Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Water toevoegen tijdens maischen  (gelezen 726 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Water toevoegen tijdens maischen
« Gepost op: 28-11-2018 21:25 u »
Ik lees in sommige recepten dat ze water toevoegen tijdens het maischen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf nooit doe en met de gehele hoeveelheid maischwater direct begin. Is hier een reden voor en wat is hier het voordeel/nadeel van?

Ik heb onderstaand voorbeeld van de stappen zoals beschreven in een recept


Protein Rest   Add 9,04 L of water at 56,8 C   50,0 C   30 min
Saccharification   Add 7,19 L of water at 87,7 C   64,4 C   30 min
Mash Out           Add 8,09 L of water at 98,1 C   74,4 C   10 min

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water toevoegen tijdens maischen
« Reactie #1 Gepost op: 28-11-2018 21:28 u »
Dit wordt waarschijnlijk gedaan als je net als ik eerst deed in een koelbox maischt en je toch verschillende stappen in je maischproces wil.
Als je later warmer water toevoegt dan verhoog je de temperatuur.
Ik zelf deed dit niet omdat ik altijd een eenstapsmaisch deed.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Water toevoegen tijdens maischen
« Reactie #2 Gepost op: 28-11-2018 21:35 u »
Dit word waarschijnlijk gedaan als je net als ik eerst deed in een koelbox maischt en je toch verschillende stappen in je maischproces wil.
Als je later warmer water toevoegd dan verhoog je de temperatuur.
Ik zelf deed dit niet omdat ik altijd een eenstapsmaisch deed.

Aha vandaar. Kan je aan de hand van deze stappen een eenstaps maischschema berekenen? Zelf verhoog ik de temperatuur van mijn ketel (EB30) gewoon om de temperaturen te krijgen zonder water erbij te doen. De reden waarom ik dit vraag is omdat ik een kloon recept wil bereiden van een bekend Canadees bier en hier die stappen ook zo worden uitgelegd.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water toevoegen tijdens maischen
« Reactie #3 Gepost op: 28-11-2018 22:18 u »
Dan neem je toch gewoon de stappen zoals ze daar staan.
30 minuten op 50 graden
30 minuten op 65 graden
10 minuten op 75 graden.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water toevoegen tijdens maischen
« Reactie #4 Gepost op: 28-11-2018 22:21 u »
Maar als ik het zou doen zou ik gewoon een uur op 65 graden doen en dan 10 minuten op 75 graden.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Water toevoegen tijdens maischen
« Reactie #5 Gepost op: 29-11-2018 10:20 u »
Ik heb ook wel eens gelezen dat bij het brouwen van een weizen na de kruidnagelrust heet water werd toegevoegd om sneller op te warmen en de eiwitrust zo tot een minimum te beperken.

Ik weet niet meer precies wat de reden hiervoor was (beter schuim?).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.449
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Water toevoegen tijdens maischen
« Reactie #6 Gepost op: 29-11-2018 15:29 u »
Ik lees in sommige recepten dat ze water toevoegen tijdens het maischen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf nooit doe en met de gehele hoeveelheid maischwater direct begin. Is hier een reden voor en wat is hier het voordeel/nadeel van?

Ik heb onderstaand voorbeeld van de stappen zoals beschreven in een recept


Protein Rest   Add 9,04 L of water at 56,8 C   50,0 C   30 min
Saccharification   Add 7,19 L of water at 87,7 C   64,4 C   30 min
Mash Out           Add 8,09 L of water at 98,1 C   74,4 C   10 min

Dit is inderdaad een schema waarbij heet water wordt toegevoegd wordt voor het verhogen van de temperatuur.

Zelf heb ik deze methode ook gebruikt. In het begin van het maischen is het beslag heel dik en moeilijk te roeren.

Tags: