Filteren met rijsthulzen

Gestart door Enos, 27-11-2018 21:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 23-08-2023  12:06 uDe discussie over het nut van rijsthulzen past nog steeds binnen de vraag wat je nodig hebt voor het brouwen van een weizen...

Maar om aan te geven dat dit topic ook over het gebruik van rijsthulzen gaat pas ik de titel aan.
Daarmee suggereer je een beetje dat je rijsthulzen per se nodig hebt voor een weizen. Daarom zou mijn voorstel zijn om het algemener te houden en er bestaat al een topic specifiek over rijsthulzen:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38075.msg576843.html#msg576843 dus beter om de discussie daar te voeren.
Verder valt het me op als ik op rijsthulzen zoek dat ik nergens een link vind naar een grote weizenbrouwerij. Gebruiken die dan wel rijsthulzen? En het is een kosten adder. (spul kost net zoveel als mout, maar voegt niets toe aan het bier zelf dus prijstechnisch aan nadeel, zeker voor een grote brouwerij)

Hopfenfox

Citaat van: Schanulleke op 23-08-2023  12:35 uTsja, het punt is dat er op dit forum een aantal zijn die zich proberen te profileren als irritante betweters. En ik moet toegeven: het lukt ze aardig smile

Eens, er zijn te veel topics die op een welles-nietes uitdraaien. Ik kom steeds minder voor de lol op het forum daardoor.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 23-08-2023  15:40 uVerder valt het me op als ik op rijsthulzen zoek dat ik nergens een link vind naar een grote weizenbrouwerij. Gebruiken die dan wel rijsthulzen?

De nodige jaren geleden heb ik tijdens een bezoek aan een commerciële brouwerij gezien dat daar een hele grote voorraad aan rijsthulzen stonden. Die stonden daar niet voor niets.


Citaat van: hansHalberstadt op 23-08-2023  15:40 uDaarmee suggereer je een beetje dat je rijsthulzen per se nodig hebt voor een weizen
Het is niet per se noodzakelijk, maar maakt het filteren wel een heel stuk handiger. In het verleden gebruikte ik ze ook niet en begreep ik niet waarom je zou gebruiken, maar ik moet er niet meer aan denken om nu nog een weizen te brouwen zonder ruisthulzen. Het scheelt veel tijd en gedoe.
De vorige keer had er te weinig van gebruikt, dat was een drama.


Guppie

Citaat van: Hopfenfox op 23-08-2023  16:12 uEens, er zijn te veel topics die op een welles-nietes uitdraaien. Ik kom steeds minder voor de lol op het forum daardoor.

Klopt, er zijn een handvol die dat doen en die jagen mensen weg, ken genoeg mensen die zich niet eens wilden inschrijven hier omdat ze al die discussies zien, en steeds dezelfde mensen willens en wetens gelijk moeten krijgen, terwijl ze het niet altijd hebben.

Jacques

Citaat van: Jacques op 23-08-2023  16:12 uDe nodige jaren geleden heb ik tijdens een bezoek aan een commerciële brouwerij gezien dat daar een hele grote voorraad aan rijsthulzen stonden. Die stonden daar niet voor niets.

Nog even gezocht naar foto's in mijn archief...
Deze voorraad rijsthulzen zag ik in Belgische brouwerij. De foto is uit 2016. Ik had ze hiervoor nooit eerder gezien. Ze waren destijds ook niet te koop voor hobbybrouwers.
Niet zo heel lang geleden heb ik ze ook gezien in een Nederlandse brouwerij.
Bij Duitse brouwerijen zul je niet snel vinden, omdat rijst niet past in het Duitse Reinheitsgebot.

Rijsthulzen.png

Schanulleke

Citaat van: Jacques op 23-08-2023  22:41 uDeze voorraad rijsthulzen zag ik in Belgische brouwerij. De foto is uit 2016. Ik had ze hiervoor nooit eerder gezien.


Zou die brouwerij z'n proces ook niet op orde hebben?

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 23-08-2023  22:41 uBij Duitse brouwerijen zul je niet snel vinden, omdat rijst niet past in het Duitse Reinheitsgebot.
Het gaat in het topic over weizen waarvan deze discussie is overgeheveld juist om de vraag of het voor een weizen toegepast wordt. Dus de Duitsers kunnen het prima zonder.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 23-08-2023  23:48 uHet gaat in het topic over weizen waarvan deze discussie is overgeheveld juist om de vraag of het voor een weizen toegepast wordt. Dus de Duitsers kunnen het prima zonder.

Ja Hans, dat is iets wat ik al schreef...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 23-08-2023  23:58 uJa Hans, dat is iets wat ik al schreef...
Ik raakte een beetje in verwarring door jouw antwoord in #27. daar vroeg ik het specifiek.

tdp

Citaat van: Jacques op 23-08-2023  22:41 u...
Bij Duitse brouwerijen zul je niet snel vinden, omdat rijst niet past in het Duitse Reinheitsgebot.

...

Los van het Reinheitsgebot... Ze hebben waarschijnlijk hun proces gewoon goed op orde!

Ik heb dan niet de beperking van een automaat maar wanneer ik tijdens het maischen rondpomp, slaat uiteindelijk ook mijn filterbed dicht, het klinkt dan in. Een van de redenen dat ik nu pas rondpomp tijdens de laatste stap (uitmaischen), of in de tijd daarvoor tijdens het verwarmen vanaf 72 graden.

Ik ben niet tegen rijsthulzen of andere spullen in de brouwketel, maak vooral je eigen keuzes daarin. Maar vaak worden dit soort hulpmiddelen neergezet als het gouden ei, als de oplossing. Ik zie het meer als een pleister, terwijl ik zelf probeer niet te vallen en mijn knie niet schaaf.

seed7

Citaat van: Schanulleke op 22-08-2023  14:51 uHoe ga jij dan het proces op orde krijgen met 30% Rogge?

Voordat het proces aan bod komt is er het materiaal. Da's bij rogge nog belangrijker dan bij veel tarwemout. Als je veel met dit soort mouten brouwt is het zinvol om een maischketel/filterkuip te gebruiken met een groot oppervlak zodat het filterbed laag blijft. Een JAVAL-filter werkt beter dan een filterbodem.

Dan het proces, zo min mogelijk roeren (eenstapsmaisch en alleen bij het inmaischen roeren). Spoelen bij relatief lage temperatuur, je wilt niet dat de temperatuur boven de 80°C komt anders worden er veel ongewenste gomstoffen vrij gemaakt. Dus bij roggemout bijvoorbeeld ook niet uitmaischen. Dun maischen helpt ook, tot 8 liter per kilo. Dan, met name in het begin, heel langzaam filteren. De snelheid gaat pas lichtjes omhoog als je gaat spoelen. Snelheid ca. 10 l/uur.


Om een idee te geven, ik brouw in een 27l weckketel slechts voor 10l bier. Rogge stort tot 80% is probleemloos gegaan bij een SG van ~1050.

ingo

Jacques

Citaat van: tdp op 24-08-2023  09:00 uIk zie het meer als een pleister, terwijl ik zelf probeer niet te vallen en mijn knie niet schaaf.

Het beste is natuurlijk niet te vallen. Je hebt dan de minste blauwe plekken.

Maar als je weet dat je gaat vallen omdat je evenwichtsorgaan minder goed werkt, kun je een pleister preventief plakken op je knie. Wanneer je dan valt, is je knie niet kapot.

Anders gezegd: eenieder kiest een wijze die hem het beste past. Zelf ben ik erg blij met rijsthulzen, ze maken het filteren een stuk makkelijker bij bieren met een hoog aandeel tarwe.


tdp

Prima, je wilt toch je gelijk hebben...

hansHalberstadt

Het is denk ik goed om te weten dat het er is. Als je het nodig blijkt te hebben kun je wel verder in ieder geval, maar ook goed om dan wat verder te kijken en na te gaan of je je brouwproces voor de toekomst kunt verbeteren. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij een brouwautomaat misschien niet lukt.

Jacques

Citaat van: tdp op 24-08-2023  13:17 uPrima, je wilt toch je gelijk hebben...

Ik wil duidelijk maken dat er meer wegen zijn...

Guppie

Tijd voor een slotje, het welles nietes gehalte is weer erg aanwezig.

Jacques

Citaat van: Guppie op 24-08-2023  16:09 uTijd voor een slotje, het welles nietes gehalte is weer erg aanwezig.

Een welles niets discussie is zeker niet altijd slecht. Het kan dingen helder maken.
In dit geval dat de een het niet nodig vindt om rijsthulzen te gebruiken en de ander het wel handig vindt bij een lastig filtreerbaar beslag en er niet zonder zou willen.

Chris71

Citaat van: Jacques op 24-08-2023  16:25 uEen welles niets discussie is zeker niet altijd slecht. Het kan dingen helder maken.
In dit geval dat de een het niet nodig vindt om rijsthulzen te gebruiken en de ander het wel handig vindt bij een lastig filtreerbaar beslag en er niet zonder zou willen.


Volgens mij zou het veel beter zijn om de parameters vast te stellen waarbij een wort met veel bèta-glucanen slecht filtreerbaar wordt. Ik kan me voorstellen dat pH, schrootafstand, graantype (gerst, tarwe, haver, rogge), maar ook mout of vlokken een verschil kan maken. Ik vind het bijvoorbeeld wel interessant dat wij op zowel de Speidel Braumeister als de Grainfather G40 verschillende ervaringen hebben. Ik las in een andere post dat jij op 1.1mm schroot, ik deed dat op 1.3mm. Toch al een mogelijk verschil...

Jacques

Citaat van: Chris71 op 24-08-2023  18:56 uVolgens mij zou het veel beter zijn om de parameters vast te stellen waarbij een wort met veel bèta-glucanen slecht filtreerbaar wordt. Ik kan me voorstellen dat pH, schrootafstand, graantype (gerst, tarwe, haver, rogge), maar ook mout of vlokken een verschil kan maken. Ik vind het bijvoorbeeld wel interessant dat wij op zowel de Speidel Braumeister als de Grainfather G40 verschillende ervaringen hebben. Ik las in een andere post dat jij op 1.1 mm schroot, ik deed dat op 1.3 mm. Toch al een mogelijk verschil...

Terechte opmerking. De grofheid van schroten maakt zeker uit voor de filtreerbaarheid. Mijn molen heb ik al heeeeeeeel lang. Het is Jack Schmidling Maltmill. Toen die net op de markt kwamen was er alleen een model met onverstelbare walsen. Die heb ik nog steeds. Destijds werd een levenslange werking gegarandeerd. Hij werkt nog altijd en heeft heel wat kilo's mout geschroot. De walsenafstand van 1,1 mm levert normaal gesproken geen problemen op. In de loop der tijd heb ik gemerkt dat rijsthulzen bij brouwsels met tarwe, rogge en boekweit filterproblemen voorkomen.

Jacques

Nog even een foto van rijsthulzen bij een commerciële brouwerij.
Deze foto is vorig jaar gemaakt bij een brouwerij die hoog aangeschreven is omdat ze mooie bieren brouwen. De brouwerij heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De brouwerij is gesitueerd in het zuiden van het land.

IMG20220904144644.jpg

Overigens heb ik de laatste jaren bij meer brouwerijen rijsthulzen gezien. Daarvan heb ik niet altijd foto's van gemaakt.

Spyro

Doet niks aan de "lekkerheid/smaak" van het bier, enkel het gemak aan filteren, dus ze moeten maar leren van langzamer te filteren, hebben ze die "klooizooi" niet nodig, heb al eens een brouwseltje van 90% tarwe en 10% rogge gebrouwen zonder rijsthulzen, ging perfect, als je maar tijd genoeg hebt, maar bij die gastsen is dat "$'s" hé.....  ::) 8)

seed7

Citaat van: Chris71 op 24-08-2023  18:56 uVolgens mij zou het veel beter zijn om de parameters vast te stellen waarbij een wort met veel bèta-glucanen slecht filtreerbaar wordt.

Ja. Maar je moet niet alleen naar beta-glucaan kijken maar naar de gehele pentosanen groep.

ingo

hansHalberstadt

Citaat van: Spyro op 24-08-2023  21:20 uDoet niks aan de "lekkerheid/smaak" van het bier, enkel het gemak aan filteren, dus ze moeten maar leren van langzamer te filteren, hebben ze die "klooizooi" niet nodig, heb al eens een brouwseltje van 90% tarwe en 10% rogge gebrouwen zonder rijsthulzen, ging perfect, als je maar tijd genoeg hebt, maar bij die gastsen is dat "$'s" hé.....  ::) 8)
En daar bij: rijst kost ca 2 euro per kg en rijsthulzen (feitelijk het afvalproduct van rijst) kost 4,95 per kg [1] dus het afvalproduct is 2 x zo duur als het product zelf.

Dat is nog eens een mooi verdienmodel.

[1]
https://www.unibrew-nederland.nl/rijsthulzen-1-kg.html?gclid=EAIaIQobChMIk9KLsKn3gAMVQ6zVCh3Lxg1eEAAYASAAEgJnHvD_BwE

Kapau

Citaat van: hansHalberstadt op 25-08-2023  09:53 uEn daar bij: rijst kost ca 2 euro per kg en rijsthulzen (feitelijk het afvalproduct van rijst) kost 4,95 per kg [1] dus het afvalproduct is 2 x zo duur als het product zelf.

Dat is nog eens een mooi verdienmodel.

[1]
https://www.unibrew-nederland.nl/rijsthulzen-1-kg.html?gclid=EAIaIQobChMIk9KLsKn3gAMVQ6zVCh3Lxg1eEAAYASAAEgJnHvD_BwE

Dit is een product dat enkel en alleen prijzig is vanwege de omvang en de moeite van vervoer/verpakkingen. 1 kg rijsthulzen is dan 4,95, maar 200 liter (ommenabij 20 kilo) kost 18 euro: https://brouwland.com/nl/klaringsmiddelen/13280-Brewferm-rijsthulzen-200-l-circa-20-kg.html

hb-lot

Citaat van: hansHalberstadt op 25-08-2023  09:53 uEn daar bij: rijst kost ca 2 euro per kg en rijsthulzen (feitelijk het afvalproduct van rijst) kost 4,95 per kg [1] dus het afvalproduct is 2 x zo duur als het product zelf.

Dat is nog eens een mooi verdienmodel.

Dat is natuurlijk ook een verschil in kwantiteit. Zowel qua opbrengst (een rijstkorrel zal aanzienlijk zwaarder zijn dan z'n huls) als qua hoeveelheid vraag. Het moet natuurlijk wel de moeite waard zijn om te verpakken, distribueren, etc. De marge op rijst zal ongetwijfeld heel laag moeten zijn, terwijl bij de hulzen die hoger zal moeten zijn om het überhaupt de moeite waard te maken.

Ik was gisteren toevallig bij een kleinschalige wijnproducent. Een wijn, oogstjaren 2014 & 2018, beiden dit jaar pas in de verkoop. Kwalitatief vergelijkbaar, maar verschillende prijzen. De 2014 heeft dan weer wel 4 jaar langer gelagerd, maar welke denk je dat duurder was? De 2018, die was ondanks de kortere lagering zo'n 35% duurder. Waarom? 2018 was een kwalitatief goed, maar kwantitatief slecht oogstjaar. Er zijn vele factoren die een producent zal meenemen om de prijs te bepalen.

Ik als consument? Vind ik het product het bedrag waard? Als de producent hier (te) veel aan verdient, mooi meegenomen voor hem of haar. Heb rijsthulzen zelf (nog) nooit gebruikt, maar zou het zo bekijken: Jij brouwt 50l meen ik. Zeg 10 kg mout, 5% rijsthulzen is dan ~2,50, minder dan 2 cent per flesje. Nog minder als je groter inkoopt (45 cent totaal, 0,3 cent per flesje bij de zak van 20 kilo). Als dat het leven van een brouwer een stuk makkelijker maakt, is dat het dan niet waard?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.