Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bitter / Brettanomyces Blond  (gelezen 1289 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bitter / Brettanomyces Blond
« Gepost op: 19-12-2018 21:41 u »
Nu mijn fusten door de vele feestjes van de laatste tijd weer aardig leeg raken en mijn brand-winter-biertje op smaak dient te komen dacht ik er aan om eens een bitter blond te brouwen. Waarvan ik ongeveer 20 L wanneer de Sacc klaar is ent met een brett-gist en voor een aantal maanden weg zet. Ik heb nog wat restjes munich en cara-hell welke ik hiervoor wil op gaan maken. Het doel is een droog biertje met een goede hopsmaak, het beoogd eind SG is 1.008. Ik ben tot het volgende recept gekomen en ben benieuwd wat men er van vindt;

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBitter / Brettanomyces Blond
Brouwdatum29-12-2018
BierstijlBrettanomyces blond
Volume45,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
50,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
7,00 gCaSO4
8,20 mlMelkzuur
9,87 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l11 mg/l48 mg/l136 mg/l61 mg/l110 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC58,1 %
1,78 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC17,2 %
1,00 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,7 %
1,55 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.5,7 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.5,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gMagnumbellen10,2%90 min.27,2 IBU
50,0 gStyrian Goldingspellets2,6%15 min.2,5 IBU
50,0 gSaazpellets3,5%15 min.3,4 IBU
75,0 gSaazpellets3,5%5 min.3,2 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets2,6%5 min.2,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gCML Belgian Ale ()bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #1 Gepost op: 20-12-2018 09:39 u »
Ziet er goed uit.
De Brett zou er voor kunnen zorgen dat je iets lager uitkomt in SG dan 1.008.
In de maanden tussen brouwen en bottelen kan het hoparoma wat minder worden, je kunt overwegen zoals bij Orval de laatste week voor bottelen nog wat koudhop toe te voegen.

Groet,
Hans

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #2 Gepost op: 20-12-2018 12:52 u »
Dank je, ik verwacht de beoogd sg van 1008 is met alleen de sacc. Ik verwacht dat de brett nog wegsnoept tot onder de sg1000. Wat betreft de koudhop, dit is een goed idee en ga ik waarschijnlijk wel toepassen!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.305
  • Land: be
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #3 Gepost op: 21-12-2018 05:26 u »
Ik zou de suikerstort van momenteel 15% zeker minderen, of zelfs weglaten bij een brett bier, je bier gaat met de brett nagisting al goed doordrinkbaar zijn. Je begin SG is trouwens ook maar 1054!

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #4 Gepost op: 21-12-2018 13:55 u »
Dit is het kloonrecept van BYO voor een Orval. SG 1.059 en ook relatief veel suiker. Het mag misschien wat minder maar heel vreemd vind ik het niet.





Groet,
Hans

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.305
  • Land: be
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #5 Gepost op: 21-12-2018 14:26 u »
Martijn,

Welke brett stam ga je gebruiken?





Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.892
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #6 Gepost op: 21-12-2018 15:04 u »
Voor de 2de gisting, met Brett  kuur, ofwel opkweken uit flesjes Orval, ofwel een brett versie van Wyeast die minder zuur aanmaakt. Dat is niet de lambicus!
Met flesjes Orval lukt het hel goed op op te kweken middels beetje appelsap uit een brikje.

Zie onderwerp van Cies: hier

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #7 Gepost op: 24-12-2018 16:37 u »
Ik ga nadat het bier volledig is uitgegist het in drieŽn delen. Eťn deel keg ik, het andere deel met TYB261 en het derde deel twijfel ik nog over. Hieronder het aangepast recept;

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBitter / Brettanomyces Blond
Brouwdatum29-12-2018
BierstijlBrettanomyces blond
Volume50,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)43 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
50,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
7,00 gCaSO4
8,20 mlMelkzuur
17,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l11 mg/l48 mg/l135 mg/l61 mg/l110 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC69,2 %
1,78 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC14,5 %
1,00 kgCara-hellWeyermann25 EBC8,1 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
48,4 gMagnumbellen10,2%90 min.29,6 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets2,6%15 min.3,4 IBU
75,0 gSaazpellets3,5%15 min.4,6 IBU
75,0 gSaazpellets3,5%5 min.2,9 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets2,6%5 min.2,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gCML Belgian Ale ()bovengist



Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.305
  • Land: be
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #8 Gepost op: 24-12-2018 17:27 u »
In secundaire vergisting is de ECY36 Brettanomyces clausenii ook zeer lekker net als de TYB Amalgamation Ė Brett Supper Blend

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.892
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #9 Gepost op: 25-12-2018 10:17 u »
In secundaire vergisting is de ECY36 Brettanomyces clausenii ook zeer lekker net als de TYB Amalgamation Ė Brett Supper Blend

Van welk merk is die ECY36 Serge?
't zegt men niet onmiddellijk iets...

Offline wiliam

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: be
  • Bio waar mogelijk.
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #10 Gepost op: 25-12-2018 13:10 u »

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.386
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #11 Gepost op: 25-12-2018 16:21 u »
In secundaire vergisting [...] ook zeer lekker

De uiteindelijke smaak van een Brettbier wordt ook voor een stevig deel door de hoofdgist bepaald. Het zijn de nevenproducten van die gist die worden omgezet. Als je b.v. een hoofdgist gebruikt die POF- is heb krijg je een relatief geringe Brettsmaak, een POF+ gist daarentegen kan juist voor vuurwerk zorgen,

Ingo

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.305
  • Land: be
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #12 Gepost op: 25-12-2018 18:23 u »
Van welk merk is die ECY36 Serge?
't zegt men niet onmiddellijk iets...
Wiliam heeft het antwoord gegeven  ;)

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #13 Gepost op: 26-12-2018 11:23 u »
De uiteindelijke smaak van een Brettbier wordt ook voor een stevig deel door de hoofdgist bepaald. Het zijn de nevenproducten van die gist die worden omgezet. Als je b.v. een hoofdgist gebruikt die POF- is heb krijg je een relatief geringe Brettsmaak, een POF+ gist daarentegen kan juist voor vuurwerk zorgen,

Ingo

Kun je mij nader uitleggen wat POF-/+ betekent?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.974
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #14 Gepost op: 26-12-2018 16:20 u »
Kun je mij nader uitleggen wat POF-/+ betekent?

POF is de afkorting voor Phenolic off flavor
Er zijn zogenaamde POF gisten die voor veel fenolische smaakjes kunnen zorgen in je bier.

https://beerandbrewing.com/off-flavor-phenolic/
https://www.mdpi.com/2311-5637/4/1/20/pdf

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.386
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #15 Gepost op: 26-12-2018 18:11 u »
Het OF deel van POF wordt pas een smaakafwijking vanaf een bepaalde concentratie en in een bepaalde bierstijl. In pils is het 'altijd' uit den boze, in een Blonde wil je wel een beetje hebben.

Ingo

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 581
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #16 Gepost op: 26-12-2018 19:14 u »
En in een saison is het verplicht.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #17 Gepost op: 28-12-2018 20:13 u »
Welk soort gisten komen dan vooral in aanmerking? Saison, maar zitten daar ook Belgische gisten bij? Ik heb een tripel met BE256 gebrouwen en deze is van sg1008 naar sg996 gegaan en heeft een enorm funky smaak (en een oranje kleur) gekregen.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bitter / Brettanomyces Blond
« Reactie #18 Gepost op: 05-01-2019 19:27 u »
Uiteindelijk weer eens gebrouwen zonder de increase yield disk van bacbrewing en mijn rendement ging weer omhoog naar 80%. Vergeten suiker toe te voegen bij de kook, het is het vat in gegaan met SG1053, idee was om vandaag de suiker bij te voegen maar het is nu al naar SG1009 gezakt. Besloten om dus voor een volmout blondje te gaan. Ik ben zeer te spreken over de Crossmyloof gist, de smaak van het monster deed mij denken aan de chouffe gist, alhoewel deze bij mij nooit zo'n sterkje vergisting haalde zonder suiker.

Tags: brettanomyces