Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witbier met framboos  (gelezen 1857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Chris Driessen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Witbier met framboos
« Gepost op: 19-01-2019 16:34 u »
Hoi allemaal,

Mijn vrouw is op het idee gekomen dat ze komend voorjaar graag fruitbier wilt drinken. Oftewel: witbier als basis met toevoeging van framboos bij de lagering. Het mag geen zure jongen worden.

Na e.a. gelezen te hebben hierover kom ik op het volgende recept. Enkele overwegingen:

- gebruik van cara-pils t.b.v. onvergistbare suikers uit cara-pils waardoor het een voller bier wordt
- gebruik van havervlokken t.b.v. schuim en mondgevoel (ik heb overwogen om het witbier zonder havervlokken te brouwen maar ik lees erg veel goede voorbeelden waarbij ook havervlokken zijn gebruikt).
- M.b.t. maischschema: omdat het absoluut geen zuur bier mag worden wil ik vooral een zoetig en vol basisbier maken. Vandaar ligt de nadruk bij het maischen op de alfa-fase.

Vragen:
Ik zat nog te denken om het maischen te starten met havervlokken met 1 op 1 pilsmout (kleine hoeveelheid dus). Het schema zou er dan uit kunnen zien als volgt:

- moutstort (havervlokken met beetje pilsmout (optioneel 20 minuten op 40C), 20 minuten op 52C, opwarmen tot 65C, rest moutstort, 15 minuten op 63C, 30 minuten op72C, 5 minuten op 78C  Pas als de 63C bereikt is wordt dus de rest van de mout gestort. Wat denken jullie hiervan?


Het recept:

Wat zijn jullie gedachten bij dit recept, en hebben jullie tips? De frambozen worden bij de lagering toegevoegd, ook voeg ik een kleine beetje opgeloste kristalsuiker toe (makkelijk vergistbare suiker voor de gist). De frambozen komen uit de vriezer en gaan eerst nog door de foodprocessor en gaan natuurlijk ontdooid het vat in. Na enige tijd (hoelang weet ik nog niet, maar minimaal 6 weken) overhevelen naar een schoon vat en bottelen maar.
 
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19
Naam receptFrambei
Brouwdatum30-01-2019
BierstijlOverige bieren
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,6%
Alcoholgehalte5,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement50,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Water Grubbenvorst
5,70 mlMelkzuur
11,65 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l36 mg/l134 mg/l63 mg/l40 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC43,7 %
2,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC21,9 %
0,75 kgCara-pilsWeyermann4 EBC8,2 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC3,3 %
2,00 kgFrambozenGroentenboer1 EBC21,9 %
0,10 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust52,0 °C1 min.20 min.2,7 l/kg
Beta-amylase63,0 °C25 min.15 min.2,7 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C25 min.30 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C15 min.5 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gChallengerbellen6,8%70 min.13,3 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Wit (M21)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Start nagisting06-02-2019
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C



Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeėn en tips! Ik hoor het graag.

Chris

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.089
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witbier met framboos
« Reactie #1 Gepost op: 20-01-2019 23:24 u »
Vragen:
Ik zat nog te denken om het maischen te starten met havervlokken met 1 op 1 pilsmout (kleine hoeveelheid dus). Het schema zou er dan uit kunnen zien als volgt:

- moutstort (havervlokken met beetje pilsmout (optioneel 20 minuten op 40C), 20 minuten op 52C, opwarmen tot 65C, rest moutstort, 15 minuten op 63C, 30 minuten op72C, 5 minuten op 78C  Pas als de 63C bereikt is wordt dus de rest van de mout gestort. Wat denken jullie hiervan?


Het recept:

Wat zijn jullie gedachten bij dit recept, en hebben jullie tips? De frambozen worden bij de lagering toegevoegd, ook voeg ik een kleine beetje opgeloste kristalsuiker toe (makkelijk vergistbare suiker voor de gist). De frambozen komen uit de vriezer en gaan eerst nog door de foodprocessor en gaan natuurlijk ontdooid het vat in. Na enige tijd (hoelang weet ik nog niet, maar minimaal 6 weken) overhevelen naar een schoon vat en bottelen maar.

Je gebruikt in verhouding weinig haver.
Ik zou niet te moeilijk doen en storten bij 63 ŗC. Anders gezegd: inmaischen bij 63 ŗC. 

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 700
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Witbier met framboos
« Reactie #2 Gepost op: 21-01-2019 07:27 u »
Ik heb regelmatig dit type bier gebrouwen maar ze worden echt altijd zuur. Ik vind dat zelf echt heel lekker. Ik denk dat als je vrouw een zoet frambozen bier wil hebben dat je dan een niet vergistbare suiker als sorbitol of iets moet gaan toevoegen. Of ze moet gaan leren om zurig bier te drinken. 😀

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.829
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Witbier met framboos
« Reactie #3 Gepost op: 21-01-2019 10:09 u »
Ik ben het eens met de vorige spreker.  Frambozen zijn best zuur.

Mijn beste frambozenbier heb ik gebrouwen met melkzuurbacteriėn (en gist). Het zure van de frambozen sloot goed aan bij het zachte melkzuur.

Offline Chris Driessen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #4 Gepost op: 23-01-2019 20:13 u »
Hoi,

Welke verhouding havervlokken zou dan wel passen? Ik gebruik nu redelijk veel pilsmout en licht tarwemout, ook omdat ons brouwzaalrendement nog niet top is.

Mbt het zuur; ik ben bang dat het een kwestie van lange opvoeding gaat zijn. Ik denk dat een licht zuurtje nog wel gewaardeerd wordt. Maar wanneer het te zwaar wordt haakt ze af. Ik heb sorbitol in huis gehaald om een deel van de batch evt licht aan te zoeten. Overigens gaan de frambozen slechts korte tijd op het vat, krijg je dan ook al zo'n heftig zuur bier?

Compenseert de hoeveelheid carapils niet al voor het zurige mbt vorming niet vergistbare suikers?

Chris

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 700
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Witbier met framboos
« Reactie #5 Gepost op: 23-01-2019 20:38 u »
Je kan er best nog wel wat meer haver in doen. Het bier zal dan wat meer body krijgen maar zoet wordt het niet die frambozen zorgen daar wel voor. Meestal laat ik ze er een week of zes in dan zijn ze helemaal wit. Korter kan ook. Ik zou tijdens het nagisten een litertje of zo aftappen na een week of vier. En dan vul je vier flesjes. Eentje zonder (de lekkerste) en dan die drie andere met allemaal net wat meer sorbitol. Na een week of twee kan je ze dan proeven en dan weet je gelijk wat je bij de grote botteling wilt doen. Sorbitol en andere zoetstoffen vind ik zelf toch een beetje nep smaken.

Op deze manier zit je straks in ieder geval niet met een krat bier dat niet lekker is.

Offline Chris Driessen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #6 Gepost op: 25-01-2019 22:51 u »
Klinkt als een plan. Echter heb ik nog nooit eerder grotere hoeveelheden afgetapt uit het lagervat. Heb je dan geen risico op oxidatie? Ik maak gebruik van Arsegan 23L gistingsvaten. Lager altijd vrij vroeg (na 5 tot 7 dagen hoofdgisting, zodat er nog wat suiker omgezet wordt en druk opgebouwd wordt). Als ik het vat na 2 of 3 maanden open trek gebeurd er natuurlijk vrij weinig meer wat betreft opbouwen van druk.

Hoe daar mee om te gaan?

Chris

Offline Chris Driessen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #7 Gepost op: 30-01-2019 17:27 u »
Vandaag was de brouwdag. Uiteindelijk is dit het recept geworden. Komende zondag overhevelen en frambozen en beetje suikerwater toevoegen. Uiteindelijk een mooi rendement van iets boven de 70% en begin SG van 1067. Geen problemen gehad met het filterbed vanwege de havervlokken. Ben erg benieuwd!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19
Naam receptFrambei
Brouwdatum30-1-2019
BierstijlOverige bieren
Volume18,0
Begin SG1,067 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,1%
Alcoholgehalte7,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement74,3 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Water Grubbenvorst
5,70 mlMelkzuur
14,86 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l36 mg/l135 mg/l63 mg/l40 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,9 %
1,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC18,0 %
1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC12,0 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,0 %
2,00 kgFrambozenGroentenboer1 EBC24,0 %
0,10 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase66,0 °C1 min.15 min.2,4 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C25 min.45 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C15 min.5 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gChallengerbellen6,8%60 min.14,3 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
100,0 mlBelgian Wit (M21)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergistingOnbekend
Schijnbare vergistingsgraadOnbekend
Start nagistingOnbekend
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C



Offline Chris Driessen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #8 Gepost op: 24-02-2019 19:18 u »
Twee weken terug is het bier gelagerd en zijn twee kilo frambozen en nog 100 gram suiker toegevoegd. Gisteren zat ik op een SG van 1020. Fruit en frambozen duidelijk aanwezig, licht zuurtje is aanwezig. Ik verwacht niet dat het SG nog flink gaat dalen, dit ivm lange rust op 72C. Wel nog even met het vat gewiebeld om eventuele vastgeplakte gist weer wat los te krijgen. Kleur is licht roze. Over twee weken gaat hij op fles, ben erg benieuwd!

Chris

Offline Roba

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #9 Gepost op: 25-02-2019 18:29 u »
Heb je 2 kg genomen op basis van referentie of is het een gok?

Offline Irukandji

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #10 Gepost op: 29-04-2019 07:30 u »
En hoe is die geworden?
Ik zit er ook aan te denken om zo'n bier voor de nazomer te brouwen.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Witbier met framboos
« Reactie #11 Gepost op: 29-04-2019 10:48 u »
Behandel je de frambozen voor op een of andere manier ?

Offline Irukandji

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier met framboos
« Reactie #12 Gepost op: 07-05-2019 15:48 u »
Behandel je de frambozen voor op een of andere manier ?

Ik niet. Ik haal ze bij de Lidl uit de vriezer en gaan dan rechtstreeks de lagering in.

Tags: