Risico's beschadiging emaille pan

Gestart door Jacques, 28-11-2020 22:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Pendelaar op 28-11-2020  17:25 uIk wil je niet ontmoedigen maar een emaille pan aanbieden die is beschadigd is niet zonder gevaar. Google maar eens op beschadigde emaille pan. Het hoeft niet direct gevaarlijk te zijn maar voorkomen is beter dan genezen.

Pendelaar

Graag alleen reageren in het board Prikbord als je belangstelling hebt voor een artikel dat te koop aangeboden wordt.

Overigens kan een kleine beschadiging geen kwaad. Je krijgt wat meer ijzerzouten in je bier en dat is goed voor de schuimhoudbaarheid...

Pendelaar

Citaat van: Jacques op 28-11-2020  22:23 uGraag alleen reageren in het board Prikbord als je belangstelling hebt voor een artikel dat te koop aangeboden wordt.

Overigens kan een kleine beschadiging geen kwaad. Je krijgt wat meer ijzerzouten in je bier en dat is goed voor de schuimhoudbaarheid...

Zie diverse teksten op internet en een paar cm beschadiging is niet zo maar een kleine beschadiging. Ik spreek uit ervaring dus ga me nu niet vertellen dat het goed is voor de schuimhoudbaarheid ! Ik kan je zeggen dat "glas" (emaille) in je maag niet echt bevordelijk is voor je gezondheid. Vandaar deze waarschuwing.

Een emaille pan kan ook kapot. Wanneer de pan beschadigd is, er zit een diepe kras of er is een stukje van het emaille eraf aan de binnenkant, dan moet je de pan helaas weggooien. Door de beschadiging komt nikkel vrij en de pan is niet meer veilig te gebruiken

Jacques

Citaat van: Pendelaar op 28-11-2020  23:15 uZie diverse teksten op internet en een paar cm beschadiging is niet zo maar een kleine beschadiging. Ik spreek uit ervaring dus ga me nu niet vertellen dat het goed is voor de schuimhoudbaarheid ! Ik kan je zeggen dat "glas" (emaille) in je maag niet echt bevordelijk is voor je gezondheid. Vandaar deze waarschuwing.

Een emaille pan kan ook kapot. Wanneer de pan beschadigd is, er zit een diepe kras of er is een stukje van het emaille eraf aan de binnenkant, dan moet je de pan helaas weggooien. Door de beschadiging komt nikkel vrij en de pan is niet meer veilig te gebruiken

Nikkel? ???
Een emaille pan is doorgaans van ijzer. IJzerzouten bevorderen de schuimhoudbaarheid.


Pendelaar

Citaat van: Jacques op 28-11-2020  23:25 uNikkel? ???
Een emaille pan is doorgaans van ijzer. IJzerzouten bevorderen de schuimhoudbaarheid.

Prima als je het beter denkt te weten. Uit ervaring, ziekenhuisopname, heb ik het van dichtbij meegemaakt. Uitspraak dat het wel mee zal vallen zijn dan ook voor jouw rekening.
Nogmaals, ik heb alleen trachten te waarschuwen.

bierfan

Hoe is dat emaille in je maag terecht gekomen dan?

Jacques

Citaat van: Pendelaar op 28-11-2020  23:34 uPrima als je het beter denkt te weten. Uit ervaring, ziekenhuisopname, heb ik het van dichtbij meegemaakt. Uitspraak dat het wel mee zal vallen zijn dan ook voor jouw rekening.
Nogmaals, ik heb alleen trachten te waarschuwen.

Als de emaille vrijkomt tijdens het brouwen is er niet zo veel aan de hand. Het wordt opgenomen in de bostel.
Bij het koken is het ook niet zo'n probleem. De emaiille blijft dan achter in het gistdepot van je gistvat.
De kans dat je emaille in je glas krijgt is nihil. Emalle is zwaarder dan water...

SVB

Volgens mij is zijn advies gewoon geldig, laten we nou niet gaan doen of dat niet zo is: je wilt geen glas in je pan hebben!! Lijkt me vrij evident, een pan die beschadigd is beter niet gebruiken lijkt me dus ook een logisch gevolg... of het een kleine kans is of niet... snap niet waarom hier een gelijk opgehaald moet worden.

pincopallino

Een beschadigd emaille pan veroorzaakt roest... lijkt mij niet gezond.

hansHalberstadt

Citaat van: Pendelaar op 28-11-2020  23:34 uUit ervaring, ziekenhuisopname, heb ik het van dichtbij meegemaakt.
Kun je eens wat specifieker zijn? Is er een scherp stuk emaille in een glas bier gekomen en toen opgedronken?
Dus vanuit de kookketel eerst meegekomen naar het gistingsvat, toen naar het bottelvat en na de gisting in de flesjes en toen in je glas bier?

Pendelaar

Dit is mijn laatste reactie.
Een kleine stukje emaille in darmwand gekomen met de diverse bloedingen en ontstekingen tot gevolg.
Niet gekomen door bierbereiding.
Ik tracht alleen te waarschuwen dat een kapotte pan risico's met zich meebrengt die je liever niet wil meemaken.
Of je die pan nu voor bier of iets anders gebruikt, het is niet slim om deze te blijven gebruiken.
Ik hoef geen gelijk te krijgen, uit eigen vervelende ervaring weet ik dat ik dat heb. Dus als er iemand allemaal beweert dat het wel los zal lopen... en het in mijn ogen in feite ook nog goed gaat praten (beter voor schuimvorming) Weet niet wat belangrijker is, een mooie schuimkraag of met een darmwandperforatie in ziekenhuis. Maakt u zelf maar de keuze.
Uiteraard gaat het vele malen goed totdat.
Nogmaals: heb getracht alleen te helpen/te waarschuwen en dit is mijn laatste reactie op dit onderwerp.

hansHalberstadt

Citaat van: Pendelaar op 29-11-2020  15:02 uEen kleine stukje emaille in darmwand gekomen met de diverse bloedingen en ontstekingen tot gevolg.
Niet gekomen door bierbereiding.
point taken.
Met een emaille etenspan waar je bv aardappelen en groente in kookt of nog erger stampot is dat denk ik een serieus risico omdat de amaille dan direct in contact staat met het vaste voedsel dus stukjes die ervan af kunnen springen en in je eten komen. Bij bierbrouwen ligt dat risico toch wat verder weg denk ik omdat je het vanwege de diverse filterstappen het risico verkleint, maar zeker goed dat je het aangeeft en iedereen zich dat risico realiseert.

Jacques

Citaat van: Pendelaar op 29-11-2020  15:02 uDit is mijn laatste reactie.
Een kleine stukje emaille in darmwand gekomen met de diverse bloedingen en ontstekingen tot gevolg.
Niet gekomen door bierbereiding.
Ik tracht alleen te waarschuwen dat een kapotte pan risico's met zich meebrengt die je liever niet wil meemaken.
Of je die pan nu voor bier of iets anders gebruikt, het is niet slim om deze te blijven gebruiken.
Ik hoef geen gelijk te krijgen, uit eigen vervelende ervaring weet ik dat ik dat heb. Dus als er iemand allemaal beweert dat het wel los zal lopen... en het in mijn ogen in feite ook nog goed gaat praten (beter voor schuimvorming) Weet niet wat belangrijker is, een mooie schuimkraag of met een darmwandperforatie in ziekenhuis. Maakt u zelf maar de keuze.
Uiteraard gaat het vele malen goed totdat.
Nogmaals: heb getracht alleen te helpen/te waarschuwen en dit is mijn laatste reactie op dit onderwerp.

Stukjes emaille dat in je voedsel terecht komt is zeker een risico voor je gezondheid.
Maar we hebben het hier over de bereiding van bier. Daarbij wordt het maisch gefilterd, het wort gekookt en daarna overgebracht naar je gistvat en staat het bier een tijdje voordat het gebotteld wordt. Na het bottelen staat het bier weer een tijdje. Het gistdepot laat je in de fles. Door al deze handelingen is de kans dat er een klein deeltje emaille in je darmen komt nihil.

Maar ik begrijp dat als je een ziekenhuisopname hebt gehad omdat er emaille in je eten zat je heel voorzichtig bent geworden.

André de Laat

Citaat van: Pendelaar op 29-11-2020  15:02 uDit is mijn laatste reactie.
Een kleine stukje emaille in darmwand gekomen met de diverse bloedingen en ontstekingen tot gevolg.
Niet gekomen door bierbereiding.
Ik tracht alleen te waarschuwen dat een kapotte pan risico's met zich meebrengt die je liever niet wil meemaken.
Of je die pan nu voor bier of iets anders gebruikt, het is niet slim om deze te blijven gebruiken.
Ik hoef geen gelijk te krijgen, uit eigen vervelende ervaring weet ik dat ik dat heb. Dus als er iemand allemaal beweert dat het wel los zal lopen... en het in mijn ogen in feite ook nog goed gaat praten (beter voor schuimvorming) Weet niet wat belangrijker is, een mooie schuimkraag of met een darmwandperforatie in ziekenhuis. Maakt u zelf maar de keuze.
Uiteraard gaat het vele malen goed totdat.
Nogmaals: heb getracht alleen te helpen/te waarschuwen en dit is mijn laatste reactie op dit onderwerp.

Ik heb deze thread met belangstelling mee gelezen. Joh, ik heb met bepaalde mensen te doen. Dank je wel voor de uiteenzetting. Gaat het inmiddels wat beter met je? En dank voor de waarschuwing. Eenieder kan ermee doen wat men wil. Mij is het helemaal duidelijk in elk geval.

Groet,

André.

magicjantje

Ik vond dat ik toch even moest reageren in dit draadje, ik ben namelijk de gene die afgelopen vrijdag de pan op is komen halen.
Ik wist van te voren dat er een beschadiging in de pan zou zitten.
Op het eerste oog viel dit alleszins mee.

Na een grondige schoonmaak van de pan (er zat nogal een laagje kalkaanslag in) blijkt de schade nog minder dan het leek.
Ik ga dit met een emaille reparatie setje proberen te fixeren, wat wel moet lukken.

Was de schade groter dan gedacht, had ik de pan uiteraard laten staan.
En mocht het niet te fixeren zijn (waar ik vooralsnog niet van uitga) gebruik ik deze pan natuurlijk niet.

Kortom, bedankt voor je waarschuwing, dat emaille gevaarlijk kan zijn wist ik al vanuit mijn opleiding consumptieve techniek.
Dat neem ik zeker serieus.

Maar een grotere pan, ruilen tegen een paar biertjes, daar kan geen Black Friday deal tegenop.

Nogmaals, bedankt voor de waarschuwing.
En @thepsych bedankt voor je pan en hopelijk waren de biertjes lekker.


knopov

Ik heb zelf ook een beschadigde emaille pan en zat te kijken of dit te repareren is/was. Alle emaille reparatiesetjes op de markt zijn geschikt voor badkuipen en andere sanitaire teopassingen. Echter zijn ze niet geschikt voor voedselcontact. Wel om een pan aan de buitenkant te repareren maar niet de binnenkant.
ik denk dat het repareren meer kwaad kan dan dat het goed doet.


hansHalberstadt

Ik heb wel eens siliconenlijm geprobeerd. Dat gaat prima en hecht ook goed.

jacob b

Zo, net de pan waar ik altijd aardappels in kook maar weggegooid.
Ook emaille met stukjes uit de bodem.

Geschrokken van dit verhaal!

beermenke

Repareren, volgens mij verkeerde bezuinigingen.
Er wordt op andere momenten veel meer zinloos uitgegeven en een tweedehands RVS kost nu eenmaal geen kapitaal in vergelijking tot het genot. Ff zoeken maar komen geregeld voorbij. Maar ja, ieder maakt eigen keuze natuurlijk.

Bvk1983

Ik heb mijn weckketel ook beschadigd bij het maken van een doorvoer en deze gerepareerd met ruim voldoende emaille repair. De pan ga ik alleen nog gebruiken om te maischen, het emaille repair is niet bestand tegen kooktemperaturen.

Andert

Beschadigingen in een emaille pan zijn niet erg mits er geen emaille meer afbrokkelt en de beschadiging niet tot op het ijzer reikt zodat er roestvorming optreedt.

Je kunt beschadigd emaille voorzichtig glad slijpen met een slijpsteentje in een dremel. Als er geen scherpe randen meer zijn brokkelt het emaille niet meer af.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.