Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik opgekweekte Abt12 gist  (gelezen 1689 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Gepost op: 16-12-2018 12:22 u »
Heb deze vraag ook al in het onderwerp "kloonbrouwsels" geplaatst maar nog geen antwoord gekregen. Ik ben benieuwd of er ervaringen zijn met de toepassing van gist die is opgekweekt uit flesjes St.Bernardus Abt12. Ik heb dat zelf gedaan, 2 x 2l starter gemaakt en de slurry daarvan toegevoegd aan ca. 25l wort met hoge startSG, gebaseerd op o.a. 5kg Weyermann Abbey mout. Mochten er brouwers zijn die met deze opkweek werken/hebben gewerkt, dan is mijn interesse specifiek in het verloop n de hoofdgisting (liep bij mij als een trein naar ca. 1.030, maar gaat nu erg langzaam). Misschien gaat het bij deze gist/wort altijd langzaam, maar andere brouwsels, ook met hoog startSG, gingen veel sneller naar bijv. 1.010.

Hoor graag!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.441
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #1 Gepost op: 16-12-2018 12:31 u »
Volgens mij zelfde als Westmalle?

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #2 Gepost op: 16-12-2018 12:53 u »
Volgens mij zelfde als Westmalle?

Ik begreep dat Westvleteren de Westmalle gist gebruikt. Of dat ook voor de Abt12 is...?

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #3 Gepost op: 16-12-2018 13:32 u »
Ik ben ook St.-Bernardus aan het opkweken, en het ruikt toch anders dan de Westmalle, die ik in het najaar-voorjaar 2016-2017 heb opgekweekt.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.085
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #4 Gepost op: 16-12-2018 14:43 u »
Citaat
Ik begreep dat Westvleteren de Westmalle gist gebruikt.
Dat klopt die gebruiken dezelfde gist, het zijn ook dezelfde paters.

Citaat
Ik ben ook St.-Bernardus aan het opkweken, en het ruikt toch anders dan de Westmalle
St Bernardus is van Watou en het zijn geen paters, mogelijk hebben die niet meer de Westmalle gist maar hun eigen gistsoort. Ik vind hun bier trouwens heel lekker.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #5 Gepost op: 16-12-2018 18:20 u »
Ik ben ook St.-Bernardus aan het opkweken, en het ruikt toch anders dan de Westmalle, die ik in het najaar-voorjaar 2016-2017 heb opgekweekt.

Het lijkt me inderdaad zeker geen Westmalle. Weet dat dit een oude, en wellicht steeds weerkerende discussie is, maar vroeg me af of hetgeen we uit de flesjes opkweken nu d gist of bottelgist is. Het lijkt me namelijk dat d gist in ieder geval n goed met maltotriose n met veel alcohol raad zou moeten weten.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #6 Gepost op: 11-10-2019 20:08 u »
Ik heb onlangs een dubbel gebrouwen met deze gist.
Het opkweken uit fles ging verrassend goed maar uiteindelijk kwam ik aan een SVG van 67% wat ik toch wel aan de lage kant vind.
Het bier zit nu 3 weken in de fles maar de smaak is niet echt wat ik er van had verwacht en er zit nauwelijks schuim op. Terwijl bij het openen van de fles toch een behoorlijke sis te horen was.
Al met al vermoed ik dat het een bottelgist is.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #7 Gepost op: 11-10-2019 20:51 u »
Ik heb St.-Bernardus gist opgekweekt uit St.-Bernardus Blond en Tripel, tussen Sep. 2018 en voorjaar 2019, ik heb er drie bieren mee gebrouwen:

  • 5 liter licht bier (na een paar keer kweken) om een grote hoeveelheid gist te bekomen
  • Een tripel met een gedeelte van het vorige resultaat (8 liter, 8% ABV)
  • Een Abt/Westvleteren 12 kloon met een gedeelte van het eerste resultaat (9 liter, 9,5% ABV)

In alle drie de gevallen heb ik een SVG van 80% behaald.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.085
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #8 Gepost op: 12-10-2019 07:24 u »
Voor allen die de authentieke gist willen gebruiken van de paters van Westmalle, Rochefort of Chimay alsook de echte De koninck die kunnen hier terecht. Je bekomt een flesje met 11 ml gistend wort met levende gistcellen in topconditie.  Deze gisten komen uit de gistkamer van de betreffende brouwerij


Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #9 Gepost op: 12-10-2019 09:02 u »
Voor allen die de authentieke gist willen gebruiken van de paters van Westmalle, Rochefort of Chimay alsook de echte De koninck die kunnen hier terecht. Je bekomt een flesje met 11ml gistend wort met levende gistcellen in topconditie.  Deze gisten komen uit de gistkamer van de betreffende brouwerij



Waar kun je dan terecht?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.085
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #10 Gepost op: 12-10-2019 10:07 u »
Ten noorden van Antwerpen op 500 m van de afrit nr 5 Breda - Antwerpen. De 2de zijstraat aan de linkerkant op de rijksweg na de afrit.

Volgende week wil ik brouwen en heb nu zo een flesje Rochefort klaar staan.
Ik heb zonet een telling van het aantal gistcellen gedaan die in zo een flesje zitten. In elke ml zitten 103.900.000 jonge actieve gistcellen. Die moet je nog opschalen volgens de regels van de kunst.
Ik begin met het flesje in 50 ml steriel wort en per dag maal 10 verse wort toevoegen en op de magneetroerder met beluchten. Zo bekom ik op enkele dagen een zeer actieve starter die ik altijd integraal toevoeg.
Na een dag of 7 is mijn wort altijd volledig uitgegist, waarna ik steevast 2 weken lager bij 10C.
Bij het bottelen voeg ik dan naast de bottelsuiker nog zo een flesje toe als bottelgist aan 43 L bier.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #11 Gepost op: 12-10-2019 11:21 u »
Fijn dat men hier altijd zo lekker bij het oorspronkelijke onderwerp blijft... ::)

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #12 Gepost op: 12-10-2019 15:24 u »
Ten noorden van Antwerpen op 500m van de afrit nr 5 Breda - Antwerpen. De 2de zijstraat aan de linkerkant op de rijksweg na de afrit.

Volgende week wil ik brouwen en heb nu zo een flesje Rochefort klaar staan.
Ik heb zonet een telling van het aantal gistcellen gedaan die in zo een flesje zitten. In elke ml zitten 103.900.000 jonge actieve gistcellen. Die moet je nog opschalen volgens de regels van de kunst.
Ik begin met het flesje in 50ml steriel wort en per dag maal 10 verse wort toevoegen en op de magneetroerder met beluchten. Zo bekom ik op enkele dagen een zeer actieve starter die ik altijd integraal toevoeg.
Na een dag of 7 is mijn wort altijd volledig uitgegist, waarna ik steevast 2 weken lager bij 10C.
Bij het bottelen voeg ik dan naast de bottelsuiker nog zo een flesje toe als bottelgist aan 43L bier.
Ik vind de reactie wel waardevol en "on topic", het gaat nog altijd over het opkweken van de gist (al dan niet de Abt12).

Is dat dan een adres van een brouwerij of is dat uw adres? en kan je deze flesjes daar dan kopen?

Ik zou graag leren hoe je de gist cellen kunt tellen? gaat dit met een microscoop bij een bekend volume? tellen met software? wat voor soort apparatuur heb je dan daarvoor nodig en hoe maak je onderscheid tussen levende en dode cellen?

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #13 Gepost op: 12-10-2019 17:25 u »
Ik zou graag het hele proces willen leren. Met alle tips en trucs maar ook alle valkuilen.
Wordt er ergens zo'n cursus gegeven of valt er iets te organiseren bij een deskundige?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.085
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #14 Gepost op: 12-10-2019 22:17 u »
Is dat dan een adres van een brouwerij of is dat uw adres? en kan je deze flesjes daar dan kopen?

Ik zou graag leren hoe je de gist cellen kunt tellen? gaat dit met een microscoop bij een bekend volume? tellen met software? wat voor soort apparatuur heb je dan daarvoor nodig en hoe maak je onderscheid tussen levende en dode cellen?
Dat is het adres waar ik woon. Ik ben een gepensioneerde mekanieker en al 25 jaar bezig met gistkweek.
Gistcellen tellen kan enkel met een microscoop op vergroting x400, met n homogene druppel suspentie, vooraf verdund, op een telkamer (een glasplaatje met een speciale vorm met een raster) 
Door het aantal cellen in 25 vierkantjes te tellen en verminigvuldigen met de verdunning en met 10.000 weet je hoeveel gistcellen er in de oorspronkelijke gistende wort aanwezig zijn.
Door de korte tijd nodig voor het opschalen, dan heb je nog geen dode cellen, die heb je pas na de hoofdgisting en dan heel veel. Met een kleurstof kan je levende van dode cellen goed onderscheiden.

Een starter maken van zo een flesje is echt niet moeilijk, maar zeer zuiver werken is een noodzaak.
Niet overdrijven met gistvoeding is mijn motto, het doet meer kwaad dan goed, op dit forum worden enorme hoeveelheden gistvoeding aanbevolen, zij zijn niet goed bezig volgens mij. Die enorme hoeveelheden voedings zouten geven een vieze smaak waardoor zij die het toch doen hun starter moeten afgieten en zo de meest actieve cellen weggooien.

Met kleine hoeveelheden wort beginnen, regelmatig beluchten met of zonder bruissteen en als het even kan in een erlenmeyer op de magneetroerder.
Diegene die hier gist komen afhalen krijgen in detail de uitleg met alle tips en tricks, met voorbeelden, hoe ze moeten opschalen, kweken, gistbank opzetten enz.


Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.085
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #15 Gepost op: 13-10-2019 10:40 u »
Ik zou graag het hele proces willen leren. Met alle tips en trucs maar ook alle valkuilen.
Wordt er ergens zo'n cursus gegeven of valt er iets te organiseren bij een deskundige?
Ik ben altijd bereid om alle tips en tricks mee te delen. Maak een afspraak en kom maar af naar Ekeren waar ik woon.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #16 Gepost op: 13-10-2019 12:17 u »
Ik heb u een e-mail gestuurd.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.085
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #17 Gepost op: 13-10-2019 14:41 u »
Gelezen en beantwoord.

Tags: gist