Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zuur smaakje  (gelezen 612 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Zuur smaakje
« Gepost op: 06-12-2018 20:29 u »
Hallo,

Ik heb een Patersbier op vat staan welke ik wil gaan bottelen. Na het meten van de SG heb ik altijd de neiging om een slokje te proeven, maar nu schrok ik enorm van de smaak en lucht... smaak is een beetje zurig en de lucht is gewoon muf van het bier. Gaat dit nog goed komen denken jullie? Gebrouwen met Wyeast 3787 als gist en Saaz en hallertauer mittelfruh als hop. Belgisch pilsmout gebruikt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.597
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zuur smaakje
« Reactie #1 Gepost op: 06-12-2018 23:16 u »
Gaat dit nog goedkomen denken jullie?

Als je van zuur bier houdt kan dat nog best wel... :)

Offline knifeman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: be
  • life's like a suitcase...
Re: Zuur smaakje
« Reactie #2 Gepost op: 07-12-2018 08:15 u »
Muf kan eruit gaan. Zuur ... tja. Ik zou gewoon bottelen en op de week eens proeven. Weggooien kan altijd nog.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Zuur smaakje
« Reactie #3 Gepost op: 07-12-2018 08:50 u »
Volgens mijn bescheiden mening komt die zure smaak van een of andere infectie, want als je zuiver hebt gewerkt met een gewone boven of ondergist, ontwikkeld er geen zuur in je bier.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Zuur smaakje
« Reactie #4 Gepost op: 07-12-2018 11:54 u »
Volgens mijn bescheiden mening komt die zure smaak van een of andere infectie, want als je zuiver hebt gewerkt met een gewone boven of ondergist, ontwikkeld er geen zuur in je bier.

Daar ben ik ook bang voor. Ik kan echter alleen niet herleiden waar ik de fout ben gegaan met de hygiŽne. Ik heb alles gereinigd en ontsmet. Is ook de eerste keer dat het mij overkomt. Ik moet wel zeggen dat ik het maischen al niet lekker vond gaan (1 staps gedaan voor de 1e keer) en de vergisting wilde ook niet goed op gang komen duurde 3 dagen voordat het goed begon te gisten.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Zuur smaakje
« Reactie #5 Gepost op: 07-12-2018 12:29 u »
Meestal komt een ongewenste of onbekende infectie uit een of andere slang.
Hoe kan je die grondig reinigen?
Neem een lange dunne inox staaf (laselektrode van 1 meter), plooi daar een stukje van 2cm 180į las het einde tegen de staaf vast, zo bekom je een oog (als aan een naainaald), steek een hagelwit klein vochtig doekje door het oog.
Nu kan je met dat natte doekje de binnenkant van de slang zuiver maken, en wees maar zeker het komt er niet mooi wit terug uit.
Daarna goed ontmetten en droog opbergen, je slang is klaar voor volgend gebruik

Als je soldaat bent geweest bij een eenheid waar geweren dagelijkse kost zijn wordt je verteld dat de geweerloop altijd zuiver moet gemaakt worden na elke dag schietoefeningen. Daar hadden wij destijds ook van de lange stokken met een oogje aan. Zo zie je maar dat soldaatje zijn in het Belgisch leger zijn voordelen had voor mij vele jaren later als brouwer.

Offline JoepH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Zuur smaakje
« Reactie #6 Gepost op: 07-12-2018 12:38 u »
Heb je gekochte gist gebruikt of geoogste gist? In geoogste gist kan tijdens het oogsten een bacterie geslopen zijn. In gekochte gist kan dat overigens ook door een besmette schaar of iets dergelijks. De kans is echter minder groot.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Zuur smaakje
« Reactie #7 Gepost op: 07-12-2018 13:23 u »
Heb je gekochte gist gebruikt of geoogste gist? In geoogste gist kan tijdens het oogsten een bacterie geslopen zijn. In gekochte gist kan dat overigens ook door een besmette schaar of iets dergelijks. De kans is echter minder groot.

Ik vrees dat ik al weet wat er gebeurd is..... Een bevriende buurman kwam op bezoek tijdens het brouwen en ik liet hem een beetje proeven van het wort na het koelen en hij nam een slokje en gooide de rest terug in de pan... Ineens schiet dat mij weer te binnen. ik geloof dat ik ter plekke gek werd en de buurman schrok zich rot van mijn reactie... Zonde maar het zal wel door het putje gaan. Nieuwe ronde nieuwe kansen.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.190
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Zuur smaakje
« Reactie #8 Gepost op: 07-12-2018 13:56 u »
Gewoon bottelen en even aankijken of het wegtrekt.
Kan me niet voorstellen dat wanneer je zuiver en schoon werkt, dus ook met proefmonster nemen, dat ene slokje het verschil maakt.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Zuur smaakje
« Reactie #9 Gepost op: 07-12-2018 14:25 u »
Gewoon bottelen en even aankijken of het wegtrekt.
Kan me niet voorstellen dat wanneer je zuiver en schoon werkt, dus ook met proefmonster nemen, dat ene slokje het verschil maakt.

Dat dacht ik inderdaad ook later maar onze mond zit vol met bacteriŽn en als er een klein beetje "rommel" meekomt nadat het glaasje teruggegooid wordt.... Ik kijk het wel even aan en proef later nog wel een keer

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuur smaakje
« Reactie #10 Gepost op: 08-12-2018 20:57 u »
...
en de vergisting wilde ook niet goed op gang komen duurde 3 dagen voordat het goed begon te gisten.

Dan heb je te weinig gist geŽnt. Om infecties buiten de deur te houden is het van belang dat de vergisting snel start. De pH daalt dan en er wordt koolzuur gevormd. Hierdoor hebben andere micro-organismen veel minder kans om zich te ontwikkelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuur smaakje
« Reactie #11 Gepost op: 08-12-2018 21:01 u »
Meestal komt een ongewenste of onbekende infectie uit een of andere slang.
Hoe kan je die grondig reinigen?
Neem een lange dunne inox staaf (laselektrode van 1 meter), plooi daar een stukje van 2cm 180į las het einde tegen de staaf vast, zo bekom je een oog (als aan een naainaald), steek een hagelwit klein vochtig doekje door het oog.
Nu kan je met dat natte doekje de binnenkant van de slang zuiver maken, en wees maar zeker het komt er niet mooi wit terug uit.
Daarna goed ontsmetten en droog opbergen, je slang is klaar voor volgend gebruik

Of je gebruikt een goed reinigingsmiddel zoals Enzybrew 10...
Rol de lang op in een emmer en zorg dat de bovenkant in de vloeistof blijft.
Let er goed op dat er geen luchtbellen in de slang zitten.

Vervolgens de slang ophangen om te drogen.

Voor gebruik ontsmetten mer een Star San oplossing.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuur smaakje
« Reactie #12 Gepost op: 08-12-2018 21:03 u »
Muf kan eruit gaan.

Meestal gaat een muffe smaak niet uit je bier... Vaak wordt het erger.

Tags: