Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?  (gelezen 648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Goei Spul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Gepost op: 22-03-2019 12:58 u »
Hallo brouwers,

Ik heb een vraag m.b.t. de vergistingsgraad.

Ik heb afgelopen zondag een kleine batch blond gebrouwen (8 liter) met een begin SG van 1058.
Ik heb vergist in een plastic emmer met Wyeast 1214 Abbey in mijn vergistkast met gecontroleerde vergisting.
De activiteit in mijn waterslot was totaal opgehouden, dus heb ik mijn SG gemeten die nu een waarde heeft van 1012.
Dan komt de vergistingsgraad op 79%, wat volgens de richtlijn van de gist goed is (74-78%)

Kan ik nu concluderen dat er ook geen nagisting meer plaats gaat vinden en dus kan gaan bottelen zonder gevaar voor bierbommen?
Uiteraard wil ik de temperatuur nog laag zetten om de gist uit te laten zakken.

Zou ik bijvoorbeeld zondag kunnen bottelen?

Ik hoor het graag van jullie.

Groet Tim

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #1 Gepost op: 22-03-2019 13:01 u »
Het zou kunnen dat je bier uitgegist is, maar zeker weten kun je dat nu nog niet. Over 3 dagen nogmaals meten. Is het SG gelijk gebleven kun je bottelen. Beter nu nog een graadje erbij, om de gist een laatste duwtje te geven mocht dat nodig zijn.

Succes!

Offline Goei Spul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #2 Gepost op: 22-03-2019 14:12 u »
Ik heb hem gisteren inderdaad een graad hoger gezet op 22..
Ik zal het over een paar dagen nog een keer meten.

 :biersmile:

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 876
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #3 Gepost op: 22-03-2019 14:23 u »
Ik lager altijd op ongeveer 10C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #4 Gepost op: 22-03-2019 16:01 u »
Ik lager altijd op ongeveer 10C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

@Brouwerwaldonk, lager jij altijd? Ook wanneer jij een zeer donker bier brouwt (stout/ris etc)? Als je doel is het helder krijgen van het bier dan maakt dit vlg mij een stuk minder uit bij dit type bier.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 876
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #5 Gepost op: 22-03-2019 18:01 u »
Dat is het nu net, ik brouw enkel blonde bieren, met een zelf samengesteld recept. mmmmm lekker.

Offline Goei Spul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #6 Gepost op: 23-03-2019 10:12 u »
Bedankt voor de reacties.

Mijn vraag ging niet zozeer over het lageren op zich, maar meer of dat je aan de hand van de vergistingsgraad kunt bepalen of je bier is uitgegist.
Maar ik begrijp dat dat niet het geval is.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.501
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #7 Gepost op: 23-03-2019 11:16 u »
Maar ik begrijp dat dat niet het geval is.

Klopt. Eigenlijk kun je stellen dat een bier is uitgegist als de gist ook een aantal producten die het maakt ook weer heeft opgeruimd. Da's voor ons een hele lastige om te bepalen. Je kunt een aantal van die stoffen proeven.

Daarnaast is het zo dat de bovengenoemde drie dagen regel bij een hele reeks gisten, denk aan Saison, niet opgaat. Die gisten zijn in staat om lang ketens, dextrines aan te pakken maar dat kan zo langzaam gaan dat wij na drie dagen geen resultaat zien, maar dat het twee maanden later wel uit het flesje spuit. Dit is met de door jou gebruikte gist niet het geval.

In de praktijk, als je geen daling van SG meer ziet laat het bier nog rustig een week staan dan kun je er redelijk zeker van zijn dat ook alle nevenproducten zijn opgeruimd.

Uitzondering Kveik, als je een 'beetje doordrinkt' ga je in een week van lege krat naar lege krat.

ingo

Offline Silky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: be
  • Water wordt pas lekker bij de brouwer!
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #8 Gepost op: 23-03-2019 12:46 u »
Ik lager altijd op ongeveer 10C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

Zonder of met bottelgist?

Offline Goei Spul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #9 Gepost op: 23-03-2019 13:47 u »
Klopt. Eigenlijk kun je stellen dat een bier is uitgegist als de gist ook een aantal producten die het maakt ook weer heeft opgeruimd. Da's voor ons een hele lastige om te bepalen. Je kunt een aantal van die stoffen proeven.

Daarnaast is het zo dat de bovengenoemde drie dagen regel bij een hele reeks gisten, denk aan Saison, niet opgaat. Die gisten zijn in staat om lang ketens, dextrines aan te pakken maar dat kan zo langzaam gaan dat wij na drie dagen geen resultaat zien, maar dat het twee maanden later wel uit het flesje spuit. Dit is met de door jou gebruikte gist niet het geval.

In de praktijk, als je geen daling van SG meer ziet laat het bier nog rustig een week staan dan kun je er redelijk zeker van zijn dat ook alle nevenproducten zijn opgeruimd.

Uitzondering Kveik, als je een 'beetje doordrinkt' ga je in een week van lege krat naar lege krat.

ingo

Helder! Bedankt!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.915
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergistingsgraad bereikt, bottelen?
« Reactie #10 Gepost op: 24-03-2019 09:57 u »
Ik lager altijd op ongeveer 10C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

Voor het helder worden van het bier is het niet noodzakelijk te lageren. Het bier wordt ook in de fles helder.
Toch kan het gewenst zijn wat langer te wachten met bottelen als je te maken hebt met een gist die moeilijk uitvlokt. Dit om de hoeveelheid gist in je fles te beperken.

Tags: