Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier  (gelezen 33472 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #150 Gepost op: 07-02-2019 09:47 u »


Een vrij standaard Belgische gist gebruikt. Gestart bij 1074 en geëindigd op 1006, 5 punten lager dan voorspeld. Er zit 10% kandij in de stort en wat lager temperatuur gemaischt dan de vorige batch

Duvelgist?  ;)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 917
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #151 Gepost op: 07-02-2019 11:32 u »
Duvelgist?  ;)

 ::) ^-^

De vorige batch ook deze gebruikt toen kwam ik wel op het beoogd SG uit, welke hoger was dan deze keer


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.084
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #152 Gepost op: 07-02-2019 12:07 u »
Er is een zekere marge. Een bier dat duidelijk buiten de specificaties valt, bijvoorbeeld omdat het de kleur van een pils heeft, zal niet snel gekeurd worden.

Ik ben benieuwd, worden zulke enorm afwijkende bieren wel eens ingeleverd door brouwers?

Een vrij standaard Belgische gist gebruikt. Gestart bij 1074 en geëindigd op 1006, 5 punten lager dan voorspeld. Er zit 10% kandij in de stort en wat lager temperatuur gemaischt dan de vorige batch

Inclusief bottelsuiker kom je dan wel boven de 1076 virtueel start SG uit lijkt mij... (Heeft vast ook een marge  ;) )

Offline PrinsPils

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Één Bier is geen Bier.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #153 Gepost op: 09-02-2019 00:19 u »
Kan iemand bevestigen dat er ook gebotteld mag worden in BNR flessen (en ook met zilver/goudkleurige kroonkurk)?
Ik zag wel dat verschillende mensen het zeiden, maar nergens dat het ook gecommuniceerd is door Brand.
Wellicht is het bier nl niet goed voor de Brand wedstrijd, maar wel de moeite waard om in te sturen voor andere wedstrijd.

Onlangs heb ik deze vraag ook nog aan Brand gesteld, zie onderstaande voor de reactie op mijn mail.

Citaat van: Brand Manager Craft Marketing Heineken Nederland
Goed dat je mailt. Het is geen probleem om andere flesjes op kroonkurken te gebruiken. Het enige wat echt van belang is is dat de stickers met je nummer op de batch flessen geplakt zitten die je bij ons indient voor de wedstrijd. Aan de hand daarvan kunnen we jouw bier aan jouw naam koppelen.
 
Succes met brouwen en bottelen!

Offline brother_beer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #154 Gepost op: 11-02-2019 10:54 u »
Dag allemaal,

Laatst hebben ik en wat vrienden gebrouwen, allemaal hebben we een eigen variant van het winterbier. We dachten allemaal dat er kruidnagel in de lijst van ingrediënten stond en ik heb het in mijn variant toegevoegd :weetniet:. Hoe kan dit nou, heb ik gewoon een domme fout gemaakt? Heeft kruidnagel er nooit tussen gestaan?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #155 Gepost op: 11-02-2019 11:08 u »
Dag allemaal,

Laatst hebben ik en wat vrienden gebrouwen, allemaal hebben we een eigen variant van het winterbier. We dachten allemaal dat er kruidnagel in de lijst van ingrediënten stond en ik heb het in mijn variant toegevoegd :weetniet:. Hoe kan dit nou, heb ik gewoon een domme fout gemaakt? Heeft kruidnagel er nooit tussen gestaan?

Brand schrijft:  Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm, gember.

Nieuwe eik houtsnippers uit verschillende landen en toast gradaties zijn toegestaan.

Het toevoegen van hop na de whirlpool (dry-hop) is niet toegestaan.

Het toevoegen van vruchten en groenten is niet toegestaan. Barrel-aging of het gebruik van houtkrullen uit b.v. Whisky-, Rum-, Port-, Wijn- enz. barrels is niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “rijke smaak en balans” een belangrijke rol spelen.

Kruidnagel heeft er dus nooit tussen gestaan. Maar misschien valt het wel onder de uitzonderingen die Brand maakt.

Hopbier

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #156 Gepost op: 11-02-2019 11:20 u »
Zijn de inleverpunten eigenlijk al bekend?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 970
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #157 Gepost op: 11-02-2019 11:37 u »
Zijn de inleverpunten eigenlijk al bekend?
Neen voor zover bij mij niet bekend
Brand stuurt bericht naar deelnemers
Inleveren voor 8 maart, dus nog ff laten rijpen

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 567
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #158 Gepost op: 11-02-2019 15:17 u »
Afgelopen zondagmiddag gebrouwen: 1.074 gehaald. Nu hopen dat de gist snel genoeg is voor de hoofd- en nagisting, lagering en hergisting. Ik heb een trage gist, maar hij stond (afgezien van wat ik op internet kon lezen) vanochtend al te pruttelen. 

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #159 Gepost op: 17-02-2019 11:20 u »
Neen voor zover bij mij niet bekend
Brand stuurt bericht naar deelnemers
Inleveren voor 8 maart, dus nog ff laten rijpen

Met het verzoek tot het vinden van een verzamelafhaalpunt onder de deelnemers? Zouden ze ook de normale ONK/OBBK punten polsen?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.084
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #160 Gepost op: 17-02-2019 11:41 u »
Brand schrijft:  Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm, gember.

Gewoon uit nieuwsgierigheid: wie heeft het nog meer aangedurfd om tijm te gebruiken? ✋

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #161 Gepost op: 17-02-2019 21:25 u »
Met het verzoek tot het vinden van een verzamelafhaalpunt onder de deelnemers? Zouden ze ook de normale ONK/OBBK punten polsen?
Kreeg vrijdag een mail met verzoek inzamelpunt te zijn...

Offline Lange1985

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #162 Gepost op: 17-02-2019 21:44 u »
Ik kreeg ook die mail... voor mij de eerste wedstrijd en ik vond het wel een rare gang van zaken. Ging er eigenlijk van uit dat ze wel wat zouden regelen qua inleveren bij cafés waar ze Brand hebben. Althans, zou logisch zijn  :weetniet:

Offline PrinsPils

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Één Bier is geen Bier.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #163 Gepost op: 17-02-2019 21:57 u »
Het lijkt er op dat alle deelnemers die mail hebben ontvangen. Opmerkelijk aangezien je toch inderdaad zou denken dat er voldoende horecaondernemingen zijn waar regelmatig een vrachtwagentje van Brand/Heineken langs rijdt :weetniet:

Is er trouwens iemand die iets kan delen over de gang van zaken op de finaledag? (Afgaande op vorige edities bedoel ik). Voor mij is het ook de eerste keer dat ik mee doe en ik ben erg benieuwd of ik een andere afspraak die avond nog kan halen :')

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #164 Gepost op: 17-02-2019 22:26 u »
Is er trouwens iemand die iets kan delen over de gang van zaken op de finaledag? (Afgaande op vorige edities bedoel ik). Voor mij is het ook de eerste keer dat ik mee doe en ik ben erg benieuwd of ik een andere afspraak die avond nog kan halen :')

De afgelopen jaren was het zo rond 17:00 gedaan. Je kon dan nog een biertje drinken.

Of je een afspraak later op de avond kunt halen ligt aan de plaats waar de finaledag gehouden wordt.
Als je de zoekfunctie gebruikt kun je meer vinden over vorige edities.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 970
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #165 Gepost op: 17-02-2019 23:05 u »
Ik kreeg ook die mail... voor mij de eerste wedstrijd en ik vond het wel een rare gang van zaken. Ging er eigenlijk van uit dat ze wel wat zouden regelen qua inleveren bij cafés waar ze Brand hebben. Althans, zou logisch zijn  :weetniet:
Nee ze kijken hoeveel inzendingen in een bepaalde regio en zoeken dan een centraal punt
Een student met huurauto rijdt dan rond en brengt het naar Zoetermeer
Geen logistiek gedoe en mij lijkt dat het meest gemakkelijke. Pech als je net iets verder van een inleverpunt af zit. Het is al prachtig dat ze zulke wedstrijden houden.
Ben benieuwd waar de finale is. Mogen van mij ook eens rekening houden met de noordelingen of oosten.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.825
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #166 Gepost op: 18-02-2019 16:54 u »
Gewoon uit nieuwsgierigheid: wie heeft het nog meer aangedurfd om tijm te gebruiken? ✋
Ja ik! Wel maar 1 gram per 20 liter gebruikt. En jij?

Offline PrinsPils

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Één Bier is geen Bier.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #167 Gepost op: 18-02-2019 17:02 u »
Ben benieuwd waar de finale is. Mogen van mij ook eens rekening houden met de noordelingen of oosten.

Mee eens, ergens in het oosten zou mooi zijn maar ik vermoed dat dat niet snel zal gebeuren :nut:. Bijvoorbeeld utrecht of een andere centrale stad die niet helemaal in de randstad ligt zou mij ook zeer goed uit komen!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.084
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #168 Gepost op: 18-02-2019 19:35 u »
Ja ik! Wel maar 1 gram per 20 liter gebruikt. En jij?

Ha, nog een durfal! Ik slechts 0,1 gram op 10 liter...

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #169 Gepost op: 20-02-2019 12:12 u »
Ik zit momenteel het receptformulier in te vullen, daarin wordt per moutsoort gevraagd om het extractrendement. Dit kun je toch helemaal niet weten per moutsoort, maar alleen als geheel?

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #170 Gepost op: 20-02-2019 14:55 u »
Ik zit momenteel het receptformulier in te vullen, daarin wordt per moutsoort gevraagd om het extractrendement. Dit kun je toch helemaal niet weten per moutsoort, maar alleen als geheel?

Is dat niet per moutsoort aangegeven door de frabrikant op de website? Ik heb bv deel Thomas Fawcett gedaan: http://www.fawcett-maltsters.co.uk/uploads/2/0/2/6/20260333/spec_table_ebc.pdf

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #171 Gepost op: 20-02-2019 16:58 u »
Ik zit momenteel het receptformulier in te vullen, daarin wordt per moutsoort gevraagd om het extractrendement. Dit kun je toch helemaal niet weten per moutsoort, maar alleen als geheel?


Even Brewfather  openen: daar staan bijna alle mouten in  https://brewfather.app

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.341
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #172 Gepost op: 20-02-2019 17:16 u »
Ik zit momenteel het receptformulier in te vullen, daarin wordt per moutsoort gevraagd om het extractrendement. Dit kun je toch helemaal niet weten per moutsoort, maar alleen als geheel?


Hier wordt de maximale suiker opbrengst per mout bedoeld. Vaak zit dit rond de 80% en bij donkere mouten iets lager. Je bent denk ik even verward met het extractie rendement van je totale brouwsel.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #173 Gepost op: 20-02-2019 18:11 u »
Aaah, natuurlijk! Inderdaad, Sander, daar verwarde ik het mee.

Dank heren!

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #174 Gepost op: 20-02-2019 21:40 u »
Ik zit momenteel het receptformulier in te vullen, daarin wordt per moutsoort gevraagd om het extractrendement. Dit kun je toch helemaal niet weten per moutsoort, maar alleen als geheel?

Ik ga dat allemaal niet invullen hoor. Dat zoeken ze bij Brand maar lekker uit  >:D

Tags: