Ik heb vandaag het wort voor een (lichte) dunkelweizen gebrouwen die ik al altijd gebrouwen heb met de gist Lallemand Munich Classic. Dit levert altijd een heerlijk biertje op met een fruitige (bananige) smaak verder een klein zoetje erin en een zuurtje, alc percentage is altijd rond de 6%. Schuim is altijd goed.
Nu het experiment met de onderstaande ingredienten:
Water
Mash Water: 20.46 L
Sparge Water: 14.06 L
Total Water: 34.52 L
Fermentables
3.5 kg - White Swaen Classic 4 EBC
2.2 kg - Swaen Pilsner 3.5 EBC
0.32 kg - GoldSwaen Brown 220 EBC
0.26 kg - GoldSwaen Red 50 EBC
Hops
90 min - Boil - 23 g - Hallertauer Hersbrucker - 3.1%
90 min - Boil - 19 g - Tettnang - 3.6%
15 min - Boil - 25 g - Hallertau Hersbrucker - 2.2%
15 min - Boil - 11.2 g - Tettnang - 3.6%
Miscellaneous
10 min - Boil - 2.04 g - Irish Moss
Maischschema
60 min op 67 graden
10 min op 78 graden
Start SG is 1.054
Het wort is verdeeld in drie 5 liter mandflessen met 4 liter
en een 10 liter mandfles met 8 liter.
Allen zijn 10 minuten belucht.
Nr 1 Lallemand Munich Classic (korrel), 2 gram op 4 liter
Nr 2 Safale US-05 (korrel), 2 gram op 4 liter
Nr 3 Fermentis WB06 (korrel), 2 gram op 4 liter
Nr 4 Wyeast 3068 WeihenStefan (smackpack), 40 ml op 8 liter
Alle flessen staan in dezelfde vergistingskast die gecontroleerd op 18 graden staat.
Nu gaan we de komende tijd volgen wat er gebeurt en hoe het gaat smaken. Ik besef dat de test verder niet wetenschappelijk verantwoord is maar ik ben wel nieuwsgierig en jullie mogelijk ook.

Groet Ramon