Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mandarina Bavaria IPA  (gelezen 1814 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Mandarina Bavaria IPA
« Gepost op: 28-12-2018 14:22 u »
Als hoppige ale had ik het volgende in gedachten:

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0001
Naam receptMandarijn Trein
Brouwdatum03-01-2019
BierstijlIPA
Volume16,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)12,8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)55 IBU
Brouwzaalrendement67,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,67 kgAleSwaen7.1 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67C0753,2


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMandarina BavariaPellets8.5%60 min.19,1 IBU
20,0 gMandarina BavariaPellets8,5%20 min.16,8 IBU
20,0 gMandarina BavariaPellets8,5%10 min.11,5 IBU
45,0 gMandarina BavariaPellets8,5%20 min. bij 80C7,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale US-05bovengist


Kan ik hiervan een hoppig bier verwachten met citrus geur/smaak, of is ook een drooghopgift nog aan te raden?
Ik lees hier en daar verschillende uitkomsten wat betreft Mandarina Bavaria, met name dat bij drooghoppen de citrus niet zo goed naar boven komt.

(Wat ik verder nog heb liggen zijn Cascade, Styrian goldings, Cara120, Pils, Aroma, Chocolate en Geroosterde gerst)
Tips zijn welkom

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #1 Gepost op: 28-12-2018 15:10 u »
Op zich een mooi recept met een fantastische hop.
Ik denk alleen dat je te weinig als aromahop gebruikt om het echt goed naar voren te laten komen. Voor de hopgift bij 60 min zou je een andere kunnen kiezen (dus als bitterhop). Wellicht de hopgifte bij 20 min laten voor wat het is en deze grammen toevoegen bij de whirlpool.
Toch denk ik zelfs dat het dan nog niet heel overheersend gaat zijn.

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #2 Gepost op: 28-12-2018 15:16 u »
Op zich een mooi recept met een fantastische hop.
Ik denk alleen dat je te weinig als aromahop gebruikt om het echt goed naar voren te laten komen. Voor de hopgift bij 60 min zou je een andere kunnen kiezen (dus als bitterhop). Wellicht de hopgifte bij 20 min laten voor wat het is en deze grammen toevoegen bij de whirlpool.
Toch denk ik zelfs dat het dan nog niet heel overheersend gaat zijn.

Ik heb 200g liggen, dus in principe is er ruimte zat om meer toe te voegen. Nu wil ik de boel niet te bitter hebben, dus wellicht dat ik de 60min gift verlaag om een verhoging van de hopstand te compenseren.
Wat is gebruikelijk voor een hopstand/whirlpool? 6g/l?

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #3 Gepost op: 28-12-2018 15:20 u »
In een van mijn vorige tripels (weliswaar een heel ander type, maar toch) heeft deze hop een heel fruitig karakter gegeven met een hele zachte bitterheid.

Ik zou het onderstaande recept weinig veranderen, als vlamuitgift lijkt me dit ook prima want je wil ook wel wat mout proeven.
Wel kook ik de laatste tijd 75 in plaats van 60 minuten, ik heb het idee dat dit voor de smaak van mijn bieren beter is.

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #4 Gepost op: 28-12-2018 15:22 u »
Ik weet niet wat hopstand is dus daar kan ik je niet bij helpen.
Ben ook niet bekend of er een standaard is voor de hoeveelheid bij whirlpool, maar het is vaak wel behoorlijk veel.
Als je het niet bitter wil hebben zou je ook een NEIPA kunnen overwegen. 100 g bij de whirlpool toevoegen en 100 g na de hoofdvergisting als koudhop bv. Heerlijk.
55 IBU geeft in dit bier nog een aardige bitterheid verwacht ik (heb zelf laatst iets vergelijkbaars gebrouwen nml).

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #5 Gepost op: 28-12-2018 19:25 u »
Ik zou het onderstaande recept weinig veranderen, als vlamuitgift lijkt me dit ook prima want je wil ook wel wat mout proeven.

Je bedoelt bovenstaand recept?

Als je het niet bitter wil hebben zou je ook een NEIPA kunnen overwegen. 100 g bij de whirlpool toevoegen en 100 g na de hoofdvergisting als koudhop bv.

Je brengt me aan het twijfelen nu. Moet er nog eens goed over nadenken merk ik.

En een hopstand is terugkoelen naar circa 80C, de hop er in en laten trekken voor x minuten, dan verder koelen en eventueel whirlpoolen. Dus net geen vanuit gift, en net geen whirlpool gift, maar wel vergelijkbaar.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #6 Gepost op: 28-12-2018 20:09 u »
Je bedoelt bovenstaand recept?

Klopt, sorry voor de verwarring.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 423
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #7 Gepost op: 10-01-2019 11:03 u »
Ik heb de volle 200 gram gebruikt in een session IPA, vooral veel aan het einde kook/vlamuit/whirlpool/koudhop. Erg fruitig geworden, viel goed in de smaak hier.

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #8 Gepost op: 10-01-2019 13:34 u »
Klinkt goed! Goede keuze gemaakt dus!

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #9 Gepost op: 11-01-2019 11:17 u »
Ik heb gisteren gebrouwen. Ben voor 12 liter gegaan ipv 16.

10 gram bij 60 min
10 gram bij 10
80 gram voor 20 min bij 80 ļC.

Rest kan in de drooghop in fases.

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #10 Gepost op: 14-01-2019 20:34 u »
Zojuist een monster genomen, en het SG is van 1.060 naar 1.012 gezakt.
Hij ruikt lekker fruitig en smaakt ook fruitig. Toch denk ik dat ik nog een bescheiden hoeveelheid koudhop ga toevoegen. Tot nu toe ben ik niet teleurgesteld in ieder geval.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.334
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #11 Gepost op: 14-01-2019 22:41 u »
Ik heb een keer een vergelijkbaar bier gemaakt met pale mout en mandarina bavaria.
Hier zat toen de duvel gist bij (WY1388) en die was bijzonder goed, niet echt een IPA maar toch een bitter en lekker bier.

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #12 Gepost op: 09-02-2019 19:50 u »
Inmiddels zit het bier al een ruime 2 weken in de fles.
Biertje ruikt heerlijk fruitig en smaakt fruitig,  toch is de geur niet extreem.

Ik heb 45 gram koudhop gebruikt in een verzwaard zakje, 5 dagen.
Echter bij een volgende keer zal ik toch meer gebruiken.

Al met al toch een zeer geslaagd bier geworden, maar wel met ruimte voor verbetering.

Het recept is wel anders dan bovenstaand, die zal ik nog plaatsen bij interesse.

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #13 Gepost op: 12-02-2019 08:03 u »
Inmiddels zit het bier al een ruime 2 weken in de fles.
Biertje ruikt heerlijk fruitig en smaakt fruitig,  toch is de geur niet extreem.

Ik heb 45 gram koudhop gebruikt in een verzwaard zakje, 5 dagen.
Echter bij een volgende keer zal ik toch meer gebruiken.

Al met al toch een zeer geslaagd bier geworden, maar wel met ruimte voor verbetering.

Het recept is wel anders dan bovenstaand, die zal ik nog plaatsen bij interesse.

Interesse-alert! Wil over een tijdje ook met deze hop aan de slag.

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Mandarina Bavaria IPA
« Reactie #14 Gepost op: 13-02-2019 14:34 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0001
Naam receptMandarijn Trein
Brouwdatum03-01-2019
BierstijlIPA
Volume12,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)13,4 EBC
Berekende bitterheid (Rager)43 IBU
Brouwzaalrendement67,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediŽnten
[/nerrow]
[/nerrow]

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,4 kgPilsSwaen3.7 EBC96,6 %
0,12 kgCara 120Dingemans120 EBC3,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67C0753,2


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gMandarina BavariaPellets9.3%60 min.16,8 IBU
10,0 gMandarina BavariaPellets9,3%5 min.5,8 IBU
75,0 gMandarina BavariaPellets9,3%20 min. bij 80C7,9 IBU
45,0 gMandarina BavariaPellets9,3% 5 dagen0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale US-05bovengist


Vergisting gestart bij 18,5 įC, na hoofdgisting gedurende 5 dagen op laten lopen naar 22įC

Tags: