Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizen experiment met 4 gistsoorten  (gelezen 2350 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.315
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #25 Gepost op: 08-01-2019 19:19 u »
Een mooi experiment, goed oog voor detail!

Is dat je brouwerij op de foto? het ziet er professioneel uit.

Leuk om te zien dat inderdaar de Munich Classic en de WY3068 gelijk opgaan.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Nomar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #26 Gepost op: 08-01-2019 23:54 u »
Een mooi experiment, goed oog voor detail!

Is dat je brouwerij op de foto? het ziet er professioneel uit.

Leuk om te zien dat inderdaar de Munich Classic en de WY3068 gelijk opgaan.
Ik vind het ook leuk om het experiment uit te voeren en leer er veel van.
Dat is inderdaad mijn brouwerij het is een ruimte van 10 m2 die ik als brouwerij ingericht heb. Heerlijk, ik neem er nooit meer afscheid van

groet Ramon


Offline Nomar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #27 Gepost op: 13-01-2019 22:24 u »
Update 13-01!

Vandaag heb ik de mandflessen geheveld naar nieuwe fessen. Weet ik ook gelijk weer waarom ik zo blij ben met mijn CCT's  ;D, wat een werk! (Zeker 4x)

Alle 4 de monsters hebben geen actief waterslot meer. Onderstaande grafiek geeft de huidige SG waarde aan.



Opvallend is dat de WB-06 het verst doorgegist is.



In de kleuren zie je ook verschil US-05 is het donkerst en de 3068 is het lichtst.

De geur en smaak profielen:

1) Danstar Munich:
geur: fuitige (bananenesters) later een lichte zwavelgeurtje.
smaak: zuurtje en fruitige smaak.

2) US-05
geur: nog steeds duidelijk diacetyl en ook iets kruidigs (peperachtig)
smaak: beetje zuur, maar minst van allemaal, wel hopbitterheid

3) WB-06
geur: in eerste instantie iets citrus, maar later diacetyl
smaak: wrang en bitter, niet fruitig

4 Wyeast 3068
geur: fruitig (banaan)
smaak: zuurtje en fruitige smaak

Qua smaakprofiel en ontwikkeling liggen 1 en 4 heel dicht bij elkaar.  De WB-06 vind ik voorlopig geen succes, maar de test is natuurlijk nog niet afgelopen.

Ik laat ze nu een week staan en wil ze volgend weekend weer een smaaktest.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.171
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #28 Gepost op: 13-01-2019 22:33 u »
Bedankt voor deze update.

Dat de US-05 wat donkerder overkomt komt waarschijnlijk doordat dit bier wat helderder is dan de andere bieren. Ze te merken flocculeert deze gist wat beter uit dan de andere gebruikte gisten.

Offline Nomar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #29 Gepost op: 14-01-2019 09:39 u »
Bedankt voor deze update.

Dat de US-05 wat donkerder overkomt komt waarschijnlijk doordat dit bier wat helderder is dan de andere bieren. Ze te merken flocculeert deze gist wat beter uit dan de andere gebruikte gisten.
Dat klopt inderdaad.

groet Ramon


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.315
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #30 Gepost op: 14-01-2019 10:21 u »
De Danstar munich en de Wyeast 1368 vind ik persoonlijk pas na een week of 4 tot 6 na het bottelen goed van smaak.
De scherpte is er dan af. Misschien een vergelijking doen wanneer het bier 6 weken oud is?

Offline Nomar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen experiment met 4 gistsoorten
« Reactie #31 Gepost op: 27-01-2019 23:15 u »
Update

Vandaag heb ik de 4 monsters gebotteld met bottelsuiker. Bij elke keer overhevelen naar bottelemmer is alles gedesinfecteerd en de juiste hoeveelheid suikeroplossing toegevoegd. Hierna gebotteld.

Het SG is voor alle 4 met 1 SG punt gedaald, dus blijft goed stabiel.

De kleur en helderheid is van alle 4 nagenoeg identiek.

Helaas lukt het me op dit moment niet om foto's te uploaden, die voeg ik later toe.


De geur en smaak profielen:

1) Danstar Munich:
geur: fuitige (bananenesters) beetje alcoholisch.
smaak: zuurtje en zachte fruitige smaak.

2) US-05
geur: nog steeds diacetyl en ook iets van sinas-appel
smaak: beetje zuur, maar minst van allemaal, wel hopbitterheid

3) WB-06
geur: in eerste instantie iets citrus.
smaak: de zurigheid overheerst, bier bevat wel de meeste koolzuur van allen.

4 Wyeast 3068
geur: fruitig (banaan), alcoholisch
smaak: zuurtje en fruitige smaak.

Overigens heb ik mijn vrouw ook laten ruiken en roeven en die kwam nagenoeg tot dezelfde conclusies als ik.

Het is weer opvallend dat 1 en 4 wel erg op elkaar lijken. 3 vind ik tot nu toe niet echt een succes.

Maar we kunnen het natuurlijk pas echt proeven als de hergisting op fles afgerond is.

Ik heb alles gebotteld en de flesjes staan nu bij 18 graden na te gisten. Ook heeft 1 flesje een drukmeter zodat ik de opbouw van koolzuur kan volgen. Normaal gesproken zijn ze bij mij na 1 week wel op druk, dus ben benieuwd of dit nu met de andere gisten ook zo is.



Wordt vervolgd ......





Tags: experiment