FermZilla All Rounder onder natuurlijke druk vergisten

Gestart door Eriks, 24-10-2020 15:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eriks

Elke keer als ik weer nieuwe mout, hop en gist koop breidt mijn brouw hobby automatisch een beetje uit. Dit keer met een nieuw vergistingvat;

FermZilla All Rounder
https://www.kegland.com.au/fermzilla-30l-all-rounder-pressure-rated-keg-fermenter.html

Natuurlijk heel leuk en interessant dat je kan mee kijken tijdens de fermentatie!
Maar nu had ik er nog een ideetje mee, maar ik weet niet of dit kan.. En als het kan, hoe het beste te doen..

Bij dit ding zit een druk ventiel dat op 2,5 bar af kan blazen, met het idee dat je gecarboniseerd bier kan maken en daarmee een keg oid kan afvullen. Of met een extra set vanuit het vat zo je bierglas in.
Nu vroeg ik me af, het op druk brengen, lukt dat ook met de normale fermentatie? Dus zodra je gekookt hebt, alles het vat in, deksel erop en in plaats van het waterslot gelijk dat druk ventiel gebruiken? Of eventueel nog een tweede stap er tussen in, dat je eerst normaal vergist om daarna de bottelsuiker in het vat toe te voegen? (met het idee dat je dan geen CO2 tank nodig hebt)
Andere wat ik me afvroeg, stel dat dit mooi lukt. Dan moet het nog in een flesje (in mijn geval gebruik ik bierflesjes) Hoe krijg je het fatsoenlijk in een bierflesje? Zou dit lukken met een standaard hevellaar?

Henielma

Fermentatie maakt probleemloos die druk. Op dit moment ben ik een pils aan het vergisten onder 1 bar druk die door de gist zelf opgebouwd wordt.

In een fust zien te krijgen van een dergelijk uitvergist bier gaat goed  met een gesloten systeem (wat druk laten opbouwen in je fust) en tijdens het vullen van het fust af en toe wat druk aflaten van het fust. In een flesje zien te krijgen is aanzienlijk meer geknoei is mijn ervaring. Je kan een Beergun gebruiken hiervoor maar zelf vind ik dat ook maar een heel gedoe en geknoei.

middelaersch

Citaat van: Henielma op 24-10-2020  16:32 uIn een flesje zien te krijgen is aanzienlijk meer geknoei is mijn ervaring. Je kan een Beergun gebruiken hiervoor maar zelf vind ik dat ook maar een heel gedoe en geknoei.

Ik neem aan dat het geknoei ontstaat door schuimvorming?
Zou het dan niet helpen als je voor het bottelen het bier flink koelt?

Henielma

Inderdaad geknoei door schuimvorming. Zeker omdat ik de suiker voor de hergisting op fles als kristalsuiker in de flesjes doe. Beter zou het zijn om de suiker in opgeloste vorm in de flesjes te doen.
Verder koelen (was bij mij 10 ºC ) zal helpen maar denk er ook aan om de lege flesjes ook te koelen tot deze lage temperatuur en ze te vullen voordat ze opwarmen.

Eriks

Citaat van: Henielma op 24-10-2020  17:19 uInderdaad geknoei door schuimvorming. Zeker omdat ik de suiker voor de hergisting op fles als kristalsuiker in de flesjes doe. Beter zou het zijn om de suiker in opgeloste vorm in de flesjes te doen.
Verder koelen (was bij mij 10 ºC ) zal helpen maar denk er ook aan om de lege flesjes ook te koelen tot deze lage temperatuur en ze te vullen voordat ze opwarmen.

Misschien een stomme vraag, maar waarom nog suiker in het flesje als je toch al meer dan genoeg koolzuur in het bier hebt zitten?

Henielma

1 bar druk bij 10 ºC is niet voldoende koolzuur en daarbij stond die nog maar een paar dagen op 10 ºC, daarvoor was het 19 ºC.   

banjobill27

Ik heb zelf een fermentasaurus waarmee ik onder druk vergist, ik vul af met een tegendrukvuller van ome Ali à 25 euro. Heb je wel een koolzuurfles voor nodig maar als je die hebt een prima optie.

Henielma


banjobill27

De verkoper waar ik hem van heb gekocht biedt hem niet meer aan. Maar product is denk ik hetzelfde:

€ 20,35  43%OFF | Bier Fles Filler Huishoudelijke Homebrew 304 Roestvrij Staal Teller Druk Bierfles Filler CO2 Bier Brouwen Kit
https://a.aliexpress.com/_mKfCXOV

Eriks

Als ik het goed heb, samenvattend ;)
- Onder druk vergisten, geen enkel probleem. Eigenlijk ook wel logisch! Want na het afvullen doe je hetzelfde in een flesje met bottelsuiker
- Vullen van flesjes met gecarboniseerd bier, met een tegendrukvuller. Dat kan niet op een andere manier? Het hevig schuimen van het bier zal natuurlijk parten spelen. En bestaan er tegendrukvullers zonder externe CO2 invoer? (Krijg ze niet gevonden in ieder geval, of ik zoek verkeerd)

banjobill27

Mijn ervaring is dat zonder tegendrukvuller het alleen knoeien en frustratie wordt. Misschien heeft iemand anders daar een oplossing voor.

Mbt tegendrukvuller zonder externe CO2 toevoer, dat bestaat niet. Immers, de extra CO2 waarmee je je flesje onder druk zet en dus de druk gelijk maakt in je vat en je flesje is juist de sleutel tot het beperken van schuim. Haal je dat weg, heb je feitelijk weer hetzelfde probleem als bij een afvulpijpje.

Overigens, ik ben erg blij hoe dat afvullen onder tegendruk werkt, wat mij betreft zeker de € 90 aanschaf van een CO2 cilinder waard. Maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken.

jouri1995

Zijn er al meer mensen met ervaringen met de All rounder? En het tappen uit deze unit?
Heb hem zojuist besteld samen met de 27 L Fermzilla. Was het geknoei met de lekkende emmers zat :)

Eriks

Citaat van: jouri1995 op 27-11-2020  16:56 uZijn er al meer mensen met ervaringen met de All rounder? En het tappen uit deze unit?
Heb hem zojuist besteld samen met de 27 L Fermzilla. Was het geknoei met de lekkende emmers zat :)

Werkt prima als het mij vraagt! Vooral leuk om de vergisting te zien. En hij lekt niet zoals een emmer dat wel doet

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.