Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gose (Brand bierbrouwwedstrijd 2018, 40/50 punten behaald)  (gelezen 1129 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 895
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: BrouwMark
Bron van het recept: Zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: -

Naam brouwsel: FrischSchpritz Citra Gose
Biertype: Gose
Begin SG: 1044 (gemeten door Brand)
Eind SG: 1012 (gemeten door Brand)
Kleur (gemeten door brand): 10,7 EBC
Berekende bitterheid: 9 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 12 liter wort

Mout
1000 gram       55,6 %      Tarwemout (TS)         
0400 gram       22,2 %      Münchenermout (MD)           
0150 gram       08,3 %      Pilsmout (TS)
0250 gram       13,9 %      Zuurmout (WM)       

Water
12,0 L maischwater
03,3 L spoelwater

Maischschema
45 min    69 gr C (zonder de zuumout)
45 min    69 gr C (met de zuurmout erbij)
15 min    73 gr C

Hop
  4 gram Citra 13,2 % alfa  bloemen     kooktijd 30 min
10 gram Citra 13,2 % alfa  bloemen     koudhop 3 dagen

Kruiden of andere toevoegingen
6    gram korianderzaad, gevijzeld                               kooktijd 10 min
4,5 gram sel marin de noirmoutier (luxe Frans zeezout) kooktijd 10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Naam gist: Brewferm blanche, 6 gram

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 14 dagen bij 19 -> 23 gr C

Bijzonderheden: BIAB gebrouwen. Gebotteld met 7,5 g/l bottelsuiker en genoeg melkzuur om de pH naar (gemeten door brand) 3,9 te brengen. De maisch (zonder zuurmout) is in eerste instantie aangezuurd met citroenzuur tot een pH van 5,4 en het spoelwater ook.

Het rapport van Brand was vrij uitgebreid, en de commentaren van de keurmeester ook:

Visueel 5/5 punten: blond/mistig, schuim romig/ring blijft staan.
Geur 7/10 punten: citrus/vruchten/koriander; tropisch fruit, lychee, koriander.
Smaak 8/10 punten: zurig-kruidig; mooie balans zuur/zout.
Body/mondgevoel 4/5 punten: medium/plakkerig; iets te volle body, plakkerig.
Nasmaak 8/10 punten: zurig/fruitig; hele mooie afdronk, vloeit mooi uit.
Voldoet aan eis/technisch goed/drinkbaarheid 8/10 punten: 3x een 'goed'.

Afwijkingen: te plakkerig
Opmerkingen: hele mooie gose, mag iets minder plakkerig.
Totaal 40/50 punten.

Ik was zelf wel blij met het 'plakkerig', dat maakte deze gose één van de eerste die ik zelf lekker vond...  :brouwen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Gose (Brand bierbrouwwedstrijd 2018, 40/50 punten behaald)
« Reactie #1 Gepost op: 08-12-2018 15:41 u »
Hoe berekent Brand jouw begin SG en de andere waardes? Is dat een conclusie naar aanleiding van jouw recept? Wijkt dat dan af van jouw recept?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 630
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Gose (Brand bierbrouwwedstrijd 2018, 40/50 punten behaald)
« Reactie #2 Gepost op: 08-12-2018 15:44 u »
Ik denk met een laser.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 895
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Gose (Brand bierbrouwwedstrijd 2018, 40/50 punten behaald)
« Reactie #3 Gepost op: 08-12-2018 15:50 u »
Hoe berekent Brand jouw begin SG en de andere waardes? Is dat een conclusie naar aanleiding van jouw recept? Wijkt dat dan af van jouw recept?

De waardes die Brand heeft gemeten (met een duur apparaat, ik geloof dat dat een Anton Paar-apparaat heet) weken iets af van wat ik met mijn huis-tuin-en-keukenspulletjes kan meten. Als je met de wedstrijd meedoet krijg je een keurige professionele analyse van je bier na afloop.

Begin SG bepalen ze volgens mij door eind SG en alcoholpercentage te meten en dan terug te rekenen.

Tags: