Domme vraag over korrelgist hydrateren

Gestart door arnaud, 30-11-2018 14:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Serge VL

Citaat van: hansHalberstadt op 06-12-2018  08:36 uWat een discussie allemaal weer. Hoe meer discussie, hoe onduidelijker het naar mijn mening is om te constateren of het een beter is dan het ander. Samen met het simpele onderzoekje van Jacques (waarvan ik denk dat 1 liter net zo representatief is als 100 liter)  is mijn conclusie dat het inderdaad niets uitmaakt of je nu wel of niet hydrateert.
Jacques is de invloed van de dichtheid (= osmotische stress) en temperatuur op het hydratatie proces vergeten op te nemen in zijn test bij de flessen waarbij rechtstreeks is gestrooid, vandaar dat je er geen echte conclusies kan uit trekken.
De schaalgrootte is in dit eigenlijk ondergeschikt aan bovenstaande parameters.

Brouwert

Citaat van: hansHalberstadt op 06-12-2018  08:36 uWat een discussie allemaal weer. Hoe meer discussie, hoe onduidelijker het naar mijn mening is om te constateren of het een beter is dan het ander. Samen met het simpele onderzoekje van Jacques (waarvan ik denk dat 1 liter net zo representatief is als 100 liter)  is mijn conclusie dat het inderdaad niets uitmaakt of je nu wel of niet hydrateert.

En mbt korrelgist uit grote verpakking invriezen zou ik zeggen: gewoon doen en daarna een proefje nemen met gelijke hoeveelheden wort en de weegmethode om de verhouding in hoeveelheid actieve cellen te bepalen. (Dat is de verhouding in gistingssnelheid= de verhouding in gewichtsafname van beide brouwseltjes) Simpel te bepalen dus, duurt ongeveer net zolang als de hele discussie erover. en dan kun je dus evt van ingevroren korrelgist wat meer nemen als je eenmaal weet hoeveel meer.

Ik sluit me aan bij hansHalberstadt en laat de zinloze discussies en trollen ook verder voor wat ze zijn.
Voor de rest: ga vooral lekker verder met het delen van ervaringen en experimenten!  :brouwen:

Serge VL

Citaat van: Brouwert op 06-12-2018  09:28 uIk sluit me aan bij hansHalberstadt en laat de zinloze discussies en trollen ook verder voor wat ze zijn.
Voor de rest: ga vooral lekker verder met het delen van ervaringen en experimenten!  :brouwen:
Wanner wordt een discussie zinloos? En trollen dan ga je posten om te posten, neen hier wordt een discussie ten gronde gevoerd. Met argumenten en tegenargumenten.

Mark GA

Om een stukje zinloosheid toe te voegen aan deze discussie, even een offtopic constatering:
Voor mensen die zó extreem alles tot op de nanomillimeter nauwkeurig weten te analyseren maken jullie allemaal verschrikkelijk veel spel- stijl- en tikfouten.

Trapkast

Citaat van: Serge VL op 06-12-2018  09:34 uWanner wordt een discussie zinloos?

Wanneer deze steeds verder en verder ad hominem gevoerd wordt en aggressiever van toon blijft worden...  :'(

Koen S

Citaat van: Mark GA op 06-12-2018  10:14 uOm een stukje zinloosheid toe te voegen aan deze discussie, even een offtopic constatering:
Voor mensen die zó extreem alles tot op de nanomillimeter nauwkeurig weten te analyseren maken jullie allemaal verschrikkelijk veel spel- stijl- en tikfouten.
Een wetenschapper is niet per se taalkundig onderlegd en omgekeerd. Iedereen heeft zijn talenten.
Misschien moet iemand hierover eens een boek schrijven , 'Nederlands voor dummies'.

Gino Baart

Hallo Brouwers,

Gino hier (van Fermentis en tevens thuisbrouwer). Het productieproces werd per individuale gist verder ge-optimaliseerd (zodat elke gist in optimale fysiologisch conditie is voor zowel drogen als fermentatie). We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar hydratatie van droge gisten. Dit werd onafhankelijk uitgevoerd door Institut Meurice (BE). Alle experimenten werden in drievoud uitgevoerd. Een groot aantal Fermentis gisten zijn ‘Easy2Use’.  Dit betekent dat er, bij de door ons aanbevolen pitching rate (in wort) en temperatuur,  geen verschil geconstateerd werd in fermentatieprofiel (kinetiek, attenuatie, aromaprofiel) wanneer er wel of niet gehydrateerd wordt. De keuze is aan de brouwer welke methode hij/zij wil gebruiken. Ze werken allebei en geven hetzelfde resultaat.

Ter aanvulling: Wij hebben de hydratatie, qua viabiliteit, getest op water, 7, 15 en 25 °P wort (bij 7 en 20 °C). Wij hebben geen significate verschillen gevonden. Qua vitaliteit (kinetiek van de fermentatie) hebben we (bij 15 °P) ook geen significate verschilen gevonden. Qua water hebben we (in een ander experiment) gedistilleerd-, mineraal- en kraanwater getest ook hier geen significante verschillen gevonden wat betreft viabiliteit.

Informatie over welke Fermentis gisten ‘Easy2Use’ zijn: https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/
Een kort stukje over ‘Easy2Use’: https://fermentis.com/en/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/ (hier resultaten zien van één gist)
Een brochure met handige Tips & Tricks: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/09/Brochure_Tips_and_Tricks_GB_web_planche-bd.pdf (hierin beschrijving over de procedure als je voor hydrateren kiest).

Veel brouwplezier gewenst!
Gino

Mark GA

Citaat van: Koen S op 06-12-2018  10:54 uEen wetenschapper is niet per se taalkundig onderlegd en omgekeerd. Iedereen heeft zijn talenten.
Misschien moet iemand hierover eens een boek schrijven , 'Nederlands voor dummies'.
Breng ze nou niet op ideeën...

tdp

Helder verhaal Gino, dank voor deze bijdrage!

hansHalberstadt

Citaat van: Gino Baart op 06-12-2018  11:03 ugeen significante verschillen gevonden wat betreft viabiliteit.
Duidelijk. Hebben jullie ook wel eens onderzoek gedaan naar gedroogde gist invriezen?

Serge VL

Ik zie dat Gino na mijn mail al geantwoord heeft hier op het forum.

Muntons heeft ook antwoord gegeven:
CiteerHi,
Our advice is to sprinkle the yeast directly on to the top of the wort.  We have found that rehydrating is both unnecessary and prone to risk when done incorrectly.  For the novice therefore (and even the expert brewer) we would stick to this recommendation.
The yeast we use has been propagated using a malt based medium and therefore rehydrates comfortably without stress as it absorbs moisture from the wort.
Best regards
 
Andy Janes
Corporate Marketing and PR Specialist
 
Muntons plc
Cedars Maltings
Stowmarket, IP14 2AG

En Buldog gisten hun antwoordt:
CiteerGood morning,
Some yeast suppliers do recommend that yeast be re-hydrated whilst others advise to dose the yeast into the brew by pitching it dry. Hambleton Bard beer kits however, are designed with novice brewers in mind and therefore we try to make the instructions as simplistic as possible to reduce the chance of error in the home brew process.  Adding steps for rehydration of yeast would leave more opportunity for error e.g. yeast rehydration at too high a temperature - which would be more detrimental to the fermentation than simply adding the yeast straight to the brew. We have been pitching dry yeast by sprinkling directly into the wort for many years in our own kits and not yet noticed any discernible effects on the brewing process.

Hope this helps.
Kind regards,
Cherise Hall
Laboratory Technician
Hambleton Bard
2 Cobnar Wood Close,
Chesterfield,
Derbyshire

Op het antwoord van Lalleman, Mangrove Jack, en Mauribrew ben ik nog aan het wachten.

Persoonlijk ga ik mijn visie mogen bijstellen, maar daar heb ik geen probleem mee.
Ik zal sowieso de antwoorden als ik ze krijg van de andere producenten jullie zeker mee geven.

Mark GA

Citaat van: Serge VL op 06-12-2018  13:48 uPersoonlijk ga ik mijn visie mogen bijstellen, maar daar heb ik geen probleem mee.
Dat siert je.
Blij dat er ook hierover nu duidelijkheid bestaat, al kun je Bulldog's antwoord tweeledig opvatten ("voor de gemiddelde gebruiker is droog strooien voldoende maar wellicht kan er meer uit gehaald worden bij hydrateren, al is dan ook de kans op schade groter dan wanneer droog gestrooid") en moet je de andere leveranciers nog binnenkrijgen.
Als je zou zeggen: "Het zegt niets over de testwijzes die ze gehanteerd hebben" ben ik het met je eens maar zoals wel vaker kunnen we ook doordraaien in de gekte en moeten we misschien maar gewoon aannemen wat de leverancier adviseert...

Serge VL

Citaat van: Mark GA op 06-12-2018  10:14 uOm een stukje zinloosheid toe te voegen aan deze discussie, even een offtopic constatering:
Voor mensen die zó extreem alles tot op de nanomillimeter nauwkeurig weten te analyseren maken jullie allemaal verschrikkelijk veel spel- stijl- en tikfouten.

Citaat van: Mark GA op 06-12-2018  11:29 uBreng ze nou niet op ideeën...

Mark, ik ga doen of deze opmerkingen gewoon nooit neergeschreven zijn, ik zie ze gewoon al een stuk onwetendheid van jou (je kent mij ook niet).

Als je Dyslexie hebt, kan je er niet veel aan doen.
Maar weet dat het perifere zicht van mensen met dyslexie is bijvoorbeeld een heel stuk beter is dan gemiddeld.
Ze kunnen ook makkelijker complexe visuele situaties inschatten. Het gehele plaatje zien, zeg maar.
Doordat dyslectici conceptuele denkers zijn, zijn zij goed in:
kunnen improviseren;
kritisch kunnen denken;
een sterke intuïtie hebben;
veel ideeën hebben en innovatief zijn;
vooruit kunnen zien en denken;
goed overzicht hebben;
oorzaak en gevolg kunnen zien;
een goede neus voor kansen hebben;
hooggevoelig zijn: aanvoelen wat er gebeuren gaat, of wat er onder de oppervlakte speelt;
snel oplossingen zien voor complexe problemen;
problemen of situaties van verschillende kanten kunnen bekijken;
sterk beeldend vermogen hebben;
creatief zijn;
goed ruimtelijk inzicht hebben;
gevoelig voor sfeer, kleur en schoonheid hebben;
goed kunnen improviseren;
goed kunnen netwerken;
meerdere taken tegelijk kunnen uitoefenen.

Dat wil niet zeggen dat de problemen van mensen met dyslexie plots minder groot zouden zijn.
Maar als men hun specifieke vaardigheden meer zou erkennen, dan wordt iedereen daar beter van.

Weet dat iemand die dyslexie heeft 5 tot 10 keer meer tijd steekt om hier een reactie of opinie neer te schrijven.  :biersmile:
 
(op dat gebied heb ik na 50 jaar al wel een olifanten vel gekweekt)

O ja dit stukje mag naar kletsen hoor, :biersmile:

Mark GA


Gino Baart

Citaat van: hansHalberstadt op 06-12-2018  13:23 uDuidelijk. Hebben jullie ook wel eens onderzoek gedaan naar gedroogde gist invriezen?

Invriezen van droge gist adviseren wij niet. Een constante opslagtemperatuur wel. Opslag bij +4 werkt prima (koelkast).

Ansius

De antwoorden zijn duidelijk.


Wat ik vaak lees is dat de vergisting binnen enkele uren al goed bezig is.
Dat heb ik met korrelgist nou nooit, zeker niet bij strooien.


Hydrateren versnelt de start dus blijf ik daar nog maar even mee doorgaan.


knifeman

Toch een aantal mooie conclusies uit dit topic. Merci. Mijn (beperkte) ervaring... nog nooit problemen met korrelgisten... (Fermentis, Mangrove, Lallemand) Niet gehydrateerd en zelfs bij 20 a 30% over volume no problemo.


Piet_v

Citaat van: Serge VL op 06-12-2018  14:14 uzij goed in:
kunnen improviseren;
kritisch kunnen denken;
...
goed kunnen netwerken;
meerdere taken tegelijk kunnen uitoefenen.
God is a DJ Dyslectic  ;D

Mark GA

Citaat van: Ansius op 06-12-2018  15:14 uDe antwoorden zijn duidelijk.
Wat ik vaak lees is dat de vergisting binnen enkele uren al goed bezig is.
Dat heb ik met korrelgist nou nooit, zeker niet bij strooien.
Hydrateren versnelt de start dus blijf ik daar nog maar even mee doorgaan.
Dus jij denkt werkelijk dat het hydrateren van je gistkorrels, laten we zeggen dat je dit aan het begin van je brouwdag doet, verschil in vergisting maakt?
Als je een gehydrateerde gist een paar uur actief laat zijn zonder voeding sterven er genoeg cellen af.
Stel dat je dit een uur doet voordat het het vat in gaat... Merk jij dat dan, dat ene uur? Of hebben we het dan niet meer over "binnen enkele uren"?
Muggeziften (mag niet meer!) Miereneuken (mag ook niet meer!) Spijkers op laag water zoeken misschien maar hee, dat doen we hier toch zo graag?

stiaanke



Citaat van: Ansius op 06-12-2018  15:14 uDe antwoorden zijn duidelijk.


Wat ik vaak lees is dat de vergisting binnen enkele uren al goed bezig is.
Dat heb ik met korrelgist nou nooit, zeker niet bij strooien.

...

Hangt van de gist af. Meestal heb ik  's avonds al een actief waterslot.

Koen S

Citaat van: Mark GA op 06-12-2018  16:29 uDus jij denkt werkelijk dat het hydrateren van je gistkorrels, laten we zeggen dat je dit aan het begin van je brouwdag doet, verschil in vergisting maakt?
Als je een gehydrateerde gist een paar uur actief laat zijn zonder voeding sterven er genoeg cellen af.
Stel dat je dit een uur doet voordat het het vat in gaat... Merk jij dat dan, dat ene uur? Of hebben we het dan niet meer over "binnen enkele uren"?
Muggeziften (mag niet meer!) Miereneuken (mag ook niet meer!) Spijkers op laag water zoeken misschien maar hee, dat doen we hier toch zo graag?
De meeste merken van korrelgist adviseren een tijd van 20 tot 30 minuten voor het hydrateren van hun gist, daarna direct toevoegen aan het wort. Er is dus geen sprake van enkele uren of zelfs 6 uren (begin van de brouwdag). Dat zou wel heel dom zijn.

Mark GA

Daarom geloof ik ook niet dat je het verschil gaat merken als je na uren geen actieve vergisting hebt als je niet hydrateert maar wel als je het wel doet.
Dat maakt werkelijk geen enkel verschil. Ja, een half uurtje dus.

Koen S

Citaat van: Mark GA op 06-12-2018  16:59 uDaarom geloof ik ook niet dat je het verschil gaat merken als je na uren geen actieve vergisting hebt als je niet hydrateert maar wel als je het wel doet.
Dat maakt werkelijk geen enkel verschil. Ja, een half uurtje dus.
Ik dacht deze conclusie in dit topic gelezen te hebben: "De vergisting komt iets sneller op gang. Voor de vergistingsgraad maakt het niets uit". Of twijfel je daaraan?  :weetniet:

Sander van Dijk

Citaat van: Serge VL op 06-12-2018  13:48 uIk zie dat Gino na mijn mail al geantwoord heeft hier op het forum.

Muntons heeft ook antwoord gegeven:
En Buldog gisten hun antwoordt:
Op het antwoordt van Lalleman, Mangrove Jack, en Mauribrew ben ik nog aan het wachten.

Persoonlijk ga ik mijn visie mogen bijstellen, maar daar heb ik geen probleem mee.
Ik zal sowiso de antwoorden als ik ze krijg van de andere producenten jullie zeker mee geven.


Bedankt voor je de moeite die je hier in steekt. Ik vind zulke discussies leuk en erg leerzaam. In ieder geval veel leuker om te lezen dan al die beginnersvragen van mensen die niet de moeite nemen om zich een klein beetje in te lezen.


Als ik de antwoorden van de gist leveranciers/producenten zo lees speelt het wel mee, dat ze hun product graag als 'easy to use' op de markt brengen. Is ook wel begrijpelijk, want hydrateren kost wat extra moeite en je kunt wat zaken verkeerd doen, waardoor het contraproductief wordt. Als de voordelen van hydrateren relatief klein zijn of niet helemaal duidelijk zijn, zullen ze vanzelf de makkelijkere manier aanbevelen.

Sander van Dijk

Citaat van: Mark GA op 06-12-2018  16:59 uDaarom geloof ik ook niet dat je het verschil gaat merken als je na uren geen actieve vergisting hebt als je niet hydrateert maar wel als je het wel doet.
Dat maakt werkelijk geen enkel verschil. Ja, een half uurtje dus.


Dit lijkt mij wat kort door de bocht gesteld. Het gaat niet om dat half uurtje, maar dat je de korrelgist zich vol laat zuigen met (voor de gist lekker) warm water, in plaats van dat de gist gelijk in een zwaardere omgeving, bijv. een heel zwaar donker wort met veel hop, wordt gegooid.


Ik zelf hydrateer niet uit gemak, maar ik heb wel het idee dat bij mij de keren, dat ik wel gehydrateerd heb of opgeweekte gist heb gebruikt, de vergisting sneller is begonnen. Nu is het wel zo dat ik bij korrelgisten net wat weinig gist gebruik, omdat ik meestal maar één zakje gebruik. Bij gist die ik opkweek heb ik de hoeveelheid gist minder goed onder controle, dus kan ik ook flink overenten, waardoor de vergisting ook sneller begint.


Kortom het is lastig te zeggen, ik doe maar gewoon wat mij goed uitkomt :)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.