Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?  (gelezen 3225 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.583
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #75 Gepost op: 13-09-2020 14:28 u »
Kan dat ook met bv 1 liter appelsap? Ipv bierbrouwen? En dan een liter jongbier opofferen (die extra liter  past het niet inner fles). Is wat overzichtelijker. En minder tijd en schoonmaak...
Dat kan wel, maar dan krijg je een mengsel van cider en bier want appelsap wordt cider. Kan voor sommige bieren wel lekker zijn.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Opaslof

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #76 Gepost op: Gisteren om 15:54 »
Zo weer een update van de voortgang:
De boel heeft nu twee weken op 22’C staan te vergisten:

Fles (a) met vloeibare gist is van 1022 naar 1017 gegaan. (begin SG was 1072)
Fles (b) met korrelgist is van 1037 naar 1033 gegaan (begin SG was 1074)
Ik heb de gistflessen meteen wat geroerd met de hevelslang.

Dus a) is bijna klaar voor bottelen. Onder de 1015 was mijn gedachte.
Fles b) moet nog best een eindje maar heeft in elk geval niet helemaal stilgestaan. Maar mierzoet. (Yek)

Dus beide flessen voor een week of twee terug de kast in op 22’C denk ik maar.
Of zal ik er 24 van maken?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.060
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #77 Gepost op: Gisteren om 18:36 »
De nagisting mag best lang duren omdat je wat weinig gist had en ook wat te snel hebt overgeheveld.

Variant a is met een vergistingsgraad van 77% misschien nog niet helemaal op z'n eind aangezien er ook veel suiker in zat. Deze mag wel op 80% vergistingsgraad of hoger komen. Zonder suiker zou de 1214 toch op 77% moeten kunnen komen.

Variant b is met een vergistingsgraad van nog geen 50% meer zorgwekkend. Nu is de S04 een gist met een lage vergistingsgraad maar het is nu wel heel erg laag. Met een hogere temperatuur ga je niet veel bereiken. Zeker niet bottelen, want garantie op mierzoet bier, gushers of bommetjes. Je kunt overwegen om extra actieve gist toe te voegen.

Als je heel gek wilt doen zou je variant b op de gist van variant a kunnen hevelen, nadat je variant a gebotteld hebt.



Offline Opaslof

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #78 Gepost op: Gisteren om 19:10 »
Bedankt voor de tip. Goed idee om de andere gist te gebruiken. Weet nog niet of er veel slurrie nog in zit en hoe veel activiteit daar nog in zit, maar het is zeker een mogelijkheid. Kan me niet voorstellen dat het de smaak nu nog heel veel gaat beïnvloeden. En dan nog... Belangrijkste is dat het uitgist.

- slurrie gewoon zo erin kieperen?
- Gistvoeding erbij nodig?

Ik zal het a-biertje over twee weken nog eens meten. En even opzoeken welk eind SG bij de 80% SVG hoort (in het kader van ‘hoe zat het ook alweer’) voordat ik ga bottelen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.060
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #79 Gepost op: Gisteren om 20:11 »
Inderdaad de slurrie erbij kiepen en tijd geven als je nog een beetje sediment hebt. Een beetje voeding zou in dit geval denk ik geen kwaad kunnen.

Offline Opaslof

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #80 Gepost op: Gisteren om 20:27 »
Ok. Ga ik regelen.

Offline Opaslof

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?
« Reactie #81 Gepost op: Gisteren om 21:41 »
Oja zo zat het met de vergistingsgraad:
SVG = (begin SG-eind SG)/(begin SG-1)

Bier a) begin SG 1072, eind SG moet zijn:
1016 voor SVG 77%, 1014 voor SVG 80%, 1012 voor SVG 83%

Bier b) begin SG 1074, eind SG moet zijn:
1017 voor SVG 77%, 1015 voor SVG 80%, 1013 voor SVG 83%

(Origineel recept had overigens SVG 89%: 1070 -> 1008)

Dus als ik ergens richting 1010, hooguit 1015 kan uitkomen, dan heb ik vertrouwen in bottelen. Zou leuk zijn als ik de flesjes mooi op druk krijg (flessen met te weinig prik heb ik al eens gehad, evenals spuitflessen en 2 knalflessen )

Over twee weekjes doe ik wel weer verslag.

Tags: