Een nieuwe gist van Fermentis SafBrew™ E‑30

Gestart door GvB84, 23-01-2024 08:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

GvB84

ter info:
Weer een nieuwe gist van Fermentis. De E-30.
https://fermentis.com/en/product/saflager-e-30/

The optimal yeast to reveal the esters in Lager beers
Lager yeast selected for crafting more aromatic and fruit-forward beers. This lager strain produces high levels of esters, especially fruity esters with banana characters. Versatile across a broad range of lager and fruit-oriented styles, it features medium sedimentation, forming a powdery haze when resuspended in the beer, with no clumping.

Jacques

Citaat van: GvB84 op 23-01-2024  08:54 uter info:
Weer een nieuwe gist van Fermentis. De E-30.
https://fermentis.com/en/product/saflager-e-30/

The optimal yeast to reveal the esters in Lager beers
Lager yeast selected for crafting more aromatic and fruit-forward beers. This lager strain produces high levels of esters, especially fruity esters with banana characters. Versatile across a broad range of lager and fruit-oriented styles, it features medium sedimentation, forming a powdery haze when resuspended in the beer, with no clumping.


Het is bijna niet meer bij te houden...

Zodra een Nederlandse of Belgische leverancier de gist aanbiedt zal ik de gist in het overzicht met beschikbare korrelgisten opnemen, zie https://www.hobbybrouwen.nl/site/brouwencyclopedie/overzicht-korrelgisten/

Een ondergist met fruitige en banaan smaakjes. Klinkt een beetje als de Heinekengist.

Schanulleke

Citaat van: Jacques op 23-01-2024  10:53 uEen ondergist met fruitige en banaan smaakjes. Klinkt een beetje als de Heinekengist.

Nou, nee. Heineken heeft een zwaveltje en vind ik niet uitgesproken fruitig. Dan eerder een broertje/zusje van WY2206 of de WHC Hoppin Pils.

Jacques

Citaat van: Schanulleke op 23-01-2024  11:01 uNou, nee. Heineken heeft een zwaveltje en vind ik niet uitgesproken fruitig.

Heineken heeft duidelijk banaan in de smaak en is behoorlijk fruitig. Bij diverse pilsproeverijen waar ik in het verleden aan deelgenomen heb, is dat door de proevers geconstateerd.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik hierop gewezen werd door Belgische proevers. De banaan was mij niet eerder opgevallen. Grappig hoe dit soms werkt.

Schanulleke

"One of the controlled quality parameters is ester compounds concentration, which determine the final flavor of Heineken® beers. The most crucial esters in Heineken® are ethyl acetate and isoamyl acetate, as those two esters produces Heineken's characteristic fruity and estery flavor. As stated in the Heineken Global Basic Recipe, the optimal ratio of isoamyl acetate and ethyl acetate is kept to 1:6 in order to ensure the flavor balance, in which the control range concentration for isoamyl acetate is 3.75 mg/L and 22.5 mg/L for ethyl acetate (Heineken, 2018)."

"The flavour threshold of isoamyl acetate is 0.5 – 10 mg / l. The amount of isoamyl acetate created is determined by the mixture of grains, yeast strain, and fermentation conditions."

Het is nou niet dat de bananen je om de oren vliegen

Eric v B

Citaat van: Schanulleke op 23-01-2024  11:47 uHet is nou niet dat de bananen je om de oren vliegen

Misschien toch wel. Copilot:
**Isoamylacetaat** is een organische verbinding met de molecuulformule C7H14O2 ¹. Het is ook bekend als **isopentylacetaat**, **bananenolie** of **perenessence** ¹. Het is een kleurloze vloeistof met een sterke geur die vergelijkbaar is met die van banaan en peer ¹. Isoamylacetaat wordt gebruikt om de smaak van banaan of peer te geven aan voedingsmiddelen zoals circuspinda's, sappig fruit en perendruppels ¹³. Het wordt ook gebruikt als oplosmiddel voor bepaalde vernissen en nitrocelluloselakken ¹.



Bron: gesprek met Bing, 23-1-2024
(1) Isoamylacetaat - Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Isoamyl_acetate.
(2) 22.6: Esterchemie - Chemie LibreTexts. https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Organic_Chemistry/Map%3A_Organic_Chemistry_%28Wade%29_Complete_and_Semesters_I_and_II/Map%3A_Organic_Chemistry_%28Wade%29/22%3A_Carboxylic_Acid_Derivatives_and_Nitriles/22.06%3A_Ester_Chemis probeer.
(3) Isoamylacetaat | C7H14O2 | ChemSpider. https://www.chemspider.com/Chemical-Structure.29016.html.

Schanulleke

Citaat van: Eric v B op 23-01-2024  12:37 uMisschien toch wel. Copilot:


Misschien moet je even naar de getalletjes kijken ;)

Jacques

Citaat van: Schanulleke op 23-01-2024  11:47 uHet is nou niet dat de bananen je om de oren vliegen
Zoals zo vaak als het gaat om smaken in bier gaat de banaan in Heineken steeds meer opvallen, naarmate je er meer op let.
Voor de eerder genoemde pilsproeverijen was het mij niet opgevallen. De Belgische leden van het proefpanel haalden Heineken er onmiddellijk uit door de banaan...

Schanulleke

Hoe dan ook, de nieuwe E-30 zal niet de Heineken gist zijn.

goom

Citaat van: Eric v B op 23-01-2024  12:37 uMisschien toch wel. Copilot:
**Isoamylacetaat** is een organische verbinding met de molecuulformule C7H14O2 ¹. Het is ook bekend als **isopentylacetaat**, **bananenolie** of **perenessence** ¹. Het is een kleurloze vloeistof met een sterke geur die vergelijkbaar is met die van banaan en peer ¹. Isoamylacetaat wordt gebruikt om de smaak van banaan of peer te geven aan voedingsmiddelen zoals circuspinda's, sappig fruit en perendruppels ¹³. Het wordt ook gebruikt als oplosmiddel voor bepaalde vernissen en nitrocelluloselakken ¹.



Bron: gesprek met Bing, 23-1-2024
(1) Isoamylacetaat - Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Isoamyl_acetate.
(2) 22.6: Esterchemie - Chemie LibreTexts. https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Organic_Chemistry/Map%3A_Organic_Chemistry_%28Wade%29_Complete_and_Semesters_I_and_II/Map%3A_Organic_Chemistry_%28Wade%29/22%3A_Carboxylic_Acid_Derivatives_and_Nitriles/22.06%3A_Ester_Chemis probeer.
(3) Isoamylacetaat | C7H14O2 | ChemSpider. https://www.chemspider.com/Chemical-Structure.29016.html.

Mooi gedaan met de bron vermelding... ps de tweede bron vermelding werkt niet goed.

Jacques

Citaat van: Schanulleke op 23-01-2024  11:01 uDan eerder een broertje/zusje van WY2206 of de WHC Hoppin Pils.

Waarop baseer je dat?

Schanulleke

Ervaring. Ik heb zowel met WY2206 als Heineken gebrouwen en ik vond de 206 fruitiger. Naar verluid heeft E-30 roots in "the middle kingdom" wat dat dan ook mogen betekenen, maar het lijkt me wel een bijzondere gist.

thepsych

Citaat van: Jacques op 23-01-2024  14:44 uZoals zo vaak als het gaat om smaken in bier gaat de banaan in Heineken steeds meer opvallen, naarmate je er meer op let.
Voor de eerder genoemde pilsproeverijen was het mij niet opgevallen. De Belgische leden van het proefpanel haalden Heineken er onmiddellijk uit door de banaan...
Proeven en smaken leren kennen/herkennen is een kwestie van leren. Anderen moeten je er op wijzen dat iets smaakt naar bv banaan en door het vaker te proeven leer je het proeven/herkennen. Is een bijzonder hersenproces denk ik, proeven. Hoe leer je rode wijn waarderen dat voor niet wijndrinkers helemaal niet lekker is. Ik denk dat alcohol hier een rol in speelt... maar dat is een gokje. Of alcohol via een positieve emotie die er aan gekoppeld wordt? We het weet mag hett zeggen.

Jacques

Citaat van: thepsych op 25-01-2024  23:10 uProeven en smaken leren kennen/herkennen is een kwestie van leren. Anderen moeten je er op wijzen dat iets smaakt naar bv banaan en door het vaker te proeven leer je het proeven/herkennen. Is een bijzonder hersenproces denk ik, proeven.

Zeker, smaken leren kennen doe je het beste in een groep. Voor een deel komt dit doordat de beleving van smaken voor iedereen net een beetje anders is. In een groep hoor je hoe anderen een smaak beleven en dat kan ervoor zorgen dat je smaakbeleving bijstelt.
Verder is het goed je te blijven trainen in het herkennen van smaaksoffen in bier. Gelukkig heb ik die gelegenheid.

tieskewieske

Citaat van: Schanulleke op 23-01-2024  16:25 uHoe dan ook, de nieuwe E-30 zal niet de Heineken gist zijn.
Citaat van: Schanulleke op 23-01-2024  20:47 uErvaring. Ik heb zowel met WY2206 als Heineken gebrouwen en ik vond de 206 fruitiger. Naar verluid heeft E-30 roots in "the middle kingdom" wat dat dan ook mogen betekenen, maar het lijkt me wel een bijzondere gist.

Hoi Schanulleke, hoe heb je met Heineken's gist gebrouwen? Deze is toch nergens verkrijgbaar?

Schanulleke

Eind jaren '90 rouleerde die bij t Wort Wat en was meegenomen door iemand die bij de brouwerij werkte. Helaas heb ik de gist niet meer.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.