Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik opgekweekte Abt12 gist  (gelezen 527 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Gepost op: 16-12-2018 12:22 u »
Heb deze vraag ook al in het onderwerp "kloonbrouwsels" geplaatst maar nog geen antwoord gekregen. Ik ben benieuwd of er ervaringen zijn met de toepassing van gist die is opgekweekt uit flesjes St.Bernardus Abt12. Ik heb dat zelf gedaan, 2 x 2l starter gemaakt en de slurry daarvan toegevoegd aan ca. 25l wort met hoge startSG, gebaseerd op o.a. 5kg Weyermann Abbey mout. Mochten er brouwers zijn die met deze opkweek werken/hebben gewerkt, dan is mijn interesse specifiek in het verloop n de hoofdgisting (liep bij mij als een trein naar ca. 1.030, maar gaat nu erg langzaam). Misschien gaat het bij deze gist/wort altijd langzaam, maar andere brouwsels, ook met hoog startSG, gingen veel sneller naar bijv. 1.010.

Hoor graag!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.281
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #1 Gepost op: 16-12-2018 12:31 u »
Volgens mij zelfde als Westmalle?

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #2 Gepost op: 16-12-2018 12:53 u »
Volgens mij zelfde als Westmalle?

Ik begreep dat Westvleteren de Westmalle gist gebruikt. Of dat ook voor de Abt12 is...?

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #3 Gepost op: 16-12-2018 13:32 u »
Ik ben ook St.-Bernardus aan het opkweken, en het ruikt toch anders dan de Westmalle, die ik in het najaar-voorjaar 2016-2017 heb opgekweekt.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #4 Gepost op: 16-12-2018 14:43 u »
Citaat
Ik begreep dat Westvleteren de Westmalle gist gebruikt.
Dat klopt die gebruiken dezelfde gist, het zijn ook dezelfde paters.

Citaat
Ik ben ook St.-Bernardus aan het opkweken, en het ruikt toch anders dan de Westmalle
St Bernardus is van Watou en het zijn geen paters, mogelijk hebben die niet meer de Westmalle gist maar hun eigen gistsoort. Ik vind hun bier trouwens heel lekker.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: gebruik opgekweekte Abt12 gist
« Reactie #5 Gepost op: 16-12-2018 18:20 u »
Ik ben ook St.-Bernardus aan het opkweken, en het ruikt toch anders dan de Westmalle, die ik in het najaar-voorjaar 2016-2017 heb opgekweekt.

Het lijkt me inderdaad zeker geen Westmalle. Weet dat dit een oude, en wellicht steeds weerkerende discussie is, maar vroeg me af of hetgeen we uit de flesjes opkweken nu d gist of bottelgist is. Het lijkt me namelijk dat d gist in ieder geval n goed met maltotriose n met veel alcohol raad zou moeten weten.

Tags: gist