Vragen over maischschema

Gestart door remolen, 10-12-2018 16:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

remolen

Uit de recepten hier op het forum een prijswinnend recept voor een tripel in mijn computer geklopt.
Nu heb ik een vraag over het maischschema. Is het nodig zo lang te maischen? Komt dit wellicht door de havervlokken die worden gebruikt?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recepttest
Brouwdatum14-12-2018
BierstijlTripel
Volume19,7 l
Begin SG1,078 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,8%
Alcoholgehalte8,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement73,6 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water uit Assen
1,00 gCaCl2
2,60 gCaSO4
6,30 mlMelkzuur
7,28 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
91 mg/l6 mg/l20 mg/l180 mg/l38 mg/l67 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,74 kgPilsmoutDingemans3 EBC72,2 %
0,85 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,9 %
0,43 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC6,5 %
0,55 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 °C20 min.45 min.3,7 l/kg
68,0 °C1 min.20 min.3,7 l/kg
73,0 °C15 min.30 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,1 gCascadepellets5,5%80 min.26,2 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%10 min.1,7 IBU
9,0 gSaazbellen3,5%10 min.0,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,1 l + 0,3 l + 0,9 l getrapte starterBelgian Witbier (3944)bovengist


Koen S

Je kan volgens mij de stappen iets inkorten bv. 40' op 63, 15' op 68 en 20' op 73°C.
Zo heb ik het met mijn laatste tripel gedaan en ik haalde een brouwzaalrendement (volgens BrouwHulp) van 78%.

Serge VL

Citaat van: Koen S op 10-12-2018  16:39 uJe kan volgens mij de stappen iets inkorten bv. 40' op 63, 15' op 68 en 20' op 73°C.
Zo heb ik het met mijn laatste tripel gedaan en ik haalde een brouwzaalrendement (volgens BrouwHulp) van 78%.
Als je een refractometer hebt kan je beter de versuikering opvolgen,
Bij 63°C  maischen tot de versuikering gedurende 5 min niet meer toeneemt. (ik schat dat je max 30 min nodig hebt)
Dan naar 68°C, dan is de verstijfseling van de zetmeelstrengen uit de gerstemout volledig, en weer maischen tot de versuikering gedurende 5 min niet meer toeneemt of max 20 min
Dan naar 72°C  dan is de verstijfseling van de zetmeelstrengen van de havervlokken pas volledig  en weer maischen tot de versuikering gedurende 5 min niet meer toeneemt.

Vermoedelijk ga je in totaal niet meer dan 60 min maischen (eerder 45 min)

remolen

Citaat van: Serge VL op 10-12-2018  19:04 uAls je een refractometer hebt kan je beter de versuikering opvolgen,
Bij 63°C  maischen tot de versuikering gedurende 5 min niet meer toeneemt. (ik schat dat je max 30 min nodig hebt)
Dan naar 68°C, dan is de verstijfseling van de zetmeelstrengen uit de gerstemout volledig, en weer maischen tot de versuikering gedurende 5 min niet meer toeneemt of max 20 min
Dan naar 72°C  dan is de verstijfseling van de zetmeelstrengen van de havervlokken pas volledig  en weer maischen tot de versuikering gedurende 5 min niet meer toeneemt.

Vermoedelijk ga je in totaal niet meer dan 60 min maischen (eerder 45 min)

super
dat kan ik inderdaad doen. Heb een refractometer. Haal jij dan altijd bovenuit de ketel of onderuit ? of maakt dat geen verschil ?

Easybrew pompt alles rond.. dus zou redelijk gelijk moeten zijn. Eerst de kraan even open en terug bovenin om het restant wat in de kraan zit er uit te halen. en dan klein beetje wort aftappen afkoelen tot 20 graden en meten.
thanks voor de tip

haicoterbeek

Deze durf ik wel aan met een eenstapsmaisch van 67C. Uitmaischen op 78C. Ik zeg doen en je bent meteen klaar met die ingewikkelde schema's.

Oxhead

Citaat van: haicoterbeek op 10-12-2018  20:55 uDeze durf ik wel aan met een eenstapsmaisch van 67C. Uitmaischen op 78C. Ik zeg doen en je bent meteen klaar met die ingewikkelde schema’s.
Ik durf het ook met 30 minuten op 63C en 30 minuten op 73C.
Het maischen heeft maar een beperkte invloed op het uiteindelijke bier.

tdp

Citaat van: Oxhead op 10-12-2018  23:14 uIk durf het ook met 30 minuten op 63C en 30 minuten op 73C.
Het maischen heeft maar een beperkte invloed op het uiteindelijke bier.

Dit is mijn standaard schema, werkt tot nu toe goed iedere keer.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.