Eerste brouwsel

Gestart door Brouwdraakje, 18-12-2018 17:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Brouwdraakje

Dag,

vandaag mijn eerste brouwsel gebrouwen: de Diabolo van Brewferm!
Netjes de beginnershandleiding van de wiki gevolgd :)

Ik heb twee vraagjes daarover, qua soortgelijk gewicht kwam ik lager uit dan de bedoeling was. 1.035 waar 1.075 aangegeven is.


Na wat denken kwam ik tot de conclusie dat het waarschijnlijk komt omdat het extract niet goed is opgelost in het water. Ik had echter ook al de gist toegevoegd.
Ik heb dus even zitten roeren voor een betere menging. De twee vragen die ik heb zijn dan ook:

1 klopt mijn conclusie?

2 kan het roeren kwaad?

Dank voor het meedenken alvast!

Scorpionrose

Het roeren kan geen kwaad.
Heb je nu 9 liter in je vat? of per ongeluk meer?
Heb je wel de juiste hoeveelheid suiker toegevoegd?

Brouwdraakje

Dank voor de snelle reactie! Ja, 9 liter. Ik heb het water met een maatbeker netjes afgemeten dus dat klopt.
Ja, als het goed is wel.
Er moest 55 gram per liter brouwsel in. Ik heb er 497 ingedaan, wat wel ongeveer klopte (9x 55 = 495).

Zou je nog een keer goed roeren nu of gewoon laten staan?


Scorpionrose

Heb je na het roeren nog een keer gemeten?

Heisenberg

Wanneer precies heb je gemeten? Na het mengen met water/roeren is de temperatuur nog wat te hoog om te meten. Ik heb de hele range Brewferm bierkits gebrouwen, en nooit problemen gehad.

Brouwdraakje

Net na dat ik het extract had toegevoegd en enkele keren met het vat had gezwenkt.
Nee, na het roeren niet meer gemeten. Ik was bang dat ik alles zou besmetten  :P

Het waterslot is net begonnen te werken, dus ik ga ervan uit dat het goed loopt nu :geduld:

BertusBeensteen

Het extract is waarschijnlijk niet goed gemengd geweest met de rest, waardoor je in verhouding meer water en dus minder suikers in je monster had zitten. Dat resulteerde weer in een lagere dichtheid, en dus SG waarde dat je afleest.

Je had beter eerst kunnen roeren, en daarna een monster nemen.
Ik verwacht eigenlijk niet dat je SG zo laag is in werkelijkheid, maar gewoon  dat wat de handleiding zegt. Niet druk om maken, komt goed.


Heisenberg

Ik zou er nu gewoon een poosje vanaf blijven. Als het waterslot niks meer doet nogmaals meten. Blijft het SG dan een dag of drie gelijk (het zakt niet meer) dan kun je bottelen. Of, wanneer je nog een tweede gistemmer/vat hebt zou je nog een week of twee kunnen lageren, dan ben je van de trub af en is je bier een stuk helderder.

Succes!

knifeman

Citaat van: Brouwdraakje op 18-12-2018  17:13 uDag,

vandaag mijn eerste brouwsel gemaakt: de diabolo van Brewferm!
Netjes de beginnershandleiding van de wiki gevolgd :)

Ik heb twee vraagjes daarover, qua soortgelijk gewicht kwam ik lager uit dan de bedoeling was. 1.035 waar 1.075 aangegeven is.


Na wat denken kwam ik tot de conclusie dat het waarschijnlijk komt omdat het extract niet goed is opgelost in het water. Ik had echter ook al de gist toegevoegd.
Ik heb dus even zitten roeren voor een betere menging. De twee vragen die ik heb zijn dan ook:

1 klopt mijn conclusie?

2 kan het roeren kwaad?

Dank voor het meedenken alvast!
Hey leuk eerste brouwsel... Maar als je zegt dat je de gist al had toegevoegd en extract nog niet volledig opgelost... Op welk moment of in welke stap heb je de gist toegevoegd?

Brouwdraakje

Ik had de gist toegevoegd en pas daarna het SG gemeten. Ik had niet zo door dat het extract en water zich niet goed gemengd hadden.
Inmiddels zijn we een aantal uurtjes verder en bubbelt het waterslot als een tierelier.  :)

Jacques

Citaat van: Brouwdraakje op 19-12-2018  00:13 uIk had de gist toegevoegd en pas daarna het SG gemeten. Ik had niet zo door dat het extract en water zich niet goed gemengd hadden.
Inmiddels zijn we een aantal uurtjes verder en bubbelt het waterslot als een tierelier.  :)

Gaat goed komen. Het extract zal langzaam oplossen en vergisten.

Het enige nadeel is dat je nu niet vrij eenvoudig kunt berekenen wat het alcoholgehalte is. Dat kan overigens wel als je naast een hydrometer een refractometer hebt. Je moet den twee metingen doen. Eentje met de hydrometer en eentje met een refractometer. Met de juiste formules kun je dan zowel het alcoholgehalte en ook het begin SG berekenen.

Je hoeft niet aan de gang te gaan met een rekenmachine. Anderen hebben het je makkelijk gemaakt.
Zo kun je gebruik maken van de calculator op de pagina https://www.northernbrewer.com/pages/refractometer-calculator
Je moet bij deze calculator bij de optie "Approximate ABV and Original Gravity from current Brix and Gravity converter" de eerste twee velden invullen.

Brouwdraakje

Dank voor de nuttige tip, Jacques. Maar helaas heb ik geen refractometer. ;)
Inmiddels nu een dag of zes verder en het waterslot is stil.

In de Brewferm handleiding staat 10 dagen voor de eerste gisting maar in de beginnershandleiding 2 dagen tot een week.
Kan het kwaad om nogmaals te roeren of zwenken? Of beter meteen overhevelen naar de mandfles?

Jacques

Citaat van: Brouwdraakje op 25-12-2018  13:37 uDank voor de nuttige tip, Jacques. Maar helaas heb ik geen refractometer. ;)
Inmiddels nu een dag of zes verder en het waterslot is stil.

In de Brewferm handleiding staat 10 dagen voor de eerste gisting maar in de beginnershandleiding 2 dagen tot een week.
Kan het kwaad om nogmaals te roeren of zwenken? Of beter meteen overhevelen naar de mandfles?

Misschien een idee om een refractometer te kopen? Via ebay of AliExpress kun je die goedkoop kopen. Het mooie is dat je er met hele kleine hoeveelheden jongbier metingen kunt doen.

Als de vergisting al helemaal is afgerond en je een gistvat hebt dat goed afsluit kun je het bier in het vat laten. Door over te hevelen wanneer de vergisting is afgelopen loop je het risico op oxidatie van het bier. Overhevelen kun je het beste dan als er nog vergisting is. Er wordt dan nog koolzuur gevormd die de zuurstof kan verdrijven in de mandfles.

Brouwdraakje

Inmiddels staat mijn brouwsel op een koele plek om te rijpen.
Had vorige week een flesje geopend, mooie sis en na het schenken een mooie kleur en schuimkraag  :biersmile:
Dank voor de hulp!


tdp

Citaat van: Brouwdraakje op 05-02-2019  21:31 uInmiddels staat mijn brouwsel op een koele plek om te rijpen.
Had vorige week een flesje geopend, mooie sis en na het schenken een mooie kleur en schuimkraag  :biersmile:
Dank voor de hulp!



Ziet er smakelijk uit!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.