Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen met mas  (gelezen 6132 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 450
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Brouwen met mas
« Reactie #25 Gepost op: 24-02-2018 19:27 u »
Gerst is ook kippevoer...🤣


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.959
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen met mas
« Reactie #26 Gepost op: 24-02-2018 22:00 u »
Ik heb nog nooit kippevoer gehad, jij wel?

Ik heb ook nog nooit kippenvoer gegeten. Maar wel geroken. Ik denk dat dit bedoeld wordt. Veel van ons beleving van smaak gaat via onze neus.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.939
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brouwen met mas
« Reactie #27 Gepost op: 24-02-2018 22:26 u »
En je kunt ook paarse mas gebruiken, barstens vol met anthocianen die van kleur veranderen met de pH (van nature is mas veelkleurig, dat gele is een gevolg van alle selectie (gekweek)).

Het is gewoon een graan en je kunt het mouten, maar wel erg lastig, in een bed met zand tot de spruiten een cm of 8-12 zijn en dan maar hopen dat er nog wat aan voedingsstoffen in zit,

Ingo

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Brouwen met mas
« Reactie #28 Gepost op: 17-01-2019 08:14 u »
Heren,

ik vroeg mij af wie er wel eens mas gebruikt tijdens het brouwen.
Hoe en wat voor mas voegen jullie toe? Ik zag op Brouwmarkt dat er masvlokken te koop zijn.. Is die 'de mas' die men gebruikt wanneer mas als ingredint aangeduid wordt?

Daarnaast, ik het enkel een lichte helderen kleur en een zachte smaak? Of komt er meer bij kijken?

Hoe gebruik je het, volledige maisch? Of juist korter/langer.

Ben benieuwd, mij schoonvader wil een blond bier, een beetje a la Leffe, en ik zag dat daar mas als ingredint aangeduid staat. Wel gelezen dat mazena ook gebruikt wordt.
Maar ik ben vooral benieuwd naar jullie verschillende ervaringen. Ik hoef geen Leffe kloon, maar de fundering ervan zou misschien wel leuk zijn.

Cheers,

Mike

Ja, ik gebruik wel eens mas in een hoppig blond. Het geeft een iets minder moutige smaak en de hop komt mooi uit, daardoor wordt het bier iets meer een allemansvriend. Een biersommelier, proefde trouwens direct dat er Mas in zat, waar ik dat niet kon terug halen.

Ik gebruik dan vlokken zoals verkocht worden in de brouwwinkels. Ik heb een keer gezien dat een Duitse brouwer, gewone mas meeschrootte met de gerst en vervolgens gewoon mee werd gemaischt in een 3-traps maisch. Dit heb ik nog niet geprobeerd, maar lijkt me wel leuk om te proberen. Iemand van jullie dit al eens uitgevoerd?  :brouwen:

Tags: