
Zou ik al de helft kunnen bottelen en de helft verrijken met een portie suiker en chocolade melk en ook nog wat laten uitgisten?

Chocolademelk toevoegen aan je bier? Volgens mij gaat die melk vrij snel bederven.
Suiker zou je in principe nog wel toe kunnen voegen.

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #6 Gepost op: 08-01-2019 15:58 u »
Sorry dat is met te snel te typen en uit gewoonte. Ik wou de badge opsplitsen in 1/3 zonder iets 1/3 eikensnippers en 1/3 chocolade LIKEUR in zeer kleine mates toevoegen om wat te experimenteren

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #7 Gepost op: 08-01-2019 16:39 u »
Sorry dat is met te snel te typen en uit gewoonte. Ik wou de badge opsplitsen in 1/3 zonder iets 1/3 eikensnippers en 1/3 chocolade LIKEUR in zeer kleine mates toevoegen om wat te experimenteren

Ik was al bang.. melk in bier  :weetniet:
Ja, dat opsplitsen zou geen probleem moeten zijn. Hoe wil je die eikensnippers toevoegen?
Je zou het een tijdje in het bier kunnen laten trekken (zoals bij koudhoppen, zeg maar) of een extract kunnen maken (bv door de snippers in sterke drank te laten weken) en dat aan je bier toevoegen.

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #8 Gepost op: 08-01-2019 16:42 u »
Ik was al bang.. melk in bier  :weetniet:
Ja, dat opsplitsen zou geen probleem moeten zijn. Hoe wil je die eikensnippers toevoegen?
Je zou het een tijdje in het bier kunnen laten trekken (zoals bij koudhoppen, zeg maar) of een extract kunnen maken (bv door de snippers in sterke drank te laten weken) en dat aan je bier toevoegen.
Dat laatste he, op Jacques wijze.

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren
« Reactie #9 Gepost op: Gisteren om 10:08 »
En het is gebotteld... stuk chocolade likeur heb ik overgeslagen dat had ik sneller moeten doen.

Eerste tasting na 3 dagen geforceerd gecarboneerd is al heel lekker en de schuimkraag blijft lang ! Kan al niet wachten voor een fleske binne  2 weken open te trekken !

Tags: