Hallo ik ben Joep

Gestart door Joep, 06-02-2006 20:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joep

Hallo allemaal,

Nou zoals de topic titel en mijn usernaam al zegt..ik ben Joep.

Woon en werk in het centrum van Heerlen. Daar ben ik tevens bier aan het brouwen, beroepsmatig maar toch op natuurlijke wijze.

We hebben een vrij flinke capaciteit. 250 liter per brouw, 2 gistkuipen van elk 500 liter. 6 lagertanks van ieder 500 liter, en 2 taptanks. Uiteraard kunnen de lagertanks ook als taptank worden gebruikt.

We hebben afgelopen vrijdag en zaterdag de eerste 4 brouwen gedraaid. De installatie is afkomstig van www.dreher.at

Het is allemaal denk ik wat proffesSioneler dan wat op dit forum zal zijn, echter hoop toch in ervaring mogen te delen met jullie.

Vriendelijke groet,

Joep

Hopmans

Welkom op het forum Joep.  :biersmile:

Dat ziet er inderdaad professioneler uit als mijn gistingsemmertje.
Mooi voor het forum dat je beroepsmatig bezig bent. Dan heb je toch weer
andere ervaringen waar wij weer van kunnen leren.

Is het net toevallig deze brouwerij Joep?
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3581.msg35217.html#msg35217

 :degroeten:

MO

Wat goed, een "echte" brouwer op het forum. Waar halen jullie je gist vandaan op deze schaal?

Oscar

Kijk eens aan, dat klink proffesioneel zeg...Dus Nederland is weer een lokale brouwerij rijker?   :hoera:  :hoera:
Een een mooie koperen (of koperkleurig) installatie...  :duimop:

Houd ons vooral op de hoogte van je brouwsels..  ;D

Groeten en gezondheid
Oscar


Joep

Bedankt allemaal voor de postieve reacties!

Het is inderdaad de brouwerij die in o.a. het Limburgs dagblad heeft gestaan.

De eerste gist hebben we gekregen van de leverancier van de hele installatie, (Leopold is zn naam). In princiepe kan die gist jaren mee gaan, dat is ook het raar verwoorde gedeelte in het krantenartikel. Als alles gaat zoals het zou moeten gaan laten we na 5-6 dagen de temp in de gisttanks zakken zodat de gist inactief word en dusdoende naar de bodem zakt. De bodems van de gisttanks lopen in trechter vorm dus de nog levende maar inactieve gist verzameld zich daar. Hierna worden de dode cellen en eventuele vervuiling handmatig afgeschept. Bij het ompompen naar de lagertanks word het geheel boven deze trechter aangesloten. Reslutaat is dus dat de nieuwe gist "oogst" op de bodem over blijft.

Verder staan er nog een paar incorrecte gegevens in het verhaal, we "kunnen" ieder bier maken dat we zouden willen. Echter hebben we er voor gekozen om een weisner te maken, een helles, en een alt -achtig bier.

Uiteraard als dit gedeelte onder controle is wil ik gaan experimenteren, eerst op kleine schaal , mocht het resultaat smaken , op grotere schaal.

Het gedeelte rondom de brouwerij, het restaurant en bar gedeelte, is verre van af. De opening....ik gok begin zomer. De hele vergunning rompslomp en het brilliante pleinenplan maakt het ook nog allemaal wat ingewikkelder.

Ik zal een dezer dagen kijken of ik foto's kan maken en plaatsen. Vooral de kelder met lagertanks e.d. is nogal imposant.

Ik hoop dat ik een invulling kan geven aan dit forum, en dat ik eveneens veel van jullie kan leren. Niks mooiers als informatie vergaring over een prachtprodukt als bier!


Oscar

Joep,

Heb jij een brouwersopleiding genoten (Bolsward?) of kom je uit de hobbybrouwen sfeer?

Groeten en gezondheid
Oscar

Johannes

Citaat van: Oscar op 06-02-2006  23:40 uJoep,

Heb jij een brouwersopleiding genoten (Bolsward?)


Brouwersopleiding en Bolsward kan ik niet rijmen, wel dat er in Bolsward een brouwer is gevestigd in de oude school voor Levensmiddelen technologie.

Joep,

Welkom op dit forum, het zou leuk zijn als iemand zijn ervaringen op multi-hectoliter schaal met ons gaat delen.

:degroeten:

Johannes

Oscar

Citaat van: Johannes op 07-02-2006  00:05 uwel dat er in Bolsward een brouwer is gevestigd in de oude school voor Levensmiddelen technologie.

Die  opleiding bedoelde ik ook...'k wist alleen niet dat die opleiding daar niet meer is.... :-[   

Groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

Ha Joep,

Welkom op het forum. Leuk dat een prof zijn bevindingen met ons wil delen. Op vallend trouwens dat je je richt op Duitse biertypen, de meeste Nederlandse brouwers houden het bij meer Belgisch gerichte biertypen. Heb je daar een speciale reden voor? Overigens feliciteer ik je met die keuze, want mijn voorkeur gaat steeds vaker uit naar de Duitse bieren.

Je zegt dat de gist jaren mee kan, maar dan moet je die wel op schuine buis zetten, toch? Steeds weer gist gebruiken van het vorige brouwsel gaat een paar keer goed, maar dan treden er mutaties op. De meeste profs gebruiken hun gist een keer of vijf tot tien en dan maken ze een nieuwe starter van hun reincultuur.

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 06-02-2006  22:05 uWat goed, een "echte" brouwer op het forum.
Ik denk dat er wel meer zijn, maar die lezen alleen maar.

Hans Hans

Oscar

Hans, Hans,

Als dat zou is dan kijken de profs dus het kunstje af van de amateurs.. ;D ;D :D ...Het zou toch andersom moeten?..... ;D ;D ;D

Groeten en gezondheid
Oscar

Joep

Oscar, nee, wederom een van de onjuistheden in het krantenartikel. We zijn op cursus geweest in Oostenrijk bij de leverancier van de installatie. Daar hebben we op 3 dagen 2 brouwen gedraaid en een hele massa theorie gehad. Uiteraard allemaal in het Duits.

Als vooropleiding heb ik de middelbare horeca school gedaan, tevens hier in Heerlen. Werk al sinds mijn 16e in de horeca en ben er letterlijk ingerold. Ook met het brouwen nu, ben oorspronkelijk begonnen bij Oppdiom om een meisje te vervangen die met zwangerschapsverlof ging. Tijdelijk dus, daarna toch een vast contract en toen de vraag of ik de brouwer wilde worden.

Adrie, het gehele gist gebeuren is mij ook vrij onbekend nog, we gaan uiteindelijk onze eigen gist cultiveren en bewaren, het hoe en wat....

Qua ervaring zal ik gelijk zitten als ieder ander nieuw lid hier. Alleen heb ik het voordeel dat ik met proffesionele apparatuur mag werken.

Verder hartstikke bedankt voor alle positieve berichten  :) en ik zal jullie op de hoogte houden van de vooruitgang !

Oscar

We zijn beniewd. Alvast succes met je brouwerij en de brouwsels. :duimop:

groeten en gezondheid
Oscar

Joep

Hallo Allemaal!

Allereest mijn excuses voor de lange tijd tussen mijn berichten en het gebrek aan foto's. Dit laatste is echter te verwijten aan de geheugenkaart van de digi camera die er zonodig te brui aan moest geven.

Er is eigenlijk weinig gebeurt in de tussen tijd,de vergunningen zijn terug gekomen met de vraag voor meer specificaties ( ja het is niet te geloven dat we alleen alchohol en water als reinigingsmiddelen gebruiken).

Inmiddels heb ik verschillende brouwen gedraaid. :

Helles (pilsener) 1000 liter ( 2 x 500)
Dunkels (amber) 750 liter ( 500 en 250)

Op het moment brouw ik 1 keer per 2 weken, met name om de gist te verversen. Zodra we open kunnen zal er waarschijnlijk 1 á 2 keer per week worden gebrouwen afhankelijk van de afname.

Afgelopen maandag t/m woensdag zijn we ( mijn baas en ikzelf ) op het brouwerstreffen geweest. Dit is een jaarlijks treffen van klanten van de brouwinstallatie. Hier werden uiteraard menig biertje gedronken en menige discussies gevoerd.

Verder is er vrij weinig extra's te vertellen.... vragen beantwoord ik uiteraard graag :)

Oscar

Citaat van: Joep op 11-03-2006  00:30 uAllereest mijn excuses voor de lange tijd tussen mijn berichten en het gebrek aan foto's. Dit laatste is echter te verwijten aan de geheugenkaart van de digi camera die er zonodig te brui aan moest geven.

Door mij : Excuus aanvaaard !!   :biersmile:

Citaat van: Joep op 11-03-2006  00:30 uOp het moment brouw ik 1 keer per 2 weken, met name om de gist te verversen. Zodra we open kunnen zal er waarschijnlijk 1 á 2 keer per week worden gebrouwen afhankelijk van de afname.

Doe je nog een "officiele" opening..?? waar bezoekers aanwezig kunnen zijn ? Meld dit dan even....ik kan mij nog herinneen dat brouwerij  't Vølen, zijn opening had.....was erg gezellig..en met live gerookte paling...hmmmm


Citaat van: Joep op 11-03-2006  00:30 uAfgelopen maandag t/m woensdag zijn we ( mijn baas en ikzelf ) op het brouwerstreffen geweest. Dit is een jaarlijks treffen van klanten van de brouwinstallatie. Hier werden uiteraard menig biertje gedronken en menige discussies gevoerd.

Hebben jullie De brouwers van Mommeriete (Regio Drente) nog ontmoet...?? (Gert en Carina) volgens mij hebben die een soortgelijke installatie....?
Groeten en gezondheid
Oscar

Joep

Officiele opening: Ja, echter ik weet bijna zeker dat deze voor genodigden zal zijn. Op het moment is er zulk een animo dat we er over aan het denken zijn om bij de opening het naast gelegen restaurant/bar erbij te betrekken voor de ruimte. ( zelfde eigenaar)


Die mensen (Gert en Carina) .....nee,  het was een bijeenkomst van mensen die de installatie hebben van dreher (www.dreher.at) , dus voornamelijk Duitsers en Oostenrijkers . Wij zijn de enige Nederlanders in het geheel. De site is helaas verre van up to date mbt de "kunden".


Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 11-03-2006  00:54 uHebben jullie De brouwers van Mommeriete (Regio Drenthe) nog ontmoet...?? (Gert en Carina) volgens mij hebben die een soortgelijke installatie....?
Gert en Carina hebben een  -installatie is een echte Kaspar Schulz , de Rolls Royce onder de brouwinstallaties!!!
En brouwen daar mooie bieren in.

Hans Hans

Joep

Hallo,

Die Kaspar Schultz installatie heb ik recent ooknog in Duitsland gezien bij Vogel Brau (http://www.vogelbraeu.de/)  zeer imposante installatie!

Hierbij dan ook zoals beloofd enkele foto's van de Dreher installatie.



De ketel vooraan is puur voor de show, achter dooris de brouwketel.



Zoals eerder vermeld is het restaurant/bar gedeelte nog één grote bouwput.



De 6 lagertanks en links de 2 taptanks. In de praktijk kunnen ze voor beide doeleinden worden gebruikt.



Één van de twee gistkuipen in bedrijf.



De wortkoeler,gistkuipen van zijaanzicht, en een chaostishe meute slangen. De buis linksboven de wasbak met blauwe hendel is trouwens waar het wort de kelder binnenkomt.(excuses voor de mindere kwaliteit van deze foto)






Hopmans

Heftig !

Zal wel een paar centen kosten.  :pan:
Zeer mooie ketels moet ik zeggen.

 :degroeten:

Drents Hopbier

Citaat van: Joep op 25-03-2006  13:37 uDe ketel vooraan is puur voor de show, achter dooris de brouwketel.

Mooi spul.
Gaan de (kook)dampen door het dak of door het riool?

Je schrijft:<Uiteraard als dit gedeelte onder controle is wil ik gaan experimenteren, eerst op kleine schaal , mocht het resultaat smaken , op grotere schaal.<
Betekent dit dat er ook nog een kleine installatie is? Hoe groot? Of wordt er dan in deze installatie minder gebrouwen?

Hans Hans

Joep

De Kookdampen zullen uiteindelijk door het dak gaan, alles ligt klaar op het gedeelte na waar we door het dak gaan. Dus op het moment ruikt de hele ruimte naar het brouwproces ( persoonlijk geen enkel probleem mee).

In de gist/lagerkelder hebben we een afzuiging die werkt aan de hand van de buitenlucht verplaatsing.

In de installatie word per keer 250liter gebrouwen, echter de lagertanks zijn 500liter, dus normaliter brouw ik 2 brouwen achter elkaar. Het kleinschalige experimenteren ...hoe..wat...moet ik nog zien. Kan zijn dat we "kleinschalig" 250liter maken.

Het plan is er ook hoe dan ook om eenmalige brouwen te maken, bv een bok, eenmalige brouw van 250liter en op is op. Dus wie weet.

Hans (Lagos)

Citaat van: Joep op 06-02-2006 &nbsp;23:37 uDe eerste gist hebben we gekregen van de leverancier van de hele installatie, (Leopold is zn naam). In princiepe kan die gist jaren mee gaan, dat is ook het raar verwoorde gedeelte in het krantenartikel. Als alles gaat zoals het zou moeten gaan laten we na 5-6 dagen de temp in de gisttanks zakken zodat de gist inactief word en dusdoende naar de bodem zakt. De bodems van de gisttanks lopen in trechter vorm dus de nog levende maar inactieve gist verzameld zich daar. Hierna worden de dode cellen en eventuele vervuiling handmatig afgeschept. Bij het ompompen naar de lagertanks word het geheel boven deze trechter aangesloten. Reslutaat is dus dat de nieuwe gist "oogst" op de bodem over blijft.


Hoi Joep,

Hoe doen jullie dat verder met de gist, de koelkast in en maken jullie later een enorme giststarter en komt dat overeen zoals op dit form de "perfecte giststarter" wordt beschreven ?

Een hoop vragen in een zin niet?

Gr. en dank Hans


Joep

Klopt, in de biercel heb ik een "apart" hoekje kunnen creeren waar ik mijn 2emmers kwijt kan. Na iedere gistings periode kan ik dus op de bodem van de kuipen, nieuwe gist scheppen. In theorie kan ik zo dus altijd mijn eigen gist laten groeien. En mocht het fout gaan.Op uur rijden richting Duitsland ligt een collega brouwer die gelijk met ons op cursus is geweest waar ik gist kan halen.

MO

Ik weet niet wat ze jouw geleerd hebben in Duitsland, en ik ben bepaald geen bierprofessor, maar ik heb altijd geleerd dat je beter de gist van bovenaf af kunt scheppen. Tijdens de heftigste vergistingsperiode (krausen) komt de gist als een deken bovenop het jongbier te liggen. Dit is de zuiverste gist die je kunt bedenken. In de onderste koek zitten veel dode gistcellen, eiwit- en hopresten. Misschien een idee?

Joep

Zal misschien afhankelijk zijn van de gist die word gebruikt. Wij gebruiken ondergistende gist. Wat ik boven afschep zijn onder ander hopresten, gerst resten en dode gist cellen.

Op het moment dat de temp naar 4 c word gezet zakt de op dat moment verse maar inactieve gist naar beneden.
De laag gist op de bodem is dan ook te verdelen in3 lagen. De dode gistcellen + troep (gerst/hopresten), in het midden de nieuwe gist, en bovenop een laag met vervuiling (gerst/gist/hopresten).

Er zit een duidelijk kleurverschil in waaraan alles te herkennen is. Ik zal proberen er een foto van te maken de volgende keer.


Barry

Citaat van: Oscar op 07-02-2006 &nbsp;00:07 uDie  opleiding bedoelde ik ook...'k wist alleen niet dat die opleiding daar niet meer is.... :-[   

Groeten en gezondheid
Oscar


inderdaad de school die daar zat is nu in Leeuwarden onder het Van Hall daar heb ik nu de module bier :D in de oude school zit nu de Us Heit brouwerij.

Joep

Allereerst mijn excuses voor het opdoen van allerlei informatie en niks te posten  :biersmile:

Ik vond het wel even tijd worden voor een kleine update. Allereerst de brouwerij op het werk:

Het draait goed! Zelfs zo goed dat we enkele malen al achter de feiten aan lopen en dus tijdelijk zonder bier zitten. Naast de "standaard" blond en alt heb ik in de tussentijd enkele eigen recepten gedraaid en met succes.

Voor een lokale carnavalsvereniging heb ik een makkelijk toegankelijk bier gemaakt dat voor de carnaval al op was!
Voor de lente heb ik naar Duits recept een Maibock gebrouwen, ± 400 liter met een uiteindelijk alc % van 8.4. Dit biertje werd geweldig goed gedronken en ook zeer veel complimenten over gehad.
Uiteraard ga ik voor het komende na-jaar een donkere bok brouwen beetje aan de late kant maar deze word de komende week gebrouwen.
Daarnaast word en nog een Weizner gebrouwen voor een feest in oktober....

En dan het volgende,

Ik ga samen met een vriend van mij thuis brouwen, veel kleinschaliger, minder geautomatiseerder en stukken bourgondischer..

Na lang wikken en wegen hebben we een vrij makkelijke manier gekozen en een Brewferm totaal pakket aangeschaft.

We gaan brouwen in een klein schuurtje in mijn tuin. Beperkte ruimte en op het moment nog een water toevoer of afvoer. Dit gaat in de toekomst wel komen, voorlopig word het werken met een tuinslang.

Zodra alles in huis is en aangesloten is (lees: klussen!) zal ik foto's plaatsen in het daarvoor bestemde topic!

Tot dan!

Hopmans

CiteerAllereerst mijn excuses voor het opdoen van allerlei informatie en niks te posten
Inderdaad, niets posten sucks.
Wel profiteren, maar inbreng ho maar.
Kan je net zo goed een weblog beginnen ipv een forum.

ed

Wel grappig dat je op je werk met zo'n grote installatie werkt en thuis met een Brewferm starterspakket begint. Waarom geen Braumeister of zo'n andere installatie (iets met eule geloof ik, maar ik ben de naam kwijt).

ed

Cambrinus

Ha, ha, 'iets met Eule geloof ik'. je bedoelt de BrauEule van Brumas: http://www.brumas.de/

Joep

Citaat van: ed op 21-08-2008 &nbsp;23:48 uWel grappig dat je op je werk met zo'n grote installatie werkt en thuis met een Brewferm starterspakket begint. Waarom geen braumeister of zo'n andere installatie.(iets met eule geloof ik, maar ik ben de naam kwijt.

ed

Vrij simpele reden, beperkt budget. Heb er nog een tijdje over gedacht om met allerlei losse spullen e.d. iets samen te stellen maar dit al gauw op gegeven.

Uiteraard ga ik op termijn enkele dingen aanpassen in de toekomstige thuisbrouwerij ter denken aan een andere gistingkuip/ketel.

En zulk een grote installatie als op mijn werk is leuk maar zeer geautomtiseerd en door de insteek van de baas ook gelimiteerd qua brouwen.

Thuis wordt dus veel bourgondischer qua brouwen experimenteler etc.

Drents Hopbier

Citaat van: Joep op 21-08-2008 &nbsp;22:18 uZodra alles in huis is en aangesloten is (lees: klussen!) zal ik foto's plaatsen in het daarvoor bestemde topic!

Misschien kun je de foto's boven in deze posting ook (terug)zetten? Ik zie nu alleen rode kruisjes.

Hopbier

Joep

Helemaal niet gezien dat ik die verwijderd had. Ze staan er in ieder geval weer.

MO

Joep, hoe heet de 400 liter brouwerij nu precies? Heeft die al een website?

alessi

Citaat van: MO op 22-08-2008 &nbsp;14:05 uJoep, hoe heet de 400 liter brouwerij nu precies? Heeft die al een website?
Zoals hierboven vermeld is dit Stadsbrouwerij 'de Romein' in Heerlen.

http://www.bierbrouwerijderomein.nl/

RobinB

Volgens mij ook een foutje gezien:
onder "ons brouwproces staat" "De capaciteit gaat tot 250 hl." moet dat niet 250l zijn?
250hl is 25000l en dat gaat niet passen in de ketels denk ik...
;D

alessi

Citaat van: RobinB op 22-08-2008 &nbsp;16:40 uVolgens mij ook een foutje gezien:
onder "ons brouwproces staat" "De capaciteit gaat tot 250 hl." moet dat niet 250l zijn?
250hl is 25000l en dat gaat niet passen in de ketels denk ik...
;D
Robin,
waarschijnlijk bedoelt Joep 250 hl/jaar ...
Hierboven zegt hij dat hij twee keer per week zou brouwen, 500 à 1000 liter, ...
Dit lijkt mij tamelijk veel voor een café, die doen gouden zaken ...
Capaciteit moet je inderdaad uitdrukken per brouwsessie.

Joep

Inderdaad de brouwerij is de Romein (www.deromein.eu)

Over de teksten op de site, daar heb ik eigenlijk vrij weinig mee te maken. Het liefst zou ik deze wel aangepast willen zien maar om nou nog een extra taak erbij te nemen zie ik niet gebeuren.

Jacques

Een kritische blik over de teksten zou volgens mij niet verkeerd zijn. Daar kan wel het een en ander aan verbeterd worden.

Ook viel mij op dat vermeld wordt dat er een menukaart te zien zou zijn, maar waar die is weet ik niet.

Dit soort foutjes zijn natuurlijk jammer en doen afbreuk aan deze horecagelegenheid.

Joep

De keuken is dan ook nog steeds niet geopend..

Ik kan hier wel tig redenen voor geven maar aangezien het niet mijn zaak is doe ik dat dan ook niet.

Joep

Vandaag de eerste brouw gedraaid met de huis apparatuur met mijn medebrouwer Nico  samenvol .

Gekozen voor een Brewferm pakket Barley wine, 15 liter.

Zoals eerder al aangegeven brouw ik thuis dus met een heel simpele "installatie" en momenteel met geen eigen water toe en afvoer in de schuur.


Na ongeveer 5 minuten handmatig schroten heb ik de eerste aanpassing gemaakt, de moutmalen werkt nu met een boormachine op laag toerental, stukken prettiger. :clownsmile:

Terwijl ik aan het schroten/klussen was alvast het maischwater op temperatuur laten komen.
Het maischen ging lekker, qua temperatuurstijging en behoud voldoet de elektrische ketel zeer goed.

De eerste filtrering ging ook lekker alleen hier merkte ik dus de eerste verschillen in het thuis en werkbrouwen na allerlei artikelen o.a. hier te hebben gelezen over het naspoelen. Ik heb dus na gespoeld met lauw water via een tuinslang vanuit het badkamer raam richting de schuur. Echter uiteraard geen rekening gehouden met hoeveelheden  :stom: .


Uiteindelijk resultaat hierdoor is dat ik minder wort heb overgehouden dan gepland.

Het koken ging zeer soepel, eerste keer gewerkt met hopzakjes. Hier ben ik nog niet overuit of ik dit nu prettiger vind maar dat is te bezien bij volgende brouwen.

Het koelen van het geheel met de dompelkoeler ging eveneens prettig, hiervoor heb ik het geheel verplaatst naar de badkamer waar ik de dompelkoeler op de badkamer kraan heb weten aan te sluiten door middel van een Gardena koppeling.

Toen kwam eigenlijk pas het eerste echte probleem... het overhevelen naar het gistvat...
Het hele hevel gebeuren is nieuw voor mij en dus ook een kleine bron van nadenken geweest.  :denken:

Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om een kaasdoek te gebruiken deze heb ik eerst gesteriliseerd in de magnetron (hopend dat dit afdoende zal zijn ).

Het geheel staat nu de vergisten in de schuur. S.g. diende op 1100 uit te komen, uiteindelijk resultaat was 1050 al met al aardig in de buurt.

Ben er nu wel sterk over aan het na-denken om toch een platenfilter te gaan gebruiken en een andere manier voor de 2e filtrering aangezien dit geklungel was.

Suggesties zijn altijd welkom!

Oscar

Citaat van: Joep op 27-08-2008 &nbsp;23:29 uUiteindelijk resultaat hierdoor is dat ik minder wort heb overgehouden dan gepland.

Als daardoor ook je SG hoger uitkwam dan gepland, had je kunnen verdunnen met kraanwater waardoor je toch nog de juiste hoeveelheden had gehad. Wellicht handig om wat brouwsoftware te gebruiken?  ;)

Adrie

1050 aardig in de buurt van 1100? Dat betekent grofweg dat je de helft van de suikers hebt dan dat de bedoeling was. Het lijkt me dat er iets fundamenteel fout is gegaan. Ik lees dat je ook nog eens minder wort na het filteren had, dus je rendement is nog lager dan dat. Het lijkt me dat je maar eens een ervaren brouwer mee moet laten kijken als je brouwt. Dan krijg je vast nuttige tips om het brouwproces te verbeteren.

Trouwens, ik zie dat het hete wort lekker in de kookketel klettert. Dat is geen goed idee, omdat oxidatie van hete wort smaakafwijkingen kan geven. Beter kun je aan het kraantje een slangetje monteren die tot op de bodem van de pan loopt. Zo komt er veel minder zuurstof in het hete wort.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.