Simpel blond met 3 verschillende gisten

Gestart door tdp, 05-01-2019 11:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp


Onderstaand zit nu in de pan. Na afloop zal ik het splitsen in 3 vergistingsvaten en 3 verschillende gisten gebruiken
- T-58
- WB-06
- Danstar Munich

Ben benieuwd welke van deze 3 gisten de mooiste 'kruidnagel' levert.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk045
Naam receptBlonde
Brouwdatum05-01-2019
BierstijlBlond
Volume23,1 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,20 mlFosforzuur
10,55 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l211 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC66,7 %
1,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC22,2 %
0,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC11,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagelrust44,0 °C1 min.10 min.5,0 l/kg
Beta-amylaserust63,0 °C15 min.30 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gOpalbellen5,3%60 min.17,5 IBU
20,0 gOpalbellen5,3%15 min.5,8 IBU
20,0 gWhitbread Goldings Lemselobellen6,0%5 min.2,6 IBU


Brouwert

Ik volg het met veel belangstelling!
Op welke temperatuur(en) ga je ze vergisten?

tdp

Citaat van: Brouwert op 05-01-2019  14:40 uIk volg het met veel belangstelling!
Op welke temperatuur(en) ga je ze vergisten?

Dit zal op 18 graden zijn.

Ik werd trouwens door jou topic gekieteld om dit te gaan testen, nog dank daarvoor :)

Jacques

Citaat van: tdp op 05-01-2019  14:42 uDit zal op 18 graden zijn.

Ik werd trouwens door jou topic gekieteld om dit te gaan testen, nog dank daarvoor :)

Altijd leuk dit soort tests.

Ga je het verloop van de vergisting ook volgen?

tdp

Heb niet echt de mogelijkheden om heel uitgebreid te testen/monitoren, maar wat me tot nu toe opvalt is dat de T-58 vlot begonnen is, de Munich (ondanks dat deze 2 jaar over datum was) ook prima is gestart en de WB06 gevoelsmatig nog wat achter

Uiteindelijk is er 3x7 liter in het vat gegaan, met een SG van 1.056.

Jacques

Citaat van: tdp op 07-01-2019  18:52 uHeb niet echt de mogelijkheden om heel uitgebreid te testen/monitoren...

Jammer want het volgen van de vergisting is heel leerzaam.

Het kan met een relatief goedkope plateauweegschaal, maar dat zal ongetwijfeld bekend zijn bij je.  ;)

Brouwert

Citaat van: tdp op 05-01-2019  14:42 uDit zal op 18 graden zijn.

Ik werd trouwens door jou topic gekieteld om dit te gaan testen, nog dank daarvoor :)

Leuk! Jammer dat je de Munich Classic niet ook hebt toegevoegd... of een reden voor mij om op basis van jouw bevindingen een vervolg-experiment te doen  :biersmile:

tdp

Citaat van: Jacques op 07-01-2019  21:40 uJammer want het volgen van de vergisting is heel leerzaam.

Het kan met een relatief goedkope plateauweegschaal, maar dat zal ongetwijfeld bekend zijn bij je.  ;)

Haha, inderdaad. Ga de voortgang wel volgen middels SG metingen, komt goed.

tdp

Citaat van: Brouwert op 08-01-2019  15:53 uLeuk! Jammer dat je de Munich Classic niet ook hebt toegevoegd... of een reden voor mij om op basis van jouw bevindingen een vervolg-experiment te doen  :biersmile:

De reden dat ik die niet gebruikt heb, is dat ik deze niet thuis had op voorraad ;). Die laat ik dus aan jou over ;)

Jacques

Citaat van: tdp op 08-01-2019  18:48 uHaha, inderdaad. Ga de voortgang wel volgen middels SG metingen, komt goed.

Voor het inzichtelijk maken van de vergisting kun je gebruik maken van een aangepaste versie van het Excel-bestand dat ik onlangs gemaakt heb.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38350.msg581250.html#msg581250

tdp

Kleine update:
T-58:                 08-01-2018 -> SG 1.014 / Brix 7,5
Danstar Munich: 08-01-2018 -> SG 1.026 / Brix 9,5
WB06:               08-01-2018 -> SG 1.029 / Brix 10

De WB06 heeft echt het zuurtje van weizen/witbier in de neus, de T-58 iets van zwavel/rotte eieren. De Munich springt niet echt wat uit, maar ruikt het meest prettig. De geur van kruidnagel, zoals je deze vaak ruikt bij een (in mijn ogen goede) Weizen, heb ik nog niet ontdekt. Kan ook komen door mijn verkoudheid, maar dat terzijde.

Het zuurtje van de WB06 proef je ook terug, zurig, weeïg van de tarwe. De Munich proeft nog zuur/zoetig, nog weinig over te vertellen waar dit naartoe gaat. De T-58 geeft wel de kruidnagel, zoals gehoopt! Het is lastig te vergelijken met de andere 2, daar die nog minder ver zijn qua vergisting.

Paar foto's:










Links: WB06 || Midden: Danstar Munich || Rechts: T-58

tdp

Kleine update:
T-58:                 08-01-2019 -> SG 1.014 / Brix 7,5 || 15-09-2019: SG 1.012 / Brix 7,2
Danstar Munich: 08-01-2019 -> SG 1.026 / Brix 9,5 || 15-09-2019: SG 1.010 / Brix 7,0 
WB06:               08-01-2019 -> SG 1.029 / Brix 10  || 15-09-2019: SG 1.006 / Brix 6,2

Notities:
De T-58 lijkt het meeste kruidnagelaroma te hebben. Herken er ergens een Schöfferhofer Weizen in. De WB-06 is wat friszuriger in de neus, de Munich het meest 'clean'.

Qua smaak: De WB-06 lijkt het meest kruidnagel in de smaak te hebben, gevolgd door de T-58. In de Munich kan ik het niet echt ontdekken, ook in smaak is deze het meest clean. De WB-06 is frisser in afdronk.

WB-06 || Danstar Munich || T-58




middelaersch

Interessant topic. Hoe is het eindresultaat, of is dat er nog niet?

tdp

Citaat van: middelaersch op 26-02-2019  18:15 uInteressant topic. Hoe is het eindresultaat, of is dat er nog niet?

Moet nog een keer goed naast elkaar proeven, maar laatst al even een snel testje gedaan, uit mijn hoofd mijn bevindingen:
 - T58: Vooral kruidnagel wat er uitspringt, qua beleving het meest dicht tegen een Leffe aan
 - Munich: Wat weeïg, in de verte iets banaan?
 - WB06: Zurig, echt richting witbier

Brouwert

Mooie resultaten. Bedankt voor het delen hiervan!

Je noemde dat de T58 doet denken aan een Schöfferhofer. Is dat nu nog steeds zo?

middelaersch

Dank je wel voor het delen van je resultaten.

Ik wil na de carnaval een blond gaan brouwen, vandaar mijn interesse.
T58 heb ik liggen, dus die keuze is alvast eenvoudig.

tdp

Zal ik voor je nagaan Brouwert, wordt wel na de carnaval, de smaakpapillen zijn anders niet geheel betrouwbaar ;).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.