Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ondergister  (gelezen 650 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Ondergister
« Gepost op: 06-01-2019 09:51 u »
Ik heb gister voor het eerst een ondergistend bier gebrouwen. Komt de vergisting hierbij langzamer op gang? Ik heb het gister rond 15:00 op 11 graden weggezet met voldoende korrelgist en goede beluchting maar zie nog geen enkele activiteit in het waterslot.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Ondergister
« Reactie #1 Gepost op: 06-01-2019 10:02 u »
Ondergist komt later op gang, tenzij er meteen voldoende cellen aanwezig zijn. Het zou kunnen zijn dat er te weinig is geŽnt. Het kan ook gewoon dat de gist zich nu lekker aan het vermeerderen is mbv de aanwezige zuurstof en vanavond of morgen goed begint met de vergisting. Normaal duurt het bij mij ook 24 uur voordat er activiteit is met ondergist en ik gebruik starters die aan de ruime kant zijn.

Kort gezegd, waarschijnlijk niks aan de hand.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ondergister
« Reactie #2 Gepost op: 06-01-2019 10:12 u »
En het is ook afhankelijk van de temperatuur. Als je aan de koele kant probeert te vergisten, komt het ook minder snel op gang.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.108
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Ondergister
« Reactie #3 Gepost op: 06-01-2019 10:16 u »
En bij een ondergistende temperatuur lost er eerst meer CO2 op in het jongbier voordat het via het waterslot uit het gistvat komt. Duurt zomaar een dag bij een ondergister.

Offline JoepH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Ondergister
« Reactie #4 Gepost op: 06-01-2019 11:52 u »
Ik heb vorige week een ondergistende bock gebrouwen. De 2 liter starter heb ik op 20 graden gemaakt. Ook op 20 graden geŽnt. Na 24 uur toen de vergisting lekker op gang was heb ik teruggekoeld naar 12 graden. Hij staat nog steeds vrolijk te bluppen.

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Ondergister
« Reactie #5 Gepost op: 06-01-2019 12:23 u »
Oke duidelijk dan wacht ik nog even af  :D

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Ondergister
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2019 09:40 u »
Vergisting is nog steeds niet op gang gekomen. Geen enkele activiteit in het waterslot. Ik had de gist zaterdag toegevoegd bij ongeveer 14 graden. Moet ik nog even afwachten of kan ik misschien beter de temperatuur even omhoog te gooien naar bv 20 graden om de boel op gang te brengen?

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ondergister
« Reactie #7 Gepost op: 07-01-2019 10:34 u »
Vergisting is nog steeds niet op gang gekomen. Geen enkele activiteit in het waterslot. Ik had de gist zaterdag toegevoegd bij ongeveer 14 graden. Moet ik nog even afwachten of kan ik misschien beter de temperatuur even omhoog te gooien naar bv 20 graden om de boel op gang te brengen?
Ik zou het nog rustig even laten staan. Wat was je begin sg?

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Ondergister
« Reactie #8 Gepost op: 07-01-2019 12:56 u »
Het is 20 liter met een SG van 1062. Ik heb 2 zakjes korrelgist van 10 gram toegevoegd.

Offline elBieros

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ondergister
« Reactie #9 Gepost op: 07-01-2019 13:33 u »
20 gram is volgens http://www.mrmalty.com/calc/calc.html te weinig gist, maar afgezien daarvan zou ie onderhand moeten gaan beginnen...

gr, elB

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Ondergister
« Reactie #10 Gepost op: 07-01-2019 15:57 u »
Zou je verwachten inderdaad maar er gebeurt nog helemaal niks...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.980
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ondergister
« Reactie #11 Gepost op: 07-01-2019 22:07 u »
Zou je verwachten inderdaad maar er gebeurt nog helemaal niks...

Kijk eens in het vat. Het zou zo maar kunnen dat je een laagje schuim ziet en je gistvat niet helemaal gasdicht is.

Offline Mark T

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • I'll send an SOS to the wort...
Re: Ondergister
« Reactie #12 Gepost op: 10-01-2019 16:33 u »
Duurde zo'n 48 uur maar toen begon het toch mooi te borrelen in het waterslot...

Misschien de gist iets te koud geŽnt waardoor het wat langer duurde voordat het op gang kwam..

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.980
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ondergister
« Reactie #13 Gepost op: 10-01-2019 22:27 u »
Misschien de gist iets te koud geŽnt waardoor het wat langer duurde voordat het op gang kwam..

Elke 3 ļC dat je koeler vergist zorgt er voor dat het ongeveer 2 keer zo lang duurt voordat de vergisting begint.

Zie ook
https://beerandbrewing.com/dictionary/2Kudv5620R/
 

Tags: beginner