Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II  (gelezen 4869 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline El Duderino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • www.biergildezevenaar.org
    • Biergilde de 7 Aeren / Zevenaar
Heb een Belgisch blond bier gebrouwen en een de vergisting gesplitst in 2 batches. 1 met de korrelgist Mangrove Jack M47 belgian abbey en één met de smackpack Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II.

Zit nu de 2 versies te proeven maar kan eigenlijk geen smaakverschil ontdekken. Ze zijn beiden even goed. Hooguit wat minimaal verschil in koolzuur en schuimkraag maar dat kan ook andere oorzaken hebben.

Biertje is trouwens extreem goed gelukt..  :proost:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #1 Gepost op: 02-12-2018 22:43 u »
Ik heb onlangs een zwaar blond gebrouwen met de M47, viel me tegen eerlijk gezegd. Het begint nu na 3 maanden op fles een beetje fatsoenlijk bier te worden, maar haalt het wat mij betreft niet in vergelijk met de vloeibare Belgische gisten. Al vaak mooie quads gebrouwen met de W1762, maar heb hem nog nooit voor een blond gebruikt

Offline El Duderino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • www.biergildezevenaar.org
    • Biergilde de 7 Aeren / Zevenaar
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #2 Gepost op: 02-12-2018 22:56 u »
Ik heb onlangs een zwaar blond gebrouwen met de M47, viel me tegen eerlijk gezegd. Het begint nu na 3 maanden op fles een beetje fatsoenlijk bier te worden, maar haalt het wat mij betreft niet in vergelijk met de vloeibare Belgische gisten. Al vaak mooie quads gebrouwen met de W1762, maar heb hem nog nooit voor een blond gebruikt

Ben hem nu nog aan het proeven...  :biersmile: Je moet tenslotte wel dubbel checken... Maar qua smaak zit er echt geen verschil in. Zoals gezegd hooguit in de schuimkraag en vooral koolzuur. Die van de Wyeast heeft een iets minder prikkelend fijner koolzuur. Maar dit zou natuurlijk ook andere oorzaken kunnen hebben.  Oorspronkelijk wilde ik ook de hele batch met de Wyeast vergisten maar dat smackpack wilde maar niet opbollen en was al een maand of 9 oud. Toen maar voor de hoofdbatch de W47 gepakt die ik nog had liggen. (wel 2 zakjes gebruikt) en een liter of 5 met de Wyeast vergist. SG was voor beiden gelijk en eigenlijk waren ze beiden na een week helemaal uitvergist. Heb ze beiden nog overgeheveld na een week en nog een week opnieuw vergist maar hier is maar weinig gebeurt. Ik heb het idee dat het wel eens beiden dezelfde giststam zou kunnen zijn gezien de naamgeving.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #3 Gepost op: 03-12-2018 10:20 u »
Ik heb onlangs een zwaar blond gebrouwen met de M47, viel me tegen eerlijk gezegd. Het begint nu na 3 maanden op fles een beetje fatsoenlijk bier te worden, maar haalt het wat mij betreft niet in vergelijk met de vloeibare Belgische gisten. Al vaak mooie quads gebrouwen met de W1762, maar heb hem nog nooit voor een blond gebruikt

Zwaarder dan 8%? Dat wil de M47 niet.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #4 Gepost op: 03-12-2018 11:29 u »
8,5%, kan inderdaad zijn dat het daar aan ligt, vergisting ging overigens prima. Gr Sjoerd

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #5 Gepost op: 03-12-2018 17:05 u »
Zwaarder dan 8%? Dat wil de M47 niet.

Dus meer geschikt voor dubbels en Leffe-achtige/blonde dingen?

Goed om te weten.

Offline El Duderino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • www.biergildezevenaar.org
    • Biergilde de 7 Aeren / Zevenaar
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #6 Gepost op: 03-12-2018 17:14 u »
Dus meer geschikt voor dubbels en Leffe-achtige/blonde dingen?

Goed om te weten.

Mijn blond is uitermate goed gelukt met beide gisten. Dus ja geschikt voor blonde dingen  :brouwen:

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #7 Gepost op: 05-12-2018 08:00 u »
Ik heb met beide gisten gewerkt. Ik vind ze toch behoorlijk van elkaar verschillen. Wel zijn het beide typische Belgische gisten.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #8 Gepost op: 08-12-2018 19:56 u »
Ik moet toch wel terug komen op wat ik eerder in dit topic beweerd heb over de M47. Vandaag de zwaarblond gedronken na ruim 3,5 maanden op fles, erg lekker! Omdat ik niet gelagerd heb is er relatief veel gist meegekomen, zal zijn invloed gehad hebben. Blijkbaar heeft een bier dan met deze gist wat meer tijd nodig. Geduld is helaas niet mijn beste kwaliteit. Gr Sjoerd

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #9 Gepost op: 29-12-2018 09:05 u »
Ik heb eens een dubbelachtig bier met de m47 gebrouwen, split batch met de andere helft s-33. Eerste weken na bottelen vond ik het deel met de m47 echt smerig, hele vreemde nadrukkelijke smaak. Na 3 maanden juist erg lekker en beter dan de s-33.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #10 Gepost op: 29-12-2018 16:05 u »
Dit allemaal lezende en met een zakje M47 voor mijn neus vraag ik me af of je deze gist ook zou kunnen gebruiken bij een patersbiertje (of "enkel" kloon). Ik heb er nu Wyeast 3787 voor gebruikt maar ben daar niet zo heel erg van onder de indruk (maar dat is een andere discussie) Iemand hier ervaring mee? Is tenslotte een Belgian Ale gist en das een patersbier in principe ook.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.264
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #11 Gepost op: 29-12-2018 16:41 u »
Zwaarder dan 8%? Dat wil de M47 niet.

Oei, ik heb net een quadrupel staan van 8,7%  ::)

Offline El Duderino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • www.biergildezevenaar.org
    • Biergilde de 7 Aeren / Zevenaar
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #12 Gepost op: 31-12-2018 21:24 u »
Dit allemaal lezende en met een zakje M47 voor mijn neus vraag ik me af of je deze gist ook zou kunnen gebruiken bij een patersbiertje (of "enkel" kloon). Ik heb er nu Wyeast 3787 voor gebruikt maar ben daar niet zo heel erg van onder de indruk (maar dat is een andere discussie) Iemand hier ervaring mee? Is tenslotte een Belgian Ale gist en das een patersbier in principe ook.

Ik heb hem gebruikt voor een patersbier / Belgisch blond van rond de 5,7%. En smaakte top!

Offline Griebelienus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 177
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is al 3 jaar mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #13 Gepost op: 03-01-2021 15:16 u »
Oei, ik heb net een quadrupel staan van 8,7%  ::)

Oude topic, maar misschien lees je dit toch.
Heb je daarna gebotteld met een bottelgist? Of is het gewoon goed gekomen met de M47?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.406
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #14 Gepost op: 03-01-2021 22:46 u »
Oude topic, maar misschien lees je dit toch.

Het beste is een persoonlijk bericht sturen met het verzoek te reageren op het forum.

Offline Sir Wicked III

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #15 Gepost op: 13-01-2021 11:40 u »
Misschien wat mosterd na de maaltijd. Wij gebruiken de M47 voor onze sterke blond. Vergist bij ons rond de 8,5% waarbij 1 week hoofdvergisting en en 1 tot 2 weken navergisting. We hebben gemerkt dat het bier meestal pas na 2 maand op fles goed op smaak is en het gist dan ook mooi op de bodem van de fles blijft liggen.

Offline LAM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #16 Gepost op: 13-01-2021 15:29 u »
Ik gebruik de gist van Mangrove Jack's graag voor een blond biertje dat ik maak voor mijn vriendengroep. Het geeft een heerlijk aroma, niet te complex. Super tevreden over deze gistsoort! Ik heb een recept gebruikt waarin de gist van Wyeast werd aangeraden. Deze dus gewoon vervangen met een top resultaat!

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #17 Gepost op: 13-01-2021 22:11 u »
Misschien wat mosterd na de maaltijd. Wij gebruiken de M47 voor onze sterke blond. Vergist bij ons rond de 8,5% waarbij 1 week hoofdvergisting en en 1 tot 2 weken navergisting. We hebben gemerkt dat het bier meestal pas na 2 maand op fles goed op smaak is en het gist dan ook mooi op de bodem van de fles blijft liggen.
Heb dezelfde ervaring, duurde lang voordat hij op smaak was en ik vond hem te fruitig

Offline Griebelienus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 177
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is al 3 jaar mijn informatiebron
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #18 Gepost op: 19-01-2021 19:06 u »
Kijk eens aan, dat zijn bemoedigende berichten.
Ik heb em nu 2 weken op fles voor een quadrupel / stevige dubbel en vind het een heel boeiende gist, die nu al een mooie gelaagdheid geeft in het smaakprofiel.

Offline Sir Wicked III

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Re: Mangrove Jack M47 belgian abbey vs Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II
« Reactie #19 Gepost op: 22-01-2021 12:14 u »
Heb dezelfde ervaring, duurde lang voordat hij op smaak was en ik vond hem te fruitig

Bij welke temperatuur vergist je? Ik standaard op 21°C. De fruitigheid is naar mijn (en vele die al geproefd hebben) oordeel prima en niet te overheersend. Maar is ook deels recept en voorkeurs afhankelijk natuurlijk.

 :biersmile:

Tags: