Simpel recept voor twee beginnende brouwers

Gestart door Hylke, 16-12-2018 12:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hylke

Beste brouwers,

Een vriend van mij en ik houden ons profielwerkstuk over het brouwen van bier. Voor het geval het begrip profielwerkstuk niet helemaal duidelijk is: in je examenjaar van de middelbare school ben je als leerling verplicht een groot eindwerkstuk te maken voor een vak dat je volgt. Zoals gezegd, wij gaan proberen ons eigen bier te brouwen voor het vak scheikunde.

Wij hebben allebei 0,0 ervaring met brouwen, maar we hebben ons uiteraard ingelezen, dus we weten wel wat we moeten doen.
Omdat het profielwerkstuk ook een soort onderzoek moet zijn, hadden wij bedacht de volgende varianten van bier te brouwen:
-Gewoon pils
-Pils waar we de alcohol uit destilleren
-Pils met 2x zoveel hop als in het recept
-Pils met 2x zoveel mout als in het recept
-Pils met 2x zoveel gist als in het recept
Het maakt ons niet heel veel uit of de onderste drie varianten te drinken zijn, het gaat ons meer om de wetenschappelijke kant hiervan.
Nu zijn we mede dankzij dit forum tot de conclusie gekomen dat pils brouwen misschien iets te ingewikkeld wordt, dus we zijn opzoek naar een alternatief.
Na een beetje zoeken, dachten wij dat een Pale Ale of een blond bier wel een goed idee zou kunnen zijn.
Maar omdat wij vrijwel geen ervaring hebben, zijn we erg benieuwd of er mensen zijn die ons zouden kunnen helpen met een recept dat redelijk makkelijk te brouwen is.

Alvast bedankt voor de reacties!

Ansius

100% pilsmout, een soort hop, met een neutrale korrelgist laten vergisten.

Henielma

Een Bond bier lijkt me wel geschikt hiervoor. Recept zoals Ansius aangeeft is een goed en eenvoudig recept idee. Een Pils is wat lastig vanwege de vergistingstemperatuur van een ondergist.

brouwerwaldonk

Wil je dat een en ander een beetje lukt maak dan een biertje van maximaal 7%.
Voor 10L bier heb je nodig
2,5kg geschroot pilsenmout.
30 à 35g hoppellets
8 L brouwwater van 60°C
7L spoelwater van 80°C
Een brouwketel van minstens 15L. waarin nadien het gefilterde wort gekookt wordt met de hop.
Koken zonder deksel op de ketel.
Het gekookte wort snel koelen tot 22°C. zonder luchtinslag.
Het koude wort enten met biergist = een zakje korrelgist uitstrooien in het gistvat (niet roeren eerste 5 minuten) en 1 à 2 weken laten gisten bij 22°C.
Het jonge bier afhevelen van de gist en 2 weken lageren bij 10°C.
Overhevelen naar een bottelemmer en 7g/L bottelsuiker opgekookt in een beetje water toevoegen.
Minstens 1 week laten hergisten in de fles bij minstens 20°C.

Veel succes..!
 

Trapkast

Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!  ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.