HELP! Mijn brouswel ziet er niet uit...

Gestart door mrbassman1974, 03-01-2019 21:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mrbassman1974

Beste medebrouwers,

Ik ben bezig met mijn eerste moutbrouwsel. Was wel spannend zonder enige hulp maar met de hier opgedane kennis en alle tips en het boek van Jacques in de hand heb ik het er maar op gewaagd.

Mijn hoofdgisting zit erop en de nagisting inmiddels ook. De SG waarde is al meer dan een week stabiel. Alleen... Het brouwsel ziet er niet uit... Het is een bruin carmel-kleurige troebele massa.  De geur van alcohol hangt er wel heel duidelijk aan maar ik weet het effe niet meer. Ik heb geprobeerd door overhevelen het brouwsel helderder te krijgen maar dit heeft weinig effect.  Zie de foto's.

Ben ik de fout ingegaan bij het filteren? Is er iets anders aan de hand? Kan dit nog goed komen of kan ik het beter weggieten en opnieuw beginnen? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.

Groeten,
Danny






CeesM

Hoeveel dagen heeft de gisting geduurd? Mijn brouwsels zijn ook nog niet helder na de gisting. Als ik tegen de 3 weken aan zit is het vaak helder.

mrbassman1974

Hoi Cees,

Gisting staat nu ongeveer 4 weken. Niet overgeheveld na de hoofdgisting.

Gerb

Ik zou me geen zorgen maken. Sommige van mijn brouwsels zijn ook nog vrij troebel. In jouw geval zou ik nog zeker een week wachten en dan nog eens kijken. In een enkel geval gebruik ik gelatine om de boel te klaren, dat werkt binnen enkele uren.

Let wel op dat je na de hoofdvergisting hebt geheveld (toch?), er wordt dus geen koolzuur meer gevormd. Dit kan oxidatie of kaam tot gevolg hebben. Mijn tip is om nu 2 eetlepels suiker erbij te doen, zodat er weer wat koolzuur wordt gevormd.

Gerb

Citaat van: mrbassman1974 op 03-01-2019  21:16 uIk heb geprobeerd door overhevelen het brouwsel helderder te krijgen maar dit heeft weinig effect.  Zie de foto's.






[height=450]http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/36c14480cfe3cfe8112b06552544eab7.jpg[/img][/URL]
Wanneer heb je precies wat geheveld?

mrbassman1974

Citaat van: Gerb op 03-01-2019  21:40 uWanneer heb je precies wat geheveld?

Daarstraks, omdat ik zelf het idee heb dat er heel veel bezinksel in zat. Maar het heeft niet heel gebracht.,
Voor de duidelijkheid nogmaals, ik heb NIET overgeheveld na de hoofdgisting.

mrbassman1974

Even als extra illustratie, dit is de troep die achterblijft:


mrbassman1974

Misschien een idee om het brouwsel weg te zetten bij een lage temperatuur nu? Of gewoon bij 20°C?

Jacques

Welke gist heb je gebruikt?
Zit er veel tarwe in je brouwsel?
Hoe zag je maischschema er uit?



Bij sommige gisten kan het lang duren voordat het bier helderder wordt.
Met de tijd doet de zwaartekracht bijna al wel zijn werk.

Overigens hevel je niet over om een bier helderder te krijgen maar om het bier te ontdoen van een overmaat aan gist.

Het bier koud zetten zal zeker bijdragen aan het helder worden van het bier.

Biertje1985

Citaat van: mrbassman1974 op 03-01-2019  22:07 uMisschien een idee om het brouwsel weg te zetten bij een lage temperatuur nu? Of gewoon bij 20°C?
Je zou het kunnen koelen, dat helpt een hoop, welke gist heb je gebruikt?

mrbassman1974

@Jacques @Biertje1985

Gist was een Safale US-05
Stort was 100% palemout
Ik heb een eénstaps maischschema gebruikt : 60 minuten op 67°C , 1 minuut op 75 °C

hansHalberstadt

Wat voor brouwmethode/appartuur heb je gebruikt? Hoe heb je gefilterd? Lijkt alsof er veel zetmeel of eiwit is meegekomen ergens.

Jacques

Citaat van: mrbassman1974 op 03-01-2019  23:23 uGist was een Safale US-05
Stort was 100% palemout
Ik heb een eénstaps maischschema gebruikt : 60 minuten op 67°C , 1 minuut op 75 °C

Hmmm, op basis hiervan zou je geen grote troebelheid verwachten.

mrbassman1974

Citaat van: hansHalberstadt op 03-01-2019  23:35 uWat voor brouwmethode/appartuur heb je gebruikt? Hoe heb je gefilterd? Lijkt alsof er veel zetmeel of eiwit is meegekomen ergens.

Hete wort gefilterd met filteremmer, rooster bedekt met neteldoek. Eerder gefilterd na het maisschen met dezelfde emmer zonder neteldoek.

brouwerwaldonk

Citaat van: mrbassman1974 op 04-01-2019  00:41 uHete wort gefilterd met filteremmer, rooster bedekt met neteldoek. Eerder gefilterd na het maisschen met dezelfde emmer zonder neteldoek.
Eigenlijk zou je na het maichen bij filteren een beetje helder wort naar uw kookketel moeten hebben.
Emmer filters hebben niet de reputatie om helder wort te leveren. Wel veel oxidatie van het warme wort.

Zoiets zal het misschien niet geweest zijn.


Biertje1985

Citaat van: brouwerwaldonk op 04-01-2019  10:12 uEigenlijk zou je na het maichen bij filteren een beetje helder wort naar uw kookketel moeten hebben.
Emmer filters hebben niet de reputatie om helder wort te leveren. Wel veel oxidatie van het warme wort.

Zoiets zal het misschien niet geweest zijn.


De filtering komt toch uit je graanbed, helder filteren met een emmer ging in het verleden prima, kwestie van de eerste afloop een paar liters weer op het filterbed te laten stromen voor een extra passage door het filterbed. Kraakhelder wort!

mrbassman1974

Citaat van: hansHalberstadt op 03-01-2019  23:35 uWat voor brouwmethode/appartuur heb je gebruikt? Hoe heb je gefilterd? Lijkt alsof er veel zetmeel of eiwit is meegekomen ergens.

@Hans

-Schijvenmolen
-RVS brouwpan 33 liter voor maisschen en koken
-Kunststof filterkuip met RVS Mattmill rooster
-Neteldoek in combinatie met bovenstaande filterkuio voor het filteren van de hete wort
-RVS spiraalkoeler
-Speidel gistvat 30 liter met zelf gefabriceerde blowoff
-Temperatuur-geregelde koelkast voor gisting

Dat ongeveer  :)

Ingrediënten waren simpel:

Palemout (100%)
Cascade-hop
Safale US-05 korrelgist

Ik wil er even bij zeggen dat ik voor de hop per abuis pellets gekocht heb ipv bloemen wat eigenlijk mijn bedoeling was. De pellets zijn zo in de kook gegaan en ik vond zelf dat dat ook nogal veel troep gaf en dat het brouwsel nu ook erg bitter is. Ik meen me te herinneren dat pellets een andere dosering vragen maar dat heb ik dus nagelaten dus de bitterheid begrijp ik wel  8).  Wilde eigenlijk bloemen in een hopkookzakje doen.

Kan de troebelheid niet met pellet-resten te maken hebben misschien?

PP

Opmerking 1: het lijkt wel of je je te kort of net fel genoeg hebt gekookt.
Fijne waas lijkt inderdaad op eiwit.

Opmerking 2: hoe is het koelproces verlopen? Als het wort "snel" (ca. 30 min) afkoelt moet er samen met de hop een dikke pap op de bodem van je ketel liggen.

Groet, Paul

brouwerwaldonk

Citaat van: mrbassman1974 op 04-01-2019  11:22 uIk wil er even bij zeggen dat ik voor de hop per abuis pellets gekocht heb ipv bloemen wat eigenlijk mijn bedoeling was. De pellets zijn zo in de kook gegaan en ik vond zelf dat dat ook nogal veel troep gaf en dat het brouwsel nu ook erg bitter is. Ik meen me te herinneren dat pellets een andere dosering vragen maar dat heb ik dus nagelaten dus de bitterheid begrijp ik wel  8).  Wilde eigenlijk bloemen in een hopkookzakje doen.

Kan de troebelheid niet met pellet-resten te maken hebben misschien?
Mijn voorkeur gaat uit naar bloemen want daarmee krijg ik glashelder wort na het koelen
Ik laat de hopbloemen los meekoken (dus geen zakjes gedoe) en na het koelen roer ik alles rond. Terwijl het nog draait plaats ik een inox buis voorzien van een droesemkapje op het laagste punt van mijn ketel, wacht enkele minuten en begin dan te hevelen naar mijn gistvat.

De laag verkookte bloemen houden alle trub tegen, met dit als resultaat. 



Hevelbuis met droesemkapje


Laag hopbloemen met daarboven een laagje trub

Eric v B

Wellicht ten overvloede: heb je met overhevelen wel het gistdepot in het vergistingsvat laten zitten?
Ik zie namelijk een redelijk "schone" bodem terwijl ik daar een gistlaag verwacht.


Citaat van: mrbassman1974 op 03-01-2019  21:59 uEven als extra illustratie, dit is de troep die achterblijft:



tdp

Citaat van: Eric v B op 04-01-2019  12:18 uWellicht ten overvloede: heb je met overhevelen wel het gistdepot in het vergistingsvat laten zitten?
Ik zie namelijk een redelijk "schone" bodem terwijl ik daar een gistlaag verwacht.

Dat was ook mijn eerste ingeving, denk dat er weinig aan de hand is, maar dat er met hevelen ook de gistkoek is meegenomen.

brouwerwaldonk

Met een droesemkapje op de hevelbuis blijft alles wat op de bodem ligt achter.
Na de hoofdgisting hevel ik over met het kapje op de buis. De volledige gistkoek van ongeveer 0,5 cm blijft in het gistvat.
Het gehevelde bier komt in een mandfles terecht die ik nog 2 weken laat nagisten.
Ook daarna hevel ik over met het droesemkapje op de buis, naar de bottelemmer en blijft er een laagje gist op de bodem van de mandfles liggen.

Dit bier is klaar om te bottelen, 3 weken na het brouwen en 2 weken na het gisten.


snowdog2006

Offtopic: is er een reden dat jij elke keer een (dezelfde) foto post van jouw bier en hoe helder het is?
Ik snap het punt wel hoor, het is informatief en het laat het duidelijk zien alleen post je het in dit draadje al 3 keer (dat maakt ook nog niet eens uit) maar dan ook een foto die je minimaal al 10 keer hebt gepost. Het valt mij elke keer op en vroeg mij gewoon af. Maar misschien ben ik de enige..

brouwerwaldonk

Ik zet een foto bij mijn tekst als verduidelijking voor de vraagsteller. Een afbeelding zegt duizendmaal meer dan een hele pagina tekst
Dat anderen in hun antwoord mijn foto nog eens overnemen daar heb ik niets mee te maken. Bovendien heb ik elke foto maar 1 keer getoond (niet 3 keer).

PiWi

Ik heb eens iets vergelijkbaars gehad toen ik veel te fijn had geschroot. Zou nog een check kunnen zijn die je kunt uitvoeren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.