Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ons nieuwe biertje, tip en advies gevraagd  (gelezen 1079 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline steppeke1986

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ons nieuwe biertje, tip en advies gevraagd
« Gepost op: 06-01-2019 18:45 u »
Beste brouwvrienden,

Gezien we na een jaar flink brouwen met aanzienlijk wat restjes zitten willen we hier een lekker biertje van gaan maken. Zo kunnen we het nieuwe jaar weer fris beginnen met nieuwe ingrediėnten.

Tijdje geleden hebben we ter experiment 5 liter restant dubbel vergist met de Fermentis Lager s-189 german lager. We dachten tijdens de vergisting dat het een grote mislukking zou gaan worden, echter na het bottelen is dit een fantastisch lekker biertje geworden! Misschien wel een van onze lekkerste brouwsels tot nu toe. Vandaar dat we erg graag deze gist nogmaals willen gebruiken in onderstaand recept. Kruiden zoals in onderstaand recept gebruikt zijn ook in zelfde hoeveelheid gebruikt in ons dubbel.

Alle tips en adviezen zijn uiteraard welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFliems laatste restje 2018
Brouwdatum06-01-2019
BierstijlOverige bieren
Volume25,0 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)95 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,50 lWater uit Berlicum
8,78 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l8 mg/l69 mg/l0 mg/l94 mg/l22 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC35,8 %
1,40 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC16,7 %
1,40 kgMünchenermoutDingemans15 EBC16,7 %
1,33 kgVloergemoute Bohemian tarwemoutWeyermann4 EBC15,9 %
0,65 kgChocolademoutDingemans900 EBC7,8 %
0,40 kgSpecial BDingemans350 EBC4,8 %
0,20 kgCara-hellWeyermann25 EBC2,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.90 min.3,3 l/kg
uitmaischen78,0 °C8 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gMagnumbellen10,7%90 min.36,9 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKaneelstokspecerijkoken
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
44,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting14,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting14,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting14,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering7,0 °C


Dank voor alle tips!

Met vriendelijke groet,
Stephan


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.997
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ons nieuwe biertje, tip en advies gevraagd.
« Reactie #1 Gepost op: 06-01-2019 20:05 u »
Met het recept lijkt me weinig mis. Ik vind het wel veel chocolademout voor een dubbel. De carahell voegt niets toe maar het zijn restjes natuurlijk.
De koriander is aan de hoge kant maar ik verwacht dat je door de hoge maischtemperatuur, dikte en moutstort het bier best zoet is. Hoe lang heb je de kruiden meegekookt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ons nieuwe biertje, tip en advies gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 06-01-2019 22:28 u »
10 gram kaneel op 25 liter bier...

Maak daar maar 1 gram van. Kaneel overheerst snel!

Tags: