Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?  (gelezen 962 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • Lekker!
Wie gebruikt voor Brettanomyces en andere wilde gisten (voor geuzes, vlaamse rode enz) aparte vergistings- en bottelapparatuur?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #1 Gepost op: 29-12-2018 11:48 u »
Heb ik niet gedaan. Wel de spullen daarna extra driedubbel schoongemaakt. N=1, maar het heeft nog niet tot problemen geleid.

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 409
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #2 Gepost op: 29-12-2018 12:46 u »
Wie gebruikt voor Brettanomyces en andere wilde gisten (voor geuzes, vlaamse rode enz) aparte vergistings- en bottelapparatuur?
Doe ik wel, aparte bottelpijp en hevel slangen en een mandfles met siliconen dop en glazen waterslot.
Nou staat deze mandfles op een kast in de huiskamer, dus is het beter dat het er leuk uit ziet...
Mijn Orval kloon staat meestal een half jaar te rijpen.  ;)

Online hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 953
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #3 Gepost op: 29-12-2018 14:20 u »
Ik doe dat ook voor de plastic delen (slangetjes, waterslot, bottelpijpje). Mandfles heb ik vertrouwen in dat ik die schoon krijg. De mandfles is het enige glazen vat in mijn gistingsvaten, mijn rvs cct met rubber/siliconen pakkingen stel ik er niet aan bloot.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: be
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #4 Gepost op: 30-12-2018 08:26 u »
Nooit echt gedaan en is totaal ook niet nodig.
Als je gewone gist dood krijgt met je gebruikte reinigings en desinfectie protocol, dan krijg je brett gisten er ook mee dood.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #5 Gepost op: 31-12-2018 12:03 u »
Hoe zit het eigenlijk met het na een jaar rijpen met behulp van bv de roeselare blend: is de gist dan dood en leven de bacterieen van de blend nog? Dus als je dan voor de helft een nieuw brouwsel toevoegt dat je dan weer de roeselare blend moet toevoegen?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #6 Gepost op: 05-02-2019 19:21 u »
Hoe zit het eigenlijk met het na een jaar rijpen met behulp van bv de roeselare blend: is de gist dan dood en leven de bacterieen van de blend nog? Dus als je dan voor de helft een nieuw brouwsel toevoegt dat je dan weer de roeselare blend moet toevoegen?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.167
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Aparte bottel- en vergistingsapparatuur voor oa Brettanomyces gisten?
« Reactie #7 Gepost op: 05-02-2019 20:30 u »
Hoe zit het eigenlijk met het na een jaar rijpen met behulp van bv de roeselare blend: is de gist dan dood en leven de bacterieen van de blend nog? Dus als je dan voor de helft een nieuw brouwsel toevoegt dat je dan weer de roeselare blend moet toevoegen?

Wat ik heb gevonden/wat ik ga doen: een nieuw brouwsel eerst vergisten met een leuke sacch en dan bij het oude brouwsel voegen. De sacch is na een jaar waarschijnlijk wel overleden, maar de brett en de bacteriŽn doen het nog.

Pas nog een brett brux van 4 jaar over datum opgekweekt, ging heel makkelijk  :)

Ervaring volgt  :) :)

Tags: