Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...  (gelezen 2984 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.981
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #25 Gepost op: 04-01-2019 17:13 u »
De filtering komt toch uit je graanbed, helder filteren met een emmer ging in het verleden prima, kwestie van de eerste afloop een paar liters weer op het filterbed te laten stromen voor een extra passage door het filterbed. Kraakhelder wort!

Klopt helemaal. De bostel is je filtermateriaal. Maar al te vaak wordt deze wijsheid vergeten. Dit komt denk ik doordat zo velen de biab-methode gebruiken. Bij die methode is er geen stabiel filterbed en wordt in plaats daarvan een fijne filterdoek gebruikt. Echt heldere wort na het maischen is bij deze methode niet mogelijk.

Door op een goede wijze om te gaan met een filteremmer krijg je kraakhelder wort. Dat is echter niet nodig en zelfs ongewenst. Wort dat een heel klein beetje troebel is verdient de voorkeur. In licht troebele wort zitten meer vetzuren die de gist nodig heeft voor de opbouw van nieuwe gistcellen. Echt troebele wordt bevat een overdaad aan vetzuren. Dat kan voor een mindere schuimhoudbaarheid zorgen en voor het eerder ontstaan van oxidatiesmaakjes.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.981
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #26 Gepost op: 04-01-2019 17:14 u »
Wellicht ten overvloede: heb je met overhevelen wel het gistdepot in het vergistingsvat laten zitten?
Ik zie namelijk een redelijk "schone" bodem terwijl ik daar een gistlaag verwacht.

Scherp!

Je slaat denk ik de spijker op zijn kop.

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #27 Gepost op: 04-01-2019 17:35 u »
Opmerking 1: het lijkt wel of je je te kort of net fel genoeg hebt gekookt.
Fijne waas lijkt inderdaad op eiwit.

Opmerking 2: hoe is het koelproces verlopen? Als het wort "snel" (ca. 30 min) afkoelt moet er samen met de hop een dikke pap op de bodem van je ketel liggen.

Groet, Paul

Hi Paul,


Te kort, weet ik niet. Het heeft een uur gestaan zoals ook aangegeven bij het aangegeven recept. Misschien is iets langer dan toch aan te raden? Kan geen kwaad lijkt me.
 Heb geprobeerd om juist niet te hard te koken. En toch is er behoorlijk wat weggekookt... Meer dan ik verwacht had.  Ben niet zo slim geweest om het volume te controleren . . .
Die pap lag er wel hoor in eerste instantie. Ben alleen een beetje aan het spelen geweest met hevelen en heb een tweede poging gedaan.


Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #28 Gepost op: 04-01-2019 18:31 u »
Ik heb eens iets vergelijkbaars gehad toen ik veel te fijn had geschroot. Zou nog een check kunnen zijn die je kunt uitvoeren.

@PiWi

Ook dat zou kunnen. Maar omdat het filterresultaat na het maisschen wel redelijk helder was denk ik niet dat dat het probleem was. Heb wel een aantal keer gefilterd voordat ik tevreden was.

Ik heb zelf het idee het toch in het niet goed filteren van de eiwitten en hopresten zit...

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 198
  • Land: nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #29 Gepost op: 04-01-2019 19:34 u »
Hi Paul,


Te kort, weet ik niet. Het heeft een uur gestaan zoals ook aangegeven bij het aangegeven recept. Misschien is iets langer dan toch aan te raden? Kan geen kwaad lijkt me.
 Heb geprobeerd om juist niet te hard te koken. En toch is er behoorlijk wat weggekookt... Meer dan ik verwacht had.  Ben niet zo slim geweest om het volume te controleren . . .
Die pap lag er wel hoor in eerste instantie. Ben alleen een beetje aan het spelen geweest met hevelen en heb een tweede poging gedaan.



Even graven in je geheugen: ontstonden er tijdens het koken (na 5-10 min) grote witte slierten (als gekookt eiwit van een ei) in je wort?
Dan weet je in ieder geval dat je voldoende fel hebt gekookt.
Na toevoeging van de hop hechten de eiwitten zich vast en zakken redelijk snel naar de bodem van je ketel als je gaat koelen.

Groet, Paul 

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.095
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #30 Gepost op: 04-01-2019 19:51 u »
Scherp!

Je slaat denk ik de spijker op zijn kop.
Alleen jammer dat we nog geen uitsluitsel hebben gekregen. Wellicht was de vraag ten overvloede gesteld.  ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.981
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #31 Gepost op: 04-01-2019 22:43 u »
Ik heb zelf het idee het toch in het niet goed filteren van de eiwitten en hopresten zit...

Die zakken op het einde van de vergisting uit...

Maar als je bij het overhevelen alle drab onder het gistvat meeneemt naar het vat waarin je overhevelt dwarrelen de eiwitten en niet-actieve gist op.
Je hoort het depot in het gistvat te laten zitten.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #32 Gepost op: 04-01-2019 23:13 u »
Wat hij nodig heeft voor de volgende hevelbeurten is een droesemkapje op de hevelbuis. Daarmee blijven alle ongewenste bezinksels achter. Voor foto's zie mijn vorige post.
Ook een portie geduld, niet wanhopen, het komt wel goed en helder ook. 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.587
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #33 Gepost op: 05-01-2019 09:40 u »
Even graven in je geheugen: ontstonden er tijdens het koken (na 5-10 min) grote witte slierten (als gekookt eiwit van een ei) in je wort?
Dat kan inderdaad een oorzaak zijn van troebele wort of troebel bier. (eiwitwaas) voor het neerslaan van de eiwitten tijdens het koken heb je ook de juiste pH nodig die je al bij het maischen goed moet instellen (5.2-5.4)   

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #34 Gepost op: 06-01-2019 20:35 u »
Even graven in je geheugen: ontstonden er tijdens het koken (na 5-10 min) grote witte slierten (als gekookt eiwit van een ei) in je wort?
Dan weet je in ieder geval dat je voldoende fel hebt gekookt.
Na toevoeging van de hop hechten de eiwitten zich vast en zakken redelijk snel naar de bodem van je ketel als je gaat koelen.

Groet, Paul

Hmm, nee die slierten herinner ik me niet... Heb er toch wel de hele tijd met mijn neus bovenop gezeten omdat het mijn eerste brouwsel was en ik alles mee wilde krijgen...   Er werd gesproken over rollende kook en ik dacht dat ik voldoende hard gekookt had. Zekere ook omdat er volgens mij behoorlijk wat weg gekookt is. Misschien toch niet dan. Aandachtspuntje voor de volgende keer...

Eerste hopgift is er meteen bij aanvang koken toegevoegd.

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #35 Gepost op: 06-01-2019 20:36 u »
Wat hij nodig heeft voor de volgende hevelbeurten is een droesemkapje op de hevelbuis. Daarmee blijven alle ongewenste bezinksels achter. Voor foto's zie mijn vorige post.
Ook een portie geduld, niet wanhopen, het komt wel goed en helder ook.

Mijn hevel is al voorzien van een droesemkapje.

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #36 Gepost op: 06-01-2019 20:37 u »
Die zakken op het einde van de vergisting uit...

Maar als je bij het overhevelen alle drab onder het gistvat meeneemt naar het vat waarin je overhevelt dwarrelen de eiwitten en niet-actieve gist op.
Je hoort het depot in het gistvat te laten zitten.

Hmmm, meen toch echt dat ik dat gedaan heb. Zat nog genoeg prut onder in gistvat...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.981
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #37 Gepost op: 06-01-2019 21:34 u »
Hmmm, meen toch echt dat ik dat gedaan heb. Zat nog genoeg prut onder in gistvat...

De foto


geeft een ander beeld...

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #38 Gepost op: 06-01-2019 23:24 u »
De foto


geeft een ander beeld...

Klopt Jacques.
Weet niet of ik er slim aan gedaan heb maar ik heb twee keer geheveld. Deze foto was van wat er achterbleef na de tweede poging. Eerst poging residu genoeg.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.981
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #39 Gepost op: 07-01-2019 21:02 u »
Klopt Jacques.
Weet niet of ik er slim aan gedaan heb maar ik heb twee keer geheveld. Deze foto was van wat er achterbleef na de tweede poging. Eerst poging residu genoeg.
Twee keer overhevelen kun je beter niet doen vanwege het oxidatiegevaar.


Mijn inschatting is dat als het bier een weekje rust heeft gehad het een heel stuk helderder zal zijn.
Wanneer heb je het bottelen gepland?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #40 Gepost op: 07-01-2019 23:08 u »
Door op een goede wijze om te gaan met een filteremmer krijg je kraakhelder wort. Dat is echter niet nodig en zelfs ongewenst. Wort dat een heel klein beetje troebel is verdient de voorkeur. In licht troebele wort zitten meer vetzuren die de gist nodig heeft voor de opbouw van nieuwe gistcellen.
Ik ga meestal voor zo helder mogelijk. Al lukt het me vaak niet om 100% helder te filteren stomweg omdat het me te lang duurt. Ik laat de kookketel al verwarmen als de filterpan nog loopt en omdat ik dan al vrij snel bij het kookpunt ben  wil ik klaar zijn met het filteren. Eigenlijk doe ik het dus dus helemaal goed. Dat had ik mij nog niet gerealiseerd.   :brouwen::brouwen:


(Koffieapparaat heeft er niks mee te maken >:D)
Sorry on topic, is het nu bekend wat de oorzaak is?

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #41 Gepost op: 09-01-2019 09:19 u »
Twee keer overhevelen kun je beter niet doen vanwege het oxidatiegevaar.


Mijn inschatting is dat als het bier een weekje rust heeft gehad het een heel stuk helderder zal zijn.
Wanneer heb je het bottelen gepland?

Was ook niet echt goed over nagedacht Jacques. . . 
Maar goed, ik heb het bier nu bij 5°C weggezet en wil het zo inderdaad een week laten staan om het daarna naar het bottelvat te hevelen.

Als het na die week nog zo troebel is, zou ik dan toch kunnen bottelen?

Het is een aardig leerproces zo.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.981
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #42 Gepost op: 09-01-2019 21:22 u »
Als het na die week nog zo troebel is, zou ik dan toch kunnen bottelen?

Als het SG tussentijds niet gedaald is kun je dat doen. Zoals ik al schreef is mijn verwachting dat tegen die tijd het bier helderder zal zijn. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn...

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #43 Gepost op: 10-01-2019 11:57 u »
Als het SG tussentijds niet gedaald is kun je dat doen. Zoals ik al schreef is mijn verwachting dat tegen die tijd het bier helderder zal zijn. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn...

De SG-waarde was al een week stabiel dus dat verwacht ik niet.

Of het helderder geworden is ga ik zien. Eén dezer dagen maar bottelen dan. Kan het nu niet goed zien omdat ik in een kunststof vat bottel. Misschien toch maar een keer een grote mandfles aanschaffen voor gisten en lageren.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.282
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #44 Gepost op: 11-01-2019 17:02 u »
Ik heb het idee dat cold crashen altijd wel helpt voor de helderheid, en voor een meer solide gistkoek te krijgen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #45 Gepost op: 11-01-2019 17:34 u »
De SG-waarde was al een week stabiel dus dat verwacht ik niet.

Of het helderder geworden is ga ik zien. Eén dezer dagen maar bottelen dan. Kan het nu niet goed zien omdat ik in een kunststof vat bottel. Misschien toch maar een keer een grote mandfles aanschaffen voor gisten en lageren.
Als je wil kunnen zien of je bier al dan niet helder is, hevel dan 100 ml over in een maatglas, houd het naar het licht dan weet je het.

 

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #46 Gepost op: 11-01-2019 21:20 u »
Morgen D-day ,mensen, ik houd jullie op de hoogte!

Offline mrbassman1974

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #47 Gepost op: 12-01-2019 21:18 u »
Zo daar is ie weer!

Vandaag uiteindelijk dan toch maar aan het bottelen gegaan maar ik heb zo mijn twijfels of dit nog wel tot een fatsoenlijk resultaat gaat leiden.
Ter verduidelijking heb ik ook vandaag een aantal foto's gemaakt.

Vanmiddag mijn brouwsel uit de kast gehaald waar het een dag of 10 heeft staan lageren bij 5°C. Met de automatische hevel (ter info, met droesemkapje  :) ) heb ik het brouwsel overgeheveld naar het schone en gedesinfecteerde bottelvat, zie hieronder:



Zoals al eerder aangegeven vond ik het bier nu ook nog steeds erg troebel/mistig. zie hieronder het residu wat achterbleef in het lagervat:



Als ik het met mijn niet heel ervaren oog bekijk lijkt het mij toch niet zoals het zijn moet. Het heeft best een hoog smurriegehalte lijkt me en het is behoorlijk melkachtig. 

Ik heb het toch maar gebotteld. Eerst 7 gram suiker per liter toegevoegd en daarna met veel zorg de kroonkurken geplaatst. Had ik daar de vorige keer nog moeite mee, dat ging nu prima :)



Voor het bottelen heb ik me er wel aan gewaagd even te proeven. Het bier heeft ondanks de grote troebelheid een redelijke smaak maar is wel erg bitter. Ik denk dat ik de oorzaak daarvan wel achterhaald heb. In plaats van de geplande bloemen zijn er pellets in gegaan alleen heb ik met mijn stomme kop het toegevoegde gewiccht niet aangepast.

Het hele spul staat nu bij 20°C in de kast om de hergisting op gang te brengen. Op hoop van zegen dan maar, weggieten kan altijd nog.

Al met al is het brouwen van mijn eerste biertje uit mout erg leerzaam en opgeven gaan we niet doen.

De belangrijkste leermomentjes op een rijtje:

-Schroten...
Ben er nog niet uit of ik dit helemaal goed gedaan heb. Het afstellen van de schijvenmolen vind ik best lastig. Van 1 of 2 mensen hier gehoord dat het mogelijk te fijn geweest is en dat dat misschien de troebelheid zou kunnen verklaren

-Maischen... Best lastig met een pan op het vuur en een digitale thermometer maar zeker niet onmogelijk. Voor dit recept een éénstapsschema gebruikt

-Filteren...
Dit was wel even een dingetje. misschien toch een paar keer het bed iets te droog laten vallen en te laat water opgegoten. Wat zou dit voor effect kunnen hebben? Volgende keer eerder kraantje dicht, litertje spoelwater erbij, kraantje open etc. Ik heb hier wel een vraag over. Wanneer gieten jullie terug? Pas als al het water toegevoegd is en het bed drooggevallen is? Of in delen steeds voordat het bed droogvalt? Ik heb nu het volledige beslag een keer of 7 door het al drooggevallen bed laten lopen voordat ik tevreden was over het resultaat.

-Koken...
60 minuten gekookt. Misschien toch wat langer gemogen denk ik. Verder ging het ok denk ik.Wel heb idee dat ik heel veel weg gekookt heb. Recept was voor 20 liter en uiteindelijk zijn er 23 halve liters + wat weggeknoeid bier uitgekomen. Toch jammer...

-Filteren hete wort
Ik denk dat er hier iets niet helemaal goed gegaan is. Voor het filteren van de hete wort heb ik een nat neteldoek over het mattmill rooster in de filteremmer gelegd maar ik denk niet helemaal goed. Als ik naar het eindresultaat kijk lijkt het me dat de trub er niet helemaal uit is en dat er ook nog veel resten van de hop-pellets in zaten.  Ik heb daarom de filtering nogmaals uitgevoerd maar het resultaat was niet veel beter. Daarna terug gegoten in de kookketel.

-Koelen
gekoeld met spiraal in de kookketel. Dit ging verder prima.

-Gisting
Ging zonder veel problemen. Hoofdgisting/nagisting een dag of 10 tot het SG stabiel was.

-Lagering
10 dagen gelagerd bij 4-5°C

-Bottelen/rijpen.
Zie boven.

Belangrijkste les is misschien wel meer tijd te nemen. Niet zo zeer voor het gisten, maar voor het brouwproces. Te laat beginnen terwijl ik 's-avonds een afspraak had. Hevelen/lageren even snel tussendoor. Spontaan gaan bottelen 's-middags om 3 uur en daardoor allerlei dingen vergeten  8) Dan ben je al snel aan het jagen en dat werkt niet prettig. Volgende keer maar eens wat meer tijd nemen, want ondanks dat het niet echt soepel loopt heb ik er lol genoeg in en kijk ik uit naar de volgende poging.

Sorry voor het lange bericht met de vele vragen en opmerkingen maar ik wil er graag van leren  ;D Ben benieuwd naar de commentaren!

Groeten,
Danny

Offline wiliam

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: be
  • Bio waar mogelijk.
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #48 Gepost op: 13-01-2019 01:27 u »
Het koken van 60 minuten zou ik verlengen naar 90 minuten, maar dan met een soort deksel,
zodat je niet meer dan 10 % wegkookt.
Te weinig spoelwater, verbetert met de ervaring.
Hoeveel water je graan op neemt, is bepalend voor je wateroverschot.
Maar als het te weinig is, kun je gewoon aanvullen, voordat je gaat koken, wel temperatuur van water rond 75°C.
Dit toevoegen is hetzelfde als filteren over het bed, (water toevoegen via maischbed)
En alle beginnersfouten zijn herkenbaar, je leert meer van je eigen fouten, dan van andermans fouten.
Ik schrijf ,voordat ik s'morgens begin , elke stap op papier, anders vergeet je in je enthousiasme de "kleine" dingen.
Tijdens het werken, schrijf ik ook alles op, zodat ik dit later kan uitwerken, en mijn vergissingen kan opsporen.
Ik zelf werk met papier en potlood, maar dat kan natuurlijk ook met GSM inspreken, laptop, etc.
Dit naslagwerk, helpt me weer, om volgende keer, het beter te doen.





Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...
« Reactie #49 Gepost op: 13-01-2019 08:02 u »
Zoals al eerder aangegeven vond ik het bier nu ook nog steeds erg troebel/mistig.
Als ik het met mijn niet heel ervaren oog bekijk lijkt het mij toch niet zoals het zijn moet. Het heeft best een hoog smurriegehalte lijkt me en het is behoorlijk melkachtig.

-Schroten...
Ben er nog niet uit of ik dit helemaal goed gedaan heb. Het afstellen van de schijvenmolen vind ik best lastig. Van 1 of 2 mensen hier gehoord dat het mogelijk te fijn geweest is en dat dat misschien de troebelheid zou kunnen verklaren
Niet correct geschroot zal geen troebel veroorzaken hoogstens een lager rendement.

Citaat
-Maisschen... Best lastig met een pan op het vuur en een digitale thermometer maar zeker niet onmogelijk. Voor dit recept een éénstapsschema gebruikt
Daar heb je goed mee gedaan, met een eenstaps maisch op 68° kan er niet veel mis gaan. 

Citaat
-Filteren...
Dit was wel even een dingetje. misschien toch een paar keer het bed iets te droog laten vallen en te laat water opgegoten. Wat zou dit voor effect kunnen hebben? Volgende keer eerder kraantje dicht, litertje spoelwater erbij, kraantje open etc. Ik heb hier wel een vraag over. Wanneer gieten jullie terug? Pas als al het water toegevoegd is en het bed drooggevallen is? Of in delen steeds voordat het bed droogvalt? Ik heb nu het volledige beslag een keer of 7 door het al drooggevallen bed laten lopen voordat ik tevreden was over het resultaat.
Spoelwater bijgeven als er ongeveer de helft is doorgelopen dan komt het nooit droog. Droogkomen zorgt voor oxidatie, niet voor troebel.

Citaat
-Koken...
60 minuten gekookt. Misschien toch wat langer gemogen denk ik. Verder ging het ok denk ik.Wel heb idee dat ik heel veel weg gekookt heb. Recept was voor 20 liter en uiteindelijk zijn er 23 halve liters + wat weggeknoeid bier uitgekomen. Toch jammer...
70 minuten koken is voldoende hoor. Gebruik volgende keer hopbellen en laat die los meekoken die houden al een heel groot deel eiwittroebel tegen bij het overhevelen naar het gistvat. Rollend koken wil niet zeggen zo hard mogelijk. Als je 20 liter wilde overhouden en het is maar 13 liter dan heb je inderdaad te hard gekookt.

Citaat
-Filteren hete wort
Ik denk dat er hier iets niet helemaal goed gegaan is. Voor het filteren van de hete wort heb ik een nat neteldoek over het mattmill rooster in de filteremmer gelegd maar ik denk niet helemaal goed. Als ik naar het eindresultaat kijk lijkt het me dat de trub er niet helemaal uit is en dat er ook nog veel resten van de hop-pellets in zaten.  Ik heb daarom de filtering nogmaals uitgevoerd maar het resultaat was niet veel beter. Daarna terug gegoten in de kookketel.
Met een filteremmer filteren, het filteren zal altijd gebeuren door het bostel en daar is geen neteldoek bij nodig. Volgende keer heel voorzichting het beslag uit je maischketel overbrengen naar de filteremmer, dan alles een beetje oproeren en zeker daarna 10 tot 15 minuten laten bezinken (dus rustig wachten) Daarna het kraantje half openzetten en al wat er troebel uitkomt terug gieten. Komt het er enigzins helder uit, dan dit naar de kookketel overbrengen.

Citaat
-Gisting
Ging zonder veel problemen. Hoofdgisting/nagisting een dag of 10 tot het SG stabiel was.
volgende keer pH meten en indien nodig aanzuren tot pH5


Citaat
Belangrijkste les is misschien wel meer tijd te nemen. Niet zo zeer voor het gisten, maar voor het brouwproces. Te laat beginnen terwijl ik 's-avonds een afspraak had. Hevelen/lageren even snel tussendoor. Spontaan gaan bottelen 's-middags om 3 uur en daardoor allerlei dingen vergeten  8) Dan ben je al snel aan het jagen en dat werkt niet prettig. Volgende keer maar eens wat meer tijd nemen, want ondanks dat het niet echt soepel loopt heb ik er lol genoeg in en kijk ik uit naar de volgende poging.

Sorry voor het lange bericht met de vele vragen en opmerkingen maar ik wil er graag van leren  ;D Ben benieuwd naar de commentaren!
Volgende keer s'morgens beginnen met maischen ook voor het bottelen Neem rustig tijd en doe niets gehaast want wat zegt het spreekwoord "Haast en spoed is zelden goed"

Dat het troebel is gebleven, ik heb een grijs vermoeden dat je noch bij het maischen noch bij het koken noch bij het gisten pH gemeten hebt. Bij het maischen moet het 5,5 zijn, bij het begin koken moet het 5,1 zijn en bij het begin gisten moet het 5 zijn. Ook het spoelwater moet je aanzuren tot pH 5,5.
Geen correcte pH waarden geen goede scheiding van allerlei vaste stoffen. 


Tags: