Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier  (gelezen 14493 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #125 Gepost op: 13-01-2019 13:52 u »
100 gram?! Ik heb gelezen 1 tot 4 zaadjes per 10 liter..... ik had er 6 in 20 liter  :nut:
Anyaway..... maar eens gemaild waar die krat nou blijft  :weetniet:

Was theoretisch hoor!

Hopbier

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ferdisk8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #126 Gepost op: 13-01-2019 14:09 u »
Dat is een goede vraag en waarschijnlijk niet een-twee-drie te beantwoorden. Heb je een programma gebruikt bij het samenstellen van het recept? Weet je de waardes van de kleur, bitterheid en SG (zowel begin als eind). Dan kun je kijken of het in een "mal" oftewel stijl past.


Dank je voor de reactie.
Ik bedoel dus eigenlijk, met de specificaties van Brand (als je daar netjes aan voldoet). Is het dat een Barleywine, Quadrupel, Baltic Porter, of nog iets anders.
De kruiden overheersen niet in dit geval.

Ik gebruik geen software, maar vergelijk met BKG biertypes.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #127 Gepost op: 13-01-2019 16:35 u »
Wat ik me afvraag: kan Brand mijn brouwsel van 20 liter opschalen als ik 100 gram steranijs gebruikt heb?
Brand zou dan ± 175 kg steranijs moeten gebruiken.

Hopbier

Dit is een zuiver hypothetische vraag. Met 100 gram steranijs op 20 liter kom je echt niet in de finale...

Maar je hebt gelijk. Het zal voor Brand een hele uitdaging worden om het winnende bier te klonen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.315
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #128 Gepost op: 13-01-2019 17:20 u »
Dank je voor de reactie.
Ik bedoel dus eigenlijk, met de specificaties van Brand (als je daar netjes aan voldoet). Is het dat een Barleywine, Quadrupel, Baltic Porter, of nog iets anders.
De kruiden overheersen niet in dit geval.
Het moet bovengistend zijn dus een baltic porter valt al af.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #129 Gepost op: 13-01-2019 18:08 u »
Wat ik me afvraag: kan Brand mijn brouwsel van 20 liter opschalen als ik 100 gram steranijs gebruikt heb?
Brand zou dan ± 175 kg steranijs moeten gebruiken.

Bezijden het hypothetische: waarom niet? Groot genoeg ingekocht kost steranijs je € 7,50 per kilo.  :clownsmile:

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #130 Gepost op: 13-01-2019 21:48 u »
Dank je voor de reactie.
Ik bedoel dus eigenlijk, met de specificaties van Brand (als je daar netjes aan voldoet). Is het dat een Barleywine, Quadrupel, Baltic Porter, of nog iets anders.
De kruiden overheersen niet in dit geval.

Ik gebruik geen software, maar vergelijk met BKG biertypes.

De specificatie van Brand is naar mijn bescheiden mening niet (volledig) sturend qua biertype.
Ik bedoelde aan te geven dat je door het invoeren in brouwsoftware kunt vaststellen waar je bier het meest aan voldoet door de waardes te vergelijken met de BKG biertypes. Je hoeft de software niet te gebruiken voor het brouwen, alleen om in dit geval het type te bepalen en in de optimale klasse in te schrijven.

Barleywine is bitterder dan de gevraagde specificatie. Een Quadrupel kan wel, net als een Baltic Porter (alhoewel meestal ondergistend).
Ik heb zwaar zelf zwaar geleund op een Old Ale bij mijn Winterbier en het is lekker alcohol-warmend en kruidig met een lange kruidige nasmaak.

 :proost2:

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #131 Gepost op: 24-01-2019 14:56 u »
Hoe werkt de keuring eigenlijk? Ik neem aan dat alle bieren die niet door de technische/labtest komen sowieso niet eens naar de jury gestuurd worden om verder te proeven/keuren? Bijvoorbeeld in het geval je bier geen 9% ABV heeft maar 9.5% of zo. Of te donker/licht is? Je zal in dat geval ook geen keuringsformulier krijgen denk ik of ligt dat dan toch anders?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #132 Gepost op: 24-01-2019 15:29 u »
Hoe werkt de keuring eigenlijk? Ik neem aan dat alle bieren die niet door de technische/labtest komen sowieso niet eens naar de jury gestuurd worden om verder te proeven/keuren? Bijvoorbeeld in het geval je bier geen 9% ABV heeft maar 9.5% of zo. Of te donker/licht is? Je zal in dat geval ook geen keuringsformulier krijgen denk ik of ligt dat dan toch anders?

Bier wat niet voldoet en niet positief door de lab analyse komen, worden inderdaad niet gejureerd, hier krijg je alleen het labrapport van (tenminste, dat was andere jaren zo).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #133 Gepost op: 24-01-2019 22:00 u »
Bier wat niet voldoet en niet positief door de lab analyse komen, worden inderdaad niet gejureerd, hier krijg je alleen het labrapport van (tenminste, dat was andere jaren zo).

Daarbij wordt in de praktijk een bepaalde marge in acht genomen. Zo zal een bier met een alcoholgehalte van 9,5% nog wel gejureerd worden maar een bier van 10,5% niet.

Offline Ferdisk8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #134 Gepost op: 24-01-2019 22:56 u »
Bier wat niet voldoet en niet positief door de lab analyse komen, worden inderdaad niet gejureerd, hier krijg je alleen het labrapport van (tenminste, dat was andere jaren zo).

Geldt dat ook voor kleur? Het valt niet mee om netjes tussen 70 en 90 EBC uit te komen. En ik las ook al discussies over EBC t.o.v. kleuromschrijving in woorden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #135 Gepost op: 24-01-2019 23:11 u »
Geldt dat ook voor kleur? Het valt niet mee om netjes tussen 70 en 90 EBC uit te komen. En ik las ook al discussies over EBC t.o.v. kleuromschrijving in woorden.

Zie mijn vorig antwoord. Er is een zekere marge. Een bier dat duidelijk buiten de specificaties valt, bijvoorbeeld omdat het de kleur van een pils heeft, zal niet snel gekeurd worden.

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #136 Gepost op: 05-02-2019 20:45 u »
Kan iemand bevestigen dat er ook gebotteld mag worden in BNR flessen (en ook met zilver/goudkleurige kroonkurk)?
Ik zag wel dat verschillende mensen het zeiden, maar nergens dat het ook gecommuniceerd is door Brand.
Wellicht is het bier nl niet goed voor de Brand wedstrijd, maar wel de moeite waard om in te sturen voor andere wedstrijd.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #137 Gepost op: 05-02-2019 20:55 u »
Kan iemand bevestigen dat er ook gebotteld mag worden in BNR flessen?
Ik zag wel dat verschillende mensen het zeiden, maar nergens dat het ook gecommuniceerd is door Brand.
Wellicht is het bier nl niet goed voor de Brand wedstrijd, maar wel de moeite waard om in te sturen voor andere wedstrijd.
Ik heb tijdje terug een vraag gesteld wat betreft het gebruik van eigen kroonkurken, dit was hun antwoord:

Goed om te horen, dat is geen probleem. Zolang de stickers die erbij gevoegd zijn maar op de flesjes zitten zodat we kunnen terughalen wie het bier gebrouwen heeft. Type fles en kroonkurk maakt verder niet uit.

Offline Henkw

  • Walchers Wijnmakers- en Bierbrouwers Gilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Zonder brouwen geen drinken
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #138 Gepost op: 05-02-2019 22:12 u »
Mijn spullen zijn door DHL niet bezorgd en schijnbaar weer teruggestuurd naar Brand. Vandaag onderstaand bericht gekregen:

We hebben inderdaad vandaag een aantal kratten terug gekregen, waaronder helaas ook die van jou. Ik ben morgen op kantoor en zal dan nogmaals het krat toesturen. Het is ook mogelijk om het bier af te vullen in andere flessen, zolang de stickers met het nummer die je ontvangt maar op de flessen terecht komen.

Je mag dus bottelen in andere flessen als je de stickers er maar op doet

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #139 Gepost op: 06-02-2019 11:51 u »
Ik heb mij op de valreep ingeschreven. Zaterdag of zondag  brouwen. Denken jullie dst het bier voldoende kan rijpen? Normaliter zit je voor dit tyoe wel op een aantal maanden rijping, toch?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #140 Gepost op: 06-02-2019 12:25 u »
Ik heb mij op de valreep ingeschreven. Zaterdag of zondag  brouwen. Denken jullie dst het bier voldoende kan rijpen? Normaliter zit je voor dit tyoe wel op een aantal maanden rijping, toch?

Komt vast goed!

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #141 Gepost op: 06-02-2019 13:39 u »
Vandaag versie 2 gebotteld. Zowel aan de moutstort, maischschema en hoeveelheid kruiden wat aangepast. Ik kom met hergisting wel uit op 9,4%. Ik ga er vanuit dat dit geen groot probleem moet zijn voor Brand?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #142 Gepost op: 06-02-2019 14:19 u »
Vandaag versie 2 gebotteld. Zowel aan de moutstort, maischschema en hoeveelheid kruiden wat aangepast. Ik kom met hergisting wel uit op 9,4%. Ik ga er vanuit dat dit geen groot probleem moet zijn voor Brand?
Zo... Hoog begin SG? Of een saison gist gebruikt?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #143 Gepost op: 06-02-2019 14:29 u »
Vandaag versie 2 gebotteld. Zowel aan de moutstort, maischschema en hoeveelheid kruiden wat aangepast. Ik kom met hergisting wel uit op 9,4%. Ik ga er vanuit dat dit geen groot probleem moet zijn voor Brand?

Even een paar posts omhoog scrollen  ;)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #144 Gepost op: 06-02-2019 15:58 u »
. Zo... Hoog begin SG? Of een saison gist gebruikt?

Of 100% suiker in de stort?  ;)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #145 Gepost op: 06-02-2019 16:19 u »
Of 100% suiker in de stort?

Mag niet. Eis van Brand: Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan.

Hopbier

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #146 Gepost op: 06-02-2019 18:43 u »
Zo... Hoog begin SG? Of een saison gist gebruikt?


Een vrij standaard Belgische gist gebruikt. Gestart bij 1074 en geëindigd op 1006, 5 punten lager dan voorspeld. Er zit 10% kandij in de stort en wat lager temperatuur gemaischt dan de vorige batch.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #147 Gepost op: 06-02-2019 22:11 u »
Daarbij wordt in de praktijk een bepaalde marge in acht genomen. Zo zal een bier met een alcoholgehalte van 9,5% nog wel gejureerd worden maar een bier van 10,5% niet.
Om die reden wil ik mijn alcoholpercentage gaan berekenen  van mijn gebottelde Winterbier middels de BrouwHulp tooltje "Kookproef", maar helaas werkt dat niet.
Is daar een ander rekentooltje of formule voor te vinden om dat doel te bereiken?

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #148 Gepost op: 06-02-2019 22:30 u »
∆SG x 0,136 = 9,25% ABV
Dan nog je bottelsuiker erbij. Je zit te hoog...

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #149 Gepost op: 06-02-2019 22:56 u »
∆SG x 0,136 = 9,25% ABV
Dan nog je bottelsuiker erbij. Je zit te hoog...

Is dit een reactie op mij?  :weetniet: Ik denk het wel. Ik ben niet zo goed in rekenen, heb alles excact in BrouwHulp toegevoegd en kwam op 8,9%, met hergisting op de fles op 9,4%. Het labrapport zal het uitwijzen  :o

Tags: