Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koning Kveik II  (gelezen 531 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Koning Kveik II
« Gepost op: 06-05-2019 18:45 u »
Vorige week dinsdag een kveik gebrouwen met gist die ik van Chilobrachys overgenomen heb.
Ebbegarden#9.

Het kleine buisje dat ik opgestuurd gekregen heb eerst in 100 ml wort van +/- 1040 tot leven gebracht.
Dat gaat snel. Na een goeie dag 400 ml wort toegevoegd, niet geroerd alleen geschud.
Na anderhalve dag was de groei er wel uit.
Door tijdgebrek niet direct gebruikt, maar in de koelkast gezet.
Deze voor gebruik afgegoten zodat er hooguit 2 el slurry overbleef.

Bewust een eenvoudig recept genomen zodat de smaak van de gist hopelijk goed tot zijn recht komt.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19-04
Naam receptKoning Kveik II
Brouwdatum30-04-2019
BierstijlBlond
Volume15,0
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,8%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement82,2 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Bergen
1,50 gCaCl2
7,24 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
71 mg/l7 mg/l49 mg/l149 mg/l89 mg/l35 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,10 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 °C1 min.45 min.3,7 l/kg
73,0 °C10 min.30 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,0 gMagnumbellen12,5%60 min.16,0 IBU
36,0 gSaazbellen3,1%25 min.8,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
49,0 mlEbbegarden#9 ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting28,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting32,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting32,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,8%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Hoewel van deze gist gezegd wordt dat het de bitterheid sterk accentueert ben ik toch op 24 IBU gaan zitten.
Mede omdat mijn eerste kveik poging in een melkzuurbom geeindigd is.
Dit was opkweek van een commercieel bier.
Vandaag gebotteld aan 5,2 gram suiker de liter.
De smaak is nog wat ruw.
Nauwelijks een spoor melkzuur.
De gist van de bodem geoogst.

Matthijs, bedankt voor je initiatief.
Vandaag of morgen meld ik me nog een keer voor een paar soortjes. :proost:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Koning Kveik II
« Reactie #1 Gepost op: 06-05-2019 23:24 u »
Ben benieuwd naar je eerste proefervaringen. Wat bedoel je met ruw?
2 eetlepels slurry is behoorlijk aan de hoge kant voor 15 liter  :P

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: Koning Kveik II
« Reactie #2 Gepost op: 09-05-2019 21:51 u »
Ruw in de zin dat er nog geen balans is en dat het met broodgist gebrouwen lijkt.
De smaak was ook nog wat gistig.
Vandaag een eerste dopje los getrokken. Kan tenslotte snel gaan met deze gisten.
Nog onvoldoend druk, maar de smaak komt al meer in balans.
Veel fruit op een bedje van mout en een aanvaardbare hopbitter.

Die 2 eetlepels was al diep in het rood volgens BrouwHulp.
Eind sg was 2 puntjes hoger dan voorspeld. :brouwen:

Offline Bachess

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
Re: Koning Kveik II
« Reactie #3 Gepost op: 10-05-2019 08:11 u »
Ebbegarden dient van de top geoogst te worden, niet van de bodem.

Tags: